Bevezető

A Xiaomi együttműködési megállapodást között a Nokiával, ami némileg derült égből villámcsapásként érte a szakmát. A miértre azonban elég gyorsan jött a válasz, ugyanis kiderült, a kínai cég ezt az európai piacra való belépés előzményének szánta, hiszen immár biztos, hogy hivatalosan is az öreg kontinensre érkeznek. A siker pedig garantált, hiszen a Xiaomi nevet világszinten ismerik, remek készülékeket gyártanak, egy normális szerviztámogatás pedig aranyat érhet a vásárlók szemében.

Külső

A 139,2 x 70 x 8,7 mm-es méretek mellé 150 grammos tömeg jár, az anyaghasználat remek: fém és üveg váltja egymást, mai szemmel nézve kicsi és jól kezelhető egy kézzel a telefon. Az előlapon 5 hüvelykes, HD felbontású IPS kijelző található, aminek nagyon jó a fényereje és a betekintési szögeket sem érheti kritika.

Alul háttérvilágítás nélküli vezérlőgombok, felül 5 megapixeles szelfi szenzor figyelhető meg, hátulra pedig ujjlenyomat-olvasót és 13 megapixeles kamerát szereltek.

Hardver

A Xiaomi választása a Qualcomm Snapdragon 435-ös lapkára esett, az 1,4 GHz-es processzor nyolcmagos, a grafikus feladatokat az Adreno 505 látja el. Rendszermemóriából 3 GB LPDDR3 került a telefonba, adattárolóból pedig 32 GB (ebből 25 GB használható fel szabadon). A microSD bővíthetőség adott, ám ebben az esetben le kell mondani a másodikk foglalatról, hiszen a microSIM mellé vagy egy nanoSIM-et, vagy egy microSD-t lehet pakolni. A rendszersebesség tökéletes, nem figyelhető meg sem akadozás, sem jelentős melegedés.

Antutu 6.x 44122 pont
Geekbench 4 (single) 670 pont
Geekbench 4 (multi) 1884 pont

Szoftver

A Redmi 4X fedélzetén az Android 6.0.1-re épülő MIUI 8.2-es felület teljesít szolgálatot, ami témázható, teljes egészében személyre szabható. A beállításokban vannak érdekességek, ilyen az értesítési sáv ikonjainak eltüntetése, az egyszerű üzemmód aktiválása, vagy a vezérlőgombok hosszú megnyomásra történő kalibrálása.

Kiemelendő a Távirányító, ami a felül található infrát használja más eszközök (lejátszók, TV-k) telefonnal történő irányítására, valamint a Biztonság, ahol a felesleges fájloktól lehet megszabadulni és aktiválni lehet az alkalmazászárolást.

Kamera

Elölre egy 5 megapixeles, f/2,2-es, hátulra pedig egy 13 megapixeles, f/2,0-s kamera került. Utóbbi PD-autofókuszos, ledes villanót is kapott, videókat Full HD-ban vesz fel.

Számos módot aktiválni lehet: panoráma, hangfelvétel, kézi (csak ISO és fehéregyensúly), homályosítás, éjszakai stb.

A képminőség a kategória átlagához képest jobb, megfelelő a vonalélesség, a részletesség, a dinamikatartományon pedig egy picit javítani tud a HDR, inkább élénkebbnek tűnnek ilyenkor az alkotások. A vaku meglehetősen nagyot villan, kell is a segítség, mert sötétben már azért annyira nem brillírozik a telefon.

Üzemidő, multimédia, adatkommunikáció

A 4100 mAh-s akkumulátor tökéletesen illeszkedik a jól optimalizált rendszerhez és a kijelzőhöz, átlag 2 napot lazán ki lehet bírni egy feltöltéssel, de még a 3 nap sem lehetetlen, köszönhetően a 7-8 órás kijelzőidőnek.

Zenei téren nem teljesít rosszul a készülék, hiába van csak egy pici hangszóró alul, meglehetősen hangos a mobil és még nem is szól rossz minőségben.

Elég sok adatkommunikációs modul található a 4X-ben: dual SIM támogatás (standby), B20-as 4G/LTE, Bluetooth 4.2, 802.11n-es WiFi, A-GPS (GLONASS), FM-rádió, infra.

Összegzés

A Xiaomi Redmi 4X az EuStock kínálatában most 45 ezer forintért található meg, ennyi pénzért pedig igazán jó vételnek számít. Hogy miért? Minőségi anyaghasználat jellemzi, nagyon fürge a MIUI szoftver, kellemesen erős a hardver, a kamera teljesíti az elvárásokat, az üzemidő pedig biztosítja, hogy ne kelljen állandóan töltő után kutatni. Aki nem akar nagyobb összeget beleinvesztálni egy mobilba, mégis korrekt tudásra vágyik, annak tesztalanyunk nyugodt szívvel ajánlható.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Hardver
8
Szoftver
8
Kamera
7
Üzemidő
9
Ár/érték arány
9
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt
xiaomi-redmi-4x-teszt-bizonyitek-nem-igeretBevezető A Xiaomi együttműködési megállapodást között a Nokiával, ami némileg derült égből villámcsapásként érte a szakmát. A miértre azonban elég gyorsan jött a válasz, ugyanis kiderült, a kínai cég ezt az európai piacra való belépés előzményének szánta, hiszen immár biztos, hogy hivatalosan is az öreg...

1 hozzászólás

  1. Abszolút életem legjobb telefonja! Előtte egy MI4 volt, ami több mint a duplájába került, de ez sokkal jobb. Ahhoz képest, hogy 4100-s az aksi meglepően könnyű és karcsú az egész. Nem szeretem a nagy telefonkat, de ez a 70 mm-es szélességével is jobban kézben tartható, mint a 68,5 mm-es MI4, mert le van kerekíttve az éle. Ráadásul ebben van B20 is. Az ujjlenyomatos bekapcsolás is nagyon kényelmes és pontos. Aki ezt veszi biztos nem bánja meg. Egy vicc, hogy egy ilyen telefont ennyiért adnak.

Comments are closed.