Lássuk be egy XBOX rajongó szemével a monitor előtt ülve is óriási élmény volt végignézni a leleplező bemutatót. Nagyon hangoztatta a Microsoft az idei évben is, hogy a célja a lehető legközelebb hozni egymáshoz a szórakoztató elektronikai eszközöket és a nappali berendezéseit. Elmondható, hogy a cél 100%-ig sikeresnek ígérkezik.

13 év innováció gyermeke a most bemutatott XBOX ONE. Sokan örülnek, hogy megmaradt a név egyszerűsége és ha azt nézzük, hogy 5-10 évig vígan elboldogulunk egy ilyen géppel a virtuális szórakozás minden területén, akkor az Egyes számot abszolút kiérdemelte a nappalinkban a konzol. Elsőként Don Mattrick lépett fel a színpadra és húzta el a függönyöket az XBOX ONE elől.

Már az első percekben a bemutató végével elhangzottak a negatív kommentek az konzol formatervezéséről. Nem kell túlbonyolítani. A modern kisugárzást kétség kívül a szögletes nyújtja és mivel ez egy “box”, tehát egy “doboz”, nem szabad túlságosan eltérni a valóságtól. Vegyük figyelembe azt is, hogy egy ALL IN ONE konzolról beszélünk – tehát leválthatja a felesleges dekódereket -, ami ha túl “csicsás” akkor nem mutat jól a modern nappalinkban az óriás TV alatt.

Yusuf Mehdi kihangsúlyozta az újgenerációs konzol TV nézéssel kapcsolatos újdonságait. András már említette az előző cikkünkben a hang- és kézvezérlést, de érdemes még erről pár gondolatot megejteni. A hangvezérlés gyorsasága kb. megegyezik egy távirányítós gombnyomás sebességével. A menü szerencsére egyszerűnek és logikusnak látszik, így rövid ismerkedés után néhány “XBOX” parancsszó segítségével azonnal válthatunk a csatornák között anélkül, hogy meg kellene jegyeznünk, hogy hányas adóra állítottuk be. De nem csak a csatornák között ugrálhatunk kedvünk szerint, hanem a zenék, a játékok, a böngésző, a kedvencek és a TV-újság között is. Van az egész rendszerben egy multitask rendszerhez hasonló kényelmi funkció, amit SNAP-módnak neveztek el. Itt jön képbe a kézmozdulat, hisz kinagyíthatjuk a főablakunkat teljes képernyőre, illetve behúzhatunk egy plusz kezelőfelületet a képbe. Ebben az ablakban tulajdonképpen bármi elvégezhető miközben ugyanúgy figyelemmel kísérhetjük a nézett műsort. Itt a leghasznosabb talán a Skype, bár a kényelmi funkciókon kívül sok haszna nem nagyon van. Egy jó műsor nézése éppen elég figyelmet igényel, nemhogy még beszélgessek közben egy barátommal, vagy böngésszek az interneten.
A TV-újság viszont lenyűgözőre sikerült semmi sem hiányzik belőle és ami végképp megkönnyíti az embert a filmválasztásban, hogy van egy Favourite kategória, ahol listázva vannak a legnépszerűbb filmek és műsorok. Ez idővel felveheti a versenyt egy IMDB-vel is, vagy ha más nem akkor szinkronizálják ezeket.

