Hirdetés

Néhány éve még szuper középkategóriás konfigurációkat lehetett összeválogatni, hiszen a processzorok és a grafikus kártyák terén is jó néhány olyan megoldás volt a piacon, melyek egészen jó ár/érték arányt képviseltek. Manapság azonban már a középkategória is igen nagy anyagi ráfordítást igényel, ezért kell megfontoltan kiválasztani a 2-3 fő komponens tovább kiegészítőit.

A számítógépházak szinte minden árszegmenst lefed, hiszen a 10 000 Ft alatti “dobozoktól” kezdve egészen a fél milliós extrém megoldásokig terjed a legnépszerűbb árösszehasonlító oldalak kínálata. Ha szeretnénk a maximális összeget a grafikus kártyára és a processzorra fordítani, akkor érdemes lehet valahol 15-25 000 Ft között maximalizálni a számítógépház költségét, ráadásul úgy érdemes kiválasztani a megfelelő jelöltet, hogy például extra ventilátort már ne kelljen venni hozzá. A Zalman mestere annak, hogy kiváló funkciókat és jól megtervezett házakat kínáljon elérhető áron, nemrég pedig megnéztük a Zalman S2 TG-t, melyben egy MegaMax 700W V2 tápegység is helyet kapott.

Első benyásomások

A Zalman S2 TG 462 x 196 x 424 milliméteres méreteivel az átlagos középkategóriát képviseli, lekerekített formavilágánák köszönhetően pedig az összhatás valamivel még kompaktabb is lesz. Súlya nagyjából 5kg, az anyaghasználatot tekintve fémmel, edzett üveggel és műanyaggal van dolgunk, az oldalsó átlátszó üveg és a rácsos kialakítás pedig egy igazi modern külsőt kölcsönöz a háznak. A sima Zalman S2 akril oldallappal érkezik és nagyjából 5000 Ft-tal olcsóbb. A rácsok mögött két 120mm-es ZA1225ASL ventilátor kapott helyet, melyek klasszikus molex csatlakozást használnak. A ház tetején egy mágneses porszűrő is található, aminek a párját a tápegység alatt találjuk, tehát alulról és felülről is védve lesznek a komponensek.

Hátul szintén található egy 120mm-es ZA1225ASL ventilátor, az I/O porton pedig két USB 2.0 és egy USB 3.2 csatlakozó, illetve egy mikrofon/fejhallgató kimenet kapott helyet, így itt látszik az első kompromisszum, hiszen nincsen USB-C, de ez ebben az árszegmensben igazából el sem várható.

A Zalman MegaMax 700W V2 tápegység klasszikus ATX méreteket képvisel 86 x 150 x 140mm-es méreteivel, nem moduláris, viszont rendelkezik 80 Plus hitelesítéssel, tehát hatékonysága messze 80% felett van. A legmodernebb védelmi megoldásokkal is rendelkezik, így például az OPP, OVP, SCP és UVP sem hiányzik a listáról. A megfelelő hűtésről és a levegő mozgatásáról pedig egy 120mm-es ventilátor gondoskodik.

A csatlakozásokat tekintve egy elég alapvető csomagot szettet kapunk, vagyis 4+4 pin a processzornak, két 8-pines PCI-e csatlakozó a grafikus kártyának és kiegészítőknek és hat SATA, valamint négy molex áll rendelkezésünkre. A kábelek laposak és rugalmasak, így a jól menedzselhető S2 TG-vel párosítva könnyen ki lehet alakítani a letisztult belsőt.

Összeszerelés és komponensek

A Zalman S2 TG-ben ATX, m-ATX és Mini-ITX alaplapok is helyet kaphatnak. A grafikus kártya maximális hossza 33 centiméter lehet, a processzorhűtő magassága pedig 15,6 centiméterben korlátozódik. Előre ugye a 2db 120mm-es ventilátor helyett akár egy 240mm-es vízhűtés is szerelhető vagy esetleg hátulra egy 120mm-es radiátorral rendelkező kisebb modul. Összesen 8 darab ventilátor fér a házba, 3 előre, 1 hátra, 2 felülre és szintén kettő alulra.

Az SSD-k általában már az alaplapon kapnak helyet, de egy 2,5”-ös egységnek a házban is van helye, a klasszikus HDD-k számára pedig két kivehető tálcát terveztek a mérnökök. A kábelmenedzsment ugyan nem annyira kidolgozott, mit a prémium házak esetében, de némi odaadással azért egészen szép belsőt lehet faragni. Arra érdemes például figyelni, hogy elsőként a CPU tápellátást biztosítsátok és utána szereljétek bele az alaplapot.

Tesztkörnyezet

  • Proceszor: i7-9700K
  • Alaplap: Gigabyte Z390 Gaming X
  • CPU hűtő: Cooler Master Hype 212 BE
  • RAM: iChill 16GB 3600MHz CL17
  • Grafikus kártya: KFA2 RTX 2060 Super
  • SSD: SATA Corsair MX500 250GB
  • Tápegység: Zalman MegaMax 700w V2

Eredmények

A képeken jól látszik az S2 TG és a nyitott tesztpad közötti különbség. Egyáltalán nem vészes, kifejezetten jól teljesített a Zalman számítógépháza és akkor még az ár/érték arányról nem is beszéltünk.

Alapjáraton a számítógép 35-36dB-es zajszintet hozott, a hátsó ventilátor pedig 800 és 1050 RPM között pörgött. Összehasonlítva egy nagyjából 30%-kal drágább tápegységgel, jól látható, hogy minimálisan ugyan javultak a számok, de nem annyival, mint azt az árkülönbség indokolná.

Összegzés

A Zalman S2 TG árát meghazudtoló külsővel és praktikus megoldásokkal bír, mely 20 000 Ft alatt rendkívül jó vétellé teszi. Nem az a tipikus, mindenhol RGB világítással és a szokásosnál több üveggel operáló csúcsmodell alkat, hanem sokkal inkább az, melyben akár egy 12 vagy 13. generációs Intel Core i5 és egy RTX 3070 hosszú évekig kényelmes otthonra lelhet. A MegaMax 700W pedig szimplán egy olcsóbb 700 Wattos egység, melynek legnagyobb kompromisszuma a modularitás hiánya. Egy jobb középkategóriás konfigot simán elhajt, a szintén 20 000 Ft ára pedig messze olcsóbb, mint a csúcsmodelleké.

Hirdetés
Drevenyák Dávid
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.