A FirstPhone nemrégiben elkezdte forgalmazni az Ulefone X-et, ami gyakorlatilag egy 65.000 Ft-os iPhone X klón Androiddal a fedélzetén. Specifikációit tekintve egyébként pozitívan lepett meg a készülék, ezek egyébként olvashatók is a dobozon, azonban itt sem minden fenékig tejfel.
A telefonon alapból rajta volt a fekete, egyébként igen vaskos gumis tok, alatta található a simtű, tartozékok tekintetében pedig kapunk egy plusz műanyag fóliát, egy OTG adaptert, egy microUSB adatkábelt és végül egy 5V/1,5A-es hálózati adaptert.
Fontos, hogy a mezei microUSB kábelek nem használhatók vele, ugyanis a port mélyebben fekszik a készülékházban, ezért csak a gyári vagy hosszabb fejű kábelek használhatók vele.

Dizájn

Az Ulefone X tényleg nem rossz készülék, főleg ezen az áron hazai FirstPhone garanciával. Rengeteg jó tulajdonsága van a mobilnak, azonban van kettő, ami számomra nem kifejezetten pozitív. Az egyik, hogy megcserélték a jobb oldalon a hangerőszabályzót és a bekapcsológombot, ujjainktól távolabb tették utóbbit, ami ugyan megszokható, de alapvetően kényelmetlen. A másik a kijelzővel kapcsolatos, erről kicsit később.
Nem csak az Ulefone az egyetlen, aki fullos iPhone X kialakítású okostelefont dob a piacra, van ilyen a Huawei-nek és a Xiaominak is, csakhogy kettőt kiemeljek a tömegből. Ettől eltekintve a minőség abszolút a helyén van, fém kerettel és elől-hátul üveg borítással fogunk találkozni. A hátlapra került az ujjlenyomat-olvasó is, ami kényelmes helyen van, azonban nem tartozik a leggyorsabbak közé: az ujjunkat hamar felismeri, de kell egy kis idő, mire felvillan a kijelző.
A kameradudor a hátlapon jóval kisebb mint az iPhone X-nél, de ez a minőségen is meg fog majd látszani. Ha ránézünk az előlapra, akkor nem meglepő módon notch-os kijelző köszön vissza, a navigációs sáv szoftveres, a két kis fül között pedig megtaláljuk a beszédhangszórót, a közelségérzékelőt és a fényszenzort, valamint az előlapi kamerát. LED értesítőt sajnos nem kaptunk.

Körbenézve a mobilt a bal oldara került a kártyák tálcája, ami két nanoSIM-et vagy az egyik helyett egy microSD-t képes befogadni, fent van a jack csatlakozó, alul pedig a mikrofon, a hangszóró és közöttük a microUSB port.

A hangminőség átlagosnak mondható, maximum hangerőn már recseg a hangszóró, de közepesen jól hallhatóak a tartományok és egyébként a beszédhívások minősége is teljesen rendben van.
A dizájnban nincs semmi egyedi, azonban kézben fogni mégis kellemes, az UleFone X azért jóval vastagabbra (150,93 x 73,41 x 9,05 mm) és nehezebbre (217 gramm) sikerült az eredeti iPhone X-nél, azonban az akkumulátor is nagyobb lett.

Kijelző

Androidos koppintáshoz híven az alsó káva meglehetősen nagy, a kijelző sarkai pedig lekerekítettek. A képátló 5,85 hüvelyk, a felbontás azonban csak HD+, pontosabban 1512 x 720 pixel. Ennek ellenére a megjelenítés egyáltalán nem rossz, de közelről nézve láthatóak a pixelek.
IPS kijelzőről van szó, amire megjelenítés és minőség szempontjából tényleg nem tudnék rosszat mondani, a max. fényerő nem kimagaslóan, de jó, azonban egy ponton nagyon rossz a kijelző és ez az érzékenység.
Amennyiben csak ráteszem az ujjam, akkor néhány ponton nem érzékel, így ha csak simogatod a kijelzőt, a jelkódodat sem fogja jól beolvasni. Ahhoz, hogy jól érzékeljen, erősebben kell megnyomni a panelt és ez egyáltalán nem növeli a felhasználói élményt. A színhőmérséklet állítására sajnos itt nincs lehetőség.

Szoftver

Szoftveres szempontból azonban nem érheti panasz a készüléket, ugyanis a legfrissebb rendszert futtatja, méghozzá az Android 8.1.0 Oreót a Google áprilisi biztonsági csomagjával. Főverziót tekintve naprakész, de a kritikus hibajavításokat eltekintve vélhetően nem fog egyhamar biztonsági frissítést kapni.

