A mobilokhoz használható stabilizátorok között a legismertebb a DJI Osmo Mobile. Nekem is volt egy, amikor megjelent és hát egyáltalán nem volt olcsó. Ha megjelenik egy új termék a piacon, természetesen jönnek a kínaiak, hogy megpróbálják eladni ugyanazt, olcsóbban.

A Smooth Q nemcsak hogy olcsó, de minőségi is, és ezzel rendesen feladta a leckét a DJI-nak, aki nemrég piacra dobta az Osmo Mobile 2-t. A második generáció mindamellett, hogy fejlődött az elődhöz képest, jóval kedvezőbb árral is bír. Ennek ellenére a Smooth Q még mindig egy remek választás, ha nem szeretnél túl sokat költeni.

Kezdjük a dobozzal. Benne megtaláljuk magát a stabilizátort egy vagány, belül bélelt táskában, erre rá tudjuk akasztani a pántot a könnyebb hordozás érdekében, illetve az angol nyelvű használati útmutatón kívül kapunk egy microUSB kábelt a töltéshez.

A legnagyobb különbség a DJI és a Zhiyun gimbal között, hogy utóbbi műanyagból van, viszont mégsincs gagyi érzésem, a felület matt, kényelmes kézben fogni. Az oldalán lévő microUSB porton keresztül lehet tölteni az eszközt, az elején pedig van egy joystick a manuális irányításhoz, a ‘shifter’ névre hallgató gombbal digitális zoomot érhetünk el, ha ezt lefelé nyomjuk hosszabb ideig, akkor fotó és videó mód között, ha pedig felfelé nyomjuk, akkor az elő és hátlapi kamera között válthatunk.

A Smooth Q hátulján egy teljes méretű USB portot kapunk, ezen keresztül a telefonunkat is tudjuk tölteni, ugyanis a gimbal és a mobilunk közül vélhetően utóbbi fog hamarabb lemerülni. A Smooth Q teljes feltöltéssel 10-12 órán át üzemképes, a feltöltési idő pedig nagyjából 2 és fél óra.

A szükséges ‘ZY Play’ névre hallgató app ingyenesen elérhető droidra és iOS-re is, a bekapcsolt gimbalt egyből felismeri az app, a párosítás pedig végtelenül egyszerű. Rengeteg beállítási lehetőségünk van, kalibrálhatjuk a három tengelyt, filtereket tehetünk a felvételre, állíthatjuk a videó felbontását, aminél megjegyezném, hogy iPhone X-nél nincs [email protected] lehetőség. A legérdekesebb funkció az objektumkövetés, ami az Osmo Mobile-nál is elérhető volt. Szerintem ez tök jól működik itt is, azonban az Osmo gyorsabb reakcióidővel bírt, mindössze ennyi a különbség, amit észrevettem.

A stabilizátorral és a nélküle készült felvételeket a fent beágyazott videóban lehet látni.

Összegzésképp elmondható, hogy 99 dollárért ez egy kiváló mobilstabilizátor, átszámolva ez nagyjából 25.000 Ft. Az Osmo Mobile 2 nagyjából 47.000 Ft, ami azért jóval több, bár tény, hogy minőségibb.

A Zhiyun Smooth Q 10-12 órás üzemidőt, objektumkövetést biztosít, mellette stabil a szoftver, power bankként is használhatjuk na és persze kiválóan stabilizál, nem véletlenül olyan népszerű. Mi ezt a modellt a TomTop webáruháztól kaptuk tesztelésre, ha érdekel a termék, ITT tudod megvásárolni.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

1 hozzászólás

  1. Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy hogyan töltőd a mobilt használat közben a csatlakozás na kábel miatt is…. ha megordítod a mobilt fekteve hagyva akkor takarásban lesz a kamera vagy amikor nem kamerázol akkor tudod tölteni és ennyi.?

Comments are closed.