Hirdetés

Röviden: igen is, meg nem is. Az OLED kijelzős telefonok nyernek plusz energiát abból, ha a sötét mód tényleg mélyfekete színt használ a sötétszürke helyett. Viszont ez a plusz energia olyan elenyésző mennyiségű, hogy pár extra másodperc működést alig tudnánk vele kisajtolni merülő telefonunkból.

Tavaly novemberben a Google végre elismerte, hogy az OLED kijelzővel szerelt mobiloknak jobb, ha az applikációk felhasználói felületei sötét színsémát használnak. Azóta megjelent az Android rendszerben, illetve a cég egyes applikációiban is a sötét mód lehetősége. Ezek a megoldások viszont (vegyük például a YouTube esetét) nem mélyfekete színre cserélték az addigi fehér színt, hanem inkább sötétszürkére vagy az Android Q bétájában rendszerszinten kékes feketére.

Jobb oldalon a mélyfekete tónust, bal oldalon a Google által is használt sötétszürkét láthatod

Ezzel szemben a gyártók saját megoldásai között gyakran találunk teljes fekete módot, például a Samsung One UI felületében, a Huawei EMUI 9-ében, vagy akár az ASUS ZenUI-ban is, pedig az utóbbi gyártó aktuális csúcstelefonja, a ZenFone 6 nem is OLED panellel van szerelve.

A felhasználók sokszor esztétikai okokból kapcsolják be a sötét módot, mert nekik az jobban tetszik. Ezzel nem lehet és nem is kell vitatkozni, az ízlés szubjektív. Sokan viszont csak azért kapcsolják be a sötét módot különböző applikációkban vagy a rendszerben, mert azt hiszik, ezzel jelentősen javítják az üzemidőt.

De mi az igazság? Tényleg javul az üzemidő a sötét módtól?

Hála az XDA Developersnek, most végre pontot tehetünk az ügy végére. A OnePlus 7 Pro mobilt referenciaként használva elvégeztek egy csomó mérést, számítást és tesztet, amely alapján számokkal alá lehet támasztani, hogy a tényleges sötét mód javítja-e a mobil akkujának tartósságát.

A végeredmény szerint az OLED kijelzőn a mélyfekete segít az akkumulátor élettartamát kitolni, szemben a sötétszürkével. Ugyanakkor a mélyfekete színt megjelenítve csupán 0,3 százalékkal fogyasztott kevesebbet az akkumulátor. Számokban ez 100mW-ot jelent a mélyfekete esetén és 100,3mW-ot a sötétszürkével.

Ha ezt a OnePlus 7 Pro 4000 milliamperórás akkumulátorával számolva megpróbáljuk percekbe önteni,

az jön ki, hogy a mélyfekete sötét mód két másodpercnyi akkumulátoros üzemidőt spórolt meg nekünk.

Összegezvén: igen, a sötét mód segít energiát spórolni. De nem kell a mélyfeketét elvárnunk és használnunk mindenhol, mivel elhanyagolhatóan javít az OLED kijelzők tartósságán. Persze ha valakinek a mélyfekete jobban tetszik, mint az alap színséma vagy a sötétszürke, használja nyugodtan kedvére.

Az XDA Developers méréseinek pontos adatait és az akkumulátoros üzemidő kiszámításához használt matematikai leírást megtaláljátok ezen a linken, ha bővebben érdekel a téma.

Hirdetés
FORRÁSXDA
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.