Teljesen gyári felületet kapunk egyébként, a gyártó semmilyen plusz appot nem telepített, egyedül a Google alapvető programjait fogjuk megtalálni a telefonon. A beállításokon belül láthatunk némi eltérést az ikonokat tekintve, illetve nem minden funkció magyar, ilyen például a Intelligent assist, ahol például funkciókat adhatunk az ujjlenyomat-olvasónak vagy megfordíthatjuk a navigációs sáv elemeit.

Ezenfelül van itt is DuraSpeed hasonlóan a Vernee készülékeihez, ami az előtérben lévő appokhoz allokálja az erőforrásokat, de ennél több extrát nem fogunk benne találni.

Hardver

Az UleFone X belsejében egy MediaTek MT6763 vagyis Helio P23-as, 8 magos processzor dolgozik magonként 2 GHz-en, mellé 4 GB RAM-ot és 64 GB belső tárhelyet kapunk, amit 256 GB-ig lehet bővíteni és amiből egyébként 52 GB a szabadon felhasználható mennyiség.
AnTuTu Benchmark 83747 pont
Geekbench 4 834 / 3511 pont
A pontszámok az árához képest teljesen jó, illetve a nagyobb játékokkal is boldogul. A PUBG Mobile Balanced beállítások mellett is egész jól futott, de azért érdemes minimumon tartani inkább a grafikát. Ezután a GTA San Andreason volt a sor, ami alapértelmezett beállítások mellett egyáltalán nem laggolt, azonban 10 percnyi játék után már érezhető volt a melegedés.
Adatkommunikáció szempontjából Bluetooth 4.0, A-GPS és GLONASS jellemzi, OTG-re is képes, látja az 5 GHz-es WiFi hálózatokat is, azonban NFC nincs benne, ergo mobilfizetésre a készülék nem alkalmas.

Kamera

Ismeretlenebb kínai márkáról van szó, tehát a kameráktól nem kell túl sokat várni. Az előlapra egy 8 MP-es szenzor került f/2.4-es rekeszértékkel, a végeredmény pedig egy 13 MP-re interpolált fotó lesz. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatók.
A hátlapra átnézve egy 13 MP-es és egy 5 MP-es kamerát fogunk találni, előbbi f/2.2-es rekeszértékkel és 16 MP-re interpolált fotókkal operál. Ami szomorú, hogy a másodlagos kamera fölöslegesen van ott, ugyanis a bokeh effekt körkörös, tehát szoftveres, azt is lehet mondani, hogy a hátlapi duál kamera csak parasztvakítás.

A kamerának egyértelműen megvannak a korlátai már csak a tulajdonságaiból is ítélve, a képek vonalvezetése határozott, a dinamikatartomány sem annyira rossz, az éjszakai fotózást ugyan el lehet felejteni, de alapvetően lehet jó képeket is lőni vele.

Az Ulefone X videóban maximum 1080P-re képes, itt a részletek már elvesznek, stabilizálás pedig egyáltalán nincs.

Akkumulátor

Egy 3300 mAh kapacitású telepet kapunk a mobilban, amit 7,5W-tal tudunk vezetékesen és 5W-tal vezeték nélkül tölteni, tehát gyakorlatilag bármilyen Qi szabványú töltővel tölthető.
Kijelzőidőben az átlagos eredmény 4-5 óra volt, ebben természetesen közrejátszik az is, hogy nem FHD, hanem csak HD a felbontás. Átlagos használattal 1, másfél napot bír ki a készülék. Ami biztos, hogy itt a vezeték nélküli töltésre fektették a hangsúlyt, vezetékesen alig tölt gyorsabban.

Összegzés

Az Ulefone X alapvetően tök jó tulajdonságokkal bír, az anyaghasználat és a minőség kifogástalan, a teljesítmény az árához képest korrekt, friss Android rendszert futtat, azonban kamerában egyáltalán nem mondható erősnek és a kijelző érzékenysége is kicsit gyér.
Akinek nem igénye, hogy tökéletes képeket készítsen, hanem csak egy nagy tárhellyel felszerelt iPhone X jellegű mobilt szeretne olcsón, annak itt az Ulefone X, a FirstPhone kínálatában 1 év garanciával 65.000 Ft-ért.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
8
Szoftver
9
Hardver
8
Kamera
6
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
ulefone-x-tesztAmennyiben tetszik az iPhone X, de olcsóbb alternatívát keresel, úgy itt az Ulefone X friss Androiddal és korrekt hardverrel, azonban fejlesztést igénylő érintésérzékenységgel és kamerákkal.