A jelenleg is zajló IFA kiállítás keretein belül a Sony több újdonságot is bemutatott okostelefon fronton, köztük pedig a kínálatuk új ékköveit jelentő párost, az XZ1 és XZ1 Compactot. Ez a két telefon képviseli a gyártó legújabb technológiai megoldásait, és elsősorban a kijelző, kamera és audio területekre helyeztek kiemelt figyelmet.

Az XZ1 továbbviszi a Motion Eye névre keresztelt kamerát, amely szuperlassított, 960 fps sebességű videofelvételre is képes. Az előlapi fényképező sem gagyi, a 13 megapixeles szenzor és a vaku jól jön a szelfikedvelők számára. Ám most egy világújdonság is debütál ebben a modellben, ez pedig a 3D szkenner. Ez a Sony házon belül fejlesztett, egyedi algoritmusával dolgozik, és tárgyak 3D-s lenyomatát tudjuk rögzíteni vele.

Négyféle üzemmódban használható, amelyekhez saját útmutató tartozik. A végeredményt megoszthatjuk ismerőseinkkel vagy feltölthetjük 3D közösségek oldalára is, de akár 3D nyomtatóval kinyomtathatjuk vagy a kiterjesztett valóság alkalmazásokban is felhasználhatjuk őket. A kijelző a Bravia tévéktől kölcsönzött megoldásokkal még több színt és még jobb kontrasztot nyújt, az XZ1 esetében 5,2 hüvelykes Full HD HDR, az XZ1 Compactnál 4,6 hüvelykes HD méretben. A zenehallgatást a Sony DSEE HX segíti, ezzel a gyártó ígérete szerint a tömörített formátumok is közel nagyfelbontású hangzást kapnak. A sztereó előlapi hangszórók a korábbinál 50%-kal hangosabbak, illetve a digitális zajcsökkentő szolgáltatás is jól jön zajszűrős fejhallgató használata esetén.

Formailag az XZ1 és Compact változata a gyártó jól megszokott dizájnját viszi tovább. Lekerekített Gorilla Glass 5 üveg elő- és hátlap, egyetlen darabból készült fém keret, amely IP65/68 szabvány szerint víz- és porálló is. Ezúttal is a bekapcsoló gombban kapott helyett az ujjlenyomat-olvasó, illetve alul már USB-C csatlakozást találunk.

A sebességet a Qualcomm Snapdragon 835-ös chipset biztosítja, az akkumulátort a Stamina funkciók segítik. Az XZ1 Compact szinte ugyanezt a tudást nyújtja kompakt méretben. Itt is megtalálható a Motion Eye kamera, a szkenner funkció és a többi, fentebb ismeretett technológia. Az XZ1 és XZ1 Compact szeptemberben jelenik meg világszerte a boltokban, a telefonok már a legújabb Android 8.0 Oreo rendszert futtatják majd. Külön érdemes figyelni az előrendelési lehetőséget, ugyanis ekkor egy 80 ezer forint értékű, vezeték nélküli Sony fejhallgató jár ajándékba a készülékekhez.

Hirdetés
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.