Hirdetés

Ha felhőről beszélünk, akkor valószínűleg a Google Drive, az iCloud, a Dropbox és az ehhez hasonló szolgáltatások jutnak eszedbe, azonban a cikk alanya kicsit másképp közelíti ezt meg.

A Synology-nak remek reputációja van a NAS-ok területén, igénytől függően a hagyományosnak mondható 2-8 lemezes konzumer verziókon felül akár rackbe szerelhető, 12 lemezes NAS-t is választhatsz, azonban a nemrég bejelentett BeeStation a lehető legegyszerűbben közelíti meg ezt a kérdéskört, aminek a felhasználók többsége örülni fog, de az egyszerűségnek megvan az a hátránya is, hogy funkcionalitásban kicsit szerényebb, mint egy hagyományos NAS.

Synology BeeStation

Mi az a BeeStation?

A Synology BeeStation dióhéjban egy felhasználóbarát, nagyon egyszerűen kezelhető, 4 TB-os NAS (vagyis hálózati háttértár), amire bármit rámásolhatunk otthon vagy akár a világ másik feléről is, amennyiben van internet hozzáférésünk.

A BeeStation doboza

Egy NAS-t alapvetően nagyon sok mindenre lehet használni, de a BeeStation lényege a lokális adatmentés és az adatok akár távolról való elérése. Erre a legtöbben továbbra is a klasszikus felhő alapú szolgáltatásokat használják, ami egy bizonyos méretig akár ingyenesen használható, ha pedig képeket, videókat mentenél le, arra ott a számítógép. Akkor miért éri meg egyáltalán pl. egy BeeStationben gondolkodni?

Miért éri meg ezt választani?

Mindent meg lehet oldani pici pénzből, de ha rászánod a (jelenleg) 115.000 Ft-ot, akkor kapsz egy távolról is elérhető, 4 TB-os merevlemezzel ellátott háttértárat, amire rendszeres és automatikus biztonsági mentéseket tudsz készíteni a fotóidról, videóidról, ezeket személyek, helyek alapján albumokba is rendezi.

BeePhotos

A működéséhez szükséges tápkábelt és gigabites Ethernet kábelt megkapjuk hozzá, de a hátoldalán van egy USB 3.2 Gen 1-es USB-A és egy USB-C, amihez külső adattárolót is köthetünk. Így ezeknek a tartalmát szintén el lehet érni távolról.

BeeStation csatlakozók

A BeeStation kompakt méretéből (148 x 62,6 x 196,3 mm) adódik, hogy mindössze egy merevlemez van benne és noha a burkolat szétszedhető, emögött egy egyedi vezérlővel ellátott Synology HDD van, ami ebből kifolyólag másra nem cserélhető. Ha lejár a 3 éves garanciaidő, akkor meghibásodás esetén ez kellemetlen lehet.

A Beestation mérete egy iPhone 15 Próhoz képest

Egyszerű beüzemelés, szoftver

A beüzemelés annyiból áll, hogy áramra és hálózatra csatlakoztatás után olvassuk be az útmutatóban lévő QR kódot. Létre kell hozni egy Synology fiókot, amit egyébként Google fiókhoz is lehet társítani, ehhez fogja a BeeStationt hozzáadni. Ennél bonyolultabb dologra nem is kell számítani, pár perc és máris használatra kész.

A portal főoldala

A BeeStation tartalmát minden platformról el lehet érni és lehet mozgatni a fájlokat, alapvetően ott a webes felület (https://portal.bee.synology.com/), illetve a két alkalmazás, a BeeFiles és a BeePhotos, ezek elérhetők iOS-re és Androidra is. Annyit kell csak tenni, hogy bejelentkezel a fiókodba és máris ott a NAS, az alkalmazások felülete teljesen megegyezik a webesével.

BeeFiles webes felület

Lehetőséged van arra is, hogy a felhőtárhelyeid tartalmát szinkronizáld a NAS-sal, tehát ami pl. a Google Drive-odon van, azt a NAS is tárolja, beállíthatsz bizonyos mappákat a számítógépeden, aminek a tartalmát (amikor az frissül) a NAS-ra is lementi és a BeePhotosba automatikus biztonsági mentést is készíthetsz a képeidről.

Ez abból a szempontból előnyös pl. az iClouddal szemben, hogy nem kell folyamatosan havidíjat fizetni, egyszer megveszed a BeeStationt és adott a 4 TB tárhely, ki lehet számolni, hogy mennyi idő alatt jönne vissza a 2 TB-os (4490 Ft/hó) vagy a 6 TB-os (12990 Ft/hó) előfizetés árából a NAS. Persze mindkét iránynak megvan a maga előnye, ha meghibásodik a merevlemez, akkor az elég kellemetlen, a felhő alapú szolgáltatásoknál pedig teljesen redundáns a rendszer, az adatvesztés kockázata minimális. A NAS-nál az adatok nálad vannak, felhőtárhelynél pedig az adott szolgáltató szerverein. Szóval van mit mérlegelni.

Társíthatod a felhőszolgáltatásokat is

A BeeStation teljesítményére, sebességére egyáltalán nincs panaszom, egy Realtek RTD1619B processzor és 1 GB RAM van benne, ami a BeeStation Manager rendszernek bőven elegendő, a működése sem hangos, mivel aktív hűtés nincs benne.

Ami fontos, hogy – és ez érdekes módon pont nem az egyszerűséget tükrözi, ami amúgy ezen kívül az egész eszközt jellemzi – ha lokális hálózaton szeretnéd elérni a BeeStation tartalmát, akkor ezt a rendszerbeállításoknál külön be kell állítani, egyébként az internetet használja, ami adott esetben lassabb lehet.

Érdemes bekapcsolni a lokális elérést

Vélemény, összegzés

Én teljes mértékben abba a felhasználókörbe tartozok, akit a gyártó megcélzott ezzel a termékkel. A videóim kirenderelt változatát évek óta külső SSD-n tárolom, ha esetleg később elő kéne venni, amiket sokszor felejtettem ott az irodában, pedig kellett volna. Gyorsak, de ha nincs ott kéznél, amikor kéne, akkor ez lényegtelen.

A BeeStation ott van fix helyen, folyamatosan elérhető, megbízhatóan csinálja a mentéseket, a felülete letisztult, jól kezelhető, kis méretű, csendes és a teljesítménye is korrekt (az 5400 RPM-es merevlemez képességeihez mérten).

BeeStation

Összesen 8 felhasználót lehet hozzá társítani, tehát többen is kezelhetitek a tartalmát, tekintve az árát azért megfontolandó lehet egy nagyobb felhőtárhellyel szemben is, viszont pont a jellegéből adódóan streamelésre nem alkalmas, nem telepíthetők rá appok, funkcionalitásban egy hagyományos NAS-hoz képest egyszerűbb, korlátosabb. De amit tud, azt jól csinálja és végsősoron örülök, hogy kipróbálhattam, mert az én munkámhoz kifejezetten hasznos.

Ha megtetszett, ITT tudod megvásárolni, ha pedig használod a ‘TECH2’ partnerkódot a kosárnál, azzal picit az én munkámat is támogatod. Ezt hálásan köszönöm 🙂 A cikk – a miheztartás végett – ettől eltekintve teljes mértékben objektív, ahogy annak lennie kell.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.