A hardverről már volt szó, a vártnak megfelelően sikerült nagyon ütősre összeszerelni a konzolt, így szinte biztos, hogy a játékfejlesztőknek már semmi sem szab határt: a grafika, a részletesség a képzeletükre lett bízva. Tovább erősíti az eszközt a frontvonalon a három operációs rendszer alapú “dash”, így Win8-as tabletról, Surface-ről, Windows Phone-ról is könnyen navigálható a készülék, persze az utóbbiakat az Xbox Smart Glass szoftver tartja egyben. Ez valóban egy hasznos funkció, de már most a cikk közepén ki kell emelni, hogy XBOX LIVE nélkül sajnos nem ér többet a konzol az elődjétől. Láthattunk egy rövid előzetest a Call of Duty Ghosts-ról és grafikailag nem volt egy csoda annak ellenére, hogy az első játék lett, amit az új nextgen motor alatt terveztek meg. Valljuk be a COD sosem volt piacvezető a grafika színterén, de játékélményben, multiplayerben és egyéb extrákban, exkluzív tartalmakban kimagasló sikert aratott az összes epizód. A Ghosts-nak jó a grafikája és lényegesen részletesebb az előző részeknél, de nem ez miatt fog elsöprő sikert aratni. Úgy vélem többet is ki lehetett volna hozni az XBOX ONE új motorjából grafikailag. Ezt a negatívumot számomra elfelejteti a Kutya! Ugyanis lesz egy saját, majdhogynem gépfegyverrel és C4-el felszerelt Rex felügyelőnk a küldetésekhez, és remélem a multiplayerben is találkozunk majd vele. Végül a játék legnagyobb extrája az dinamikus környezet, ami előreláthatólag nagyon hasonló lesz a BF3-ban tapasztaltakhoz, csak több multis szívatással (lásd a nyakadba guruló farönköket).

Jöjjön ami miatt elsöprő sikere lesz az XBOX ONE-nak a többi konzol mellett! Exkluzív COD… ez eddig is az volt, nem nagy cucc. De egy fergeteges sztárházasságnak lettünk tanúi! Az XBOX ONE és az NFL immáron egy elválaszthatatlan pár és emellett örökbe fogadták az EA Sports-ot. Remélem nem csak nekem egyértelmű, hogy az amerikai foci Európában és Magyarországon is virágkorát éli. Erre hatalmas igény lesz, ami behozhatatlan előny. Első kézből informálódhatunk LIVE-on keresztül a meccsekről, a játékosokról, a bírókról. A Microsoft kamerái ott lesznek az összes meccsen, hogy privát és különleges tartalmakkal elégítsék ki a focirajongókat.
A helyzet az EA Sports-al hasonló. A legjobb sportjátékok már csak XBOX ONE-on lesznek játszhatók! Ilyen például a FIFA Ultimate 14, de jön még az UFC, az NBA és a Madden NFL is, hogy bővítsék a listát.

Phil Spencer a Microsoft Studios-tól még ebben az évben 15 exkluzív játékot ígért nekünk, amiből 8 teljesen új.  Láthattuk a Forza Motorsport 5-ből egy kis ízelítőt, ami a már megszokott módon hatalmasat fog dörrenteni az autókedvelők körében. Az én igényeimet már az előző rész is abszolút felülmúlta mind tartalmilag és grafikailag is.  Aztán találkozhattunk egy teljesen új játékkal is, a Quantum Break-kel. Ez ilyen Max Payne-szerű story-dráma lesz tele akcióval és rejtélyekkel, nemcsoda hiszen a Max Payne és az Alan Wake készítői dobták össze amijük van.

Lássunk még egy verhetetlen extrát! Ismerős valakinek ez a név? Steven Spielberg? Most szólok a PS4-fan kommentelőkhöz, akik elsiklottak a név felett: Embeeer!!! Ez a név egy Ikon, egy élő legenda! És megihleti egy olyan játék, mint a HALO (ami a Battlefield mellett az egyik legnépszerűbb multiplayer játék) és TV sorozatot csinál belőle? USA-ban zabálni fogják biztosan, de szerintem az egész világon is! Miért mondom ezt? Mert a hírek szerint még ebben az évben az egész Világon elérhető lesz az XBOX ONE!

Még számos érvet lehetne megemlíteni a mai napon elhangzott exkluzív tartalmakról és játékokról, de akkor olyan hosszú lenne a cikkem, hogy senki se pörgetné végig 🙂 Számomra az új XBOX behozhatatlan előnnyel vezet a PS4 előtt azzal, hogy nagyjából az USA legnagyobbjait felkarolta maga mellé. Azonban nagyon várom, hogy mit fog kínálni a PS4 (az csak jó nekünk gamereknek, ha mindezt felül tudják múlni), de szerintem a mai napon még ők is meglepődtek és az E3-ig nem sokat fognak aludni.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.