Az ASUS Magyarország jóvoltából eljutott hozzánk a vállalat közös dizájnon alapuló négy gamer fejhallgatója. Megkaptuk az egész szériát két hétre, így össze tudtuk őket hasonlítani. A négy modell: Fusion 300, Fusion 500, Fusion 700 és Fusion Wireless.

Szerintem nem mondok újat azzal, hogy ahogy haladunk felfelé a számozásban, egyre drágábbak a fejhallgatók, a wireless modell pedig a Fusion 300 és az 500 közé tehető. Nem csak maguk a headsetek jobbak, hanem a csomagolás kialakítása és minősége is növekszik az árral.

A dobozok tartalma – tartozékokat tekintve – megegyezik, ezért csak az egyikről láthattok képet. A Fusion 700 fedelét egyszerűen ketté tudjuk nyitni és egyből egy üdvözlőkártya fogad minket, alatta pedig a textilborítású hungarocellben nyugszik a fejhallgató és egy kis táskában a tartozékok: van egy szőtt borítású microUSB kábelünk, egy használati útmutatónk és kapunk egy pár plusz műbőr fülpárnát az alap ROG Hybrid párna mellett.

Közös formavilág

A három muskétás és a vezeték nélküli kuzin formavilágban, kialakításban, anyaghasználatban és színben is megegyezik és ami érdekes, hogy a mikrofon és a driverek is ugyanazok. A különbségekre természetesen ki fogok térni.
A pánt és a fülrész is műanyagból készült, de ez nem is baj, hisz így sokkal könnyebb a headset. Az ív természetesen a strapabíróság érdekében kapott egy fém réteget, amit kívülről tipikus ROG mintázattal láttak el. A fejpánt szövete kellemes tapintású, valamint a szivacs is nagyon puha benne és két hét intenzív használat után elmondhatom, hogy a viselésük is nagyon kényelmes és több órányi játék után sem éreztem úgy, hogy beleizzadt volna a fejem vagy hogy szétnyomta volna a fülem, köszönhetően az ovális over-ear kialakításnak.
A külső felület a Fusion 300-nál és a Wireless modellnél matt, a két drágábbiknál azonban fényes, ami szerintem előnytelenebb, ugyanis gyakran kerül rá a kezünk, ezáltal maszatolódik és a kosz az gyönyörűen meglátszik rajtuk. Egy törlés csodákra képes, de a matt felület ilyen szempontból előnyösebb.
A Fusion Wireless nem világít, a Fusion 300 csak piros, a többi viszont Aura Sync-es RGB világítást kapott, a kábel minden esetben lecsatlakoztatható, alul találjuk a microUSB portot, de a négy modell közül egyedül a Fusion 300-ba csatlakoztatható jack kábel, a többit microUSB kábelen keresztül, a Wireless esetében pedig vezeték nélkül csatlakoztathatjuk a számítógéphez.
Közös tulajdonság továbbá az egyirányú, 50 – 10000 Hz közötti frekvenciaválaszú, kihajtható és rugalmas mikrofont kaptak, amely felhajtott állapotban automatikusan elnémul és amely hivatalos TeamSpeak tanúsítványt is kapott, tehát minőségben hozza az elvárt szintet, sokkal kevesebb zajt vesz fel, mint a Razer Kraken Pro fejhallgatóm mikrofonja, ezáltal tisztábban hallanak.

Ugyanolyan mikrofon és driverek

A driverek is megegyeznek, mindegyik fülesben két, egyenként 50 mm átmerőjű neodímium mágnesből készült ASUS Essence hangsugárzó dolgozik 20 – 20000 Hz közötti frekvenciaátvitellel és 32 Ohmos impedanciával.
Mivel ezeket játékra találták ki, így zenehallgatásra nem olyan szuperek, nem olyan erőteljes a basszus, azonban például PUGB vagy CS:GO során nagyon jól jött a virtuális 7.1-es hangzás – amire egyedül a Wireless nem képes -, illetve az, hogy szinte pontosan tudtam érzékelni, hogy melyik irányban és milyen távol van az ellenfél. Nem egyszerű átadni, hogy milyen a hangzás, de az általam próbáltak között a legjobbak közé sorolnám őket.

Miben térnek el?

Fusion 300: A legolcsóbb modell csatlakozóiból kifolyólag használható minden eszközhöz, legyen az PC, Mac, PS4, Xbox One vagy akár mobil.
Fusion 500: Ez a modell már Aura Sync-es RGB fényeket kapott, amit mobil appon keresztül is szabályozhatunk és mivel nincs jack csatlakozó rajta, így csak PC-hez, Mac-hez és PS4-hez használható, valamint a bal oldalon érintésérzékeny a felület, legyintéssel szabályozhatjuk a hangerőt. A hangsugárzó igaz, hogy ugyanaz, de a Fusion 500 kapott egy ESS ES9018 DAC-ot és egy SABRE9601K erősítőt is, de őszintén szólva én nem vettem észre jelentős hangzásbeli különbséget a 300-hoz képest.
Fusion 700: A csúcsmodell is csak egy microUSB porttal rendelkezik, azonban van benne Bluetooth is, aminek köszönhetően egyszerre csatlakozhatunk vezetékesen a számítógéphez és vezeték nélkül okostelefonhoz vagy laptophoz, ami nekem azért volt különösen jó, mert például miközben gyűltek az emberek a PUBG-hez, addig egyszerre hallottam a játékot, beszélgettem Discordon és vágtam a videót a laptopon. A Fusion 700-ban persze beépített akku is van, ami egy feltöltéssel 17 órányi zenehallgatásra képes, így gyakorlatilag ez egy 2in1 headset, használhatod vezetékkel és/vagy anélkül is. Végül de nem utolsó sorban az érintőfelület annyival tud többet, hogy itt oldalra legyintéssel zenét is válthatunk, illetve koppintással meg is állíthatjuk.
Fusion Wireless: A vezeték nélküli modell egy érdekes kombináció. Van hozzá egy 2,4 GHz-et használó adapter, amit a géphez kell csatlakoztatni, azonban vezetékesen nem használható, a microUSB port kizárólag töltésre van és töltés közben sem tudjuk használni. Mivel Bluetooth nincs benne, ezért ezt a változatot csak PC-hez vagy PS4-hez használhatjuk, a hatótávolsága nagyjából 20 méter, az üzemidő kb. 15 óra, ugyanaz az érintőfelület funkcionalitása, mint a Fusion 700-é, azonban DAC-ot és erősítőt nem kapott.

Összegzés

A Fusion 300 már tavaly ősz óta kapható 43.000 Ft-os ajánlott fogyasztói áron, a Fusion Wireless július közepén jelent meg 50.000 Ft-os áron, a Fusion 500 év eleje óta elérhető 60.000 Ft-os árcímkével, a Fusion 700 pedig 77.000 Ft-ba kerül és augusztus közepétől lesz hazánkban kapható.
Ár alapján is ki tudjátok választani a nektek megfelelőt a termékcsaládból, amit én tapasztaltam, hogy hangzásban, mikrofonban és kényelemben nincs különbség,
Ha nincs szükséged extra funkciókra, akkor ott a Fusion 300, ha kifejezetten vezeték nélkül használnád, akkor ott a Wireless, ha pedig RGB világítást és DAC-ot szeretnél, akkor a Fusion 500 a jó választás. A csúcsmodell mindössze a Bluetooth funkcionalitásban nyújt többet, hogy megéri-e a plusz pénzt, az rajtatok áll.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.