Hirdetés

Az internet egy szuper dolog, főleg, ha bárhol és bármikor rendelkezésünkre áll. Magyarországon ráadásul kimondottan szerencsések lehetünk az internet sebességét illetően, hiszen több felmérés szerint is a legjobb országok között vagyunk. Persze a teljes lefedettség és a lakosság teljes aktiválása még messze van, de ha már egyszer bevezettük otthonunkba a villámgyors internetet, akkor érdemes praktikusan gondolkodni és megelőzni a kellemetlenségeket.

A nagyobb lakásoknál és családi házaknál ugyanis gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy a szolgáltató bevezeti az egyik szobába a saját egységét, mely csak korlátozottan képes lefedni a teljes életterünket. A legtöbben ilyenkor szoktak egy routerhez nyúlni valamelyik gyártó palettájáról, melyek részben meg tudják oldani a problémát, de ha nagy a lakás vagy akár kétszintes a családi ház, akkor ez továbbra sem a legjobb megoldás. Szerencsére jó néhány éve vannak már a teljes lefedettséget szolgáló eszközök, de a különféle kiegészítők és nem teljesen kombatibilis márkák helyett a legjobb, ha előre gondolkodunk. Az ASUS bővíthető routerei ideális megoldást jelenthetnek, hiszen a teljes lefedettség mellett modern dizájnt, könnyű kezelhetőséget és sok extra funkciót tartogatnak.

Mi is az a bővíthető router?

A bővíthető routerek elsődleges célja a teljes lefedettség kényelmes és elegáns formában történő biztosítása, miközben folyamatos rugalmasságot biztosítanak a bővítés és frissítés terén. Így az eszközöknek nem kell hálózatról hálózatra vándorolniuk lakáson vagy házon belül, hiszen az egymáshoz kötött routerek folyamatosan érzékelik a csatlakozni kívánó eszközöket és automatikusan eldöntik, hogy melyik egység tudja a legjobb jelet és ezáltal a legstabilabb hálózatot szolgáltatni a számára.

A rugalmasság érdekében az ASUS bővíthető routerei kiválóan dolgoznak együtt, így az első lakás esetében akár elég lehet egyetlen eszközt beszerezni, mely képes lefedni az egész teret, költözéskor pedig ideálisan az emeleten is el lehet helyezni egy ugyanolyan vagy éppen újabb modellt, a kettő pedig egy rövid beállítás után egy hálózatként biztosítja a stabil internetelérést. A teljes hálózat vezérelhető a gyártó mobilapplikációján keresztül, mely Android és iOS rendszerekre is elérhető. Az alkalmazáson belül megtalálhatjuk a további egységek ideális helyét, elnevezhetjük őket, ki/be kapcsolhatjuk az egységeket vagy specifikusabb beállításokat végezhetünk.

Az alapvető és kiterjed hálózati beállítások mellett olyan extra szolgáltatásokat is kínálnak az ASUS megoldásai, mint például a személyre szabható szülői felügyelet, a kiterjedt VPN-támogatás vagy a játékra való optimalizáltság. Az első bővíthető ASUS router 2017-ben került piacra, idén pedig már a WiFi 7-es modell is bemutatkozott, ami jól mutatja a rendszer jövőállósságát.

ASUS RT-AX59U

Az ASUS elküldte nekünk az egyik idei újdonságukat, mely talán az egyik legjobb választás azok számára, akik most vágnának bele a bővíthető routerek világába vagy éppen költözés előtt állnak. Az ASUS RT-AX59U ugyanis egy viszonylag megfizethető, modern és stílusos megoldás. A dobozból kivéve szembetűnő lehet, hogy falra és talpra is szerelhető, ezáltal akár teljesen besimulhat egy modern otthonba. A kompakt méret és az elegáns forma egyedül talán a portok terén kényszerít kompromisszumokra minket, ugyanakkor valójában ez csak kevesekre lesz igaz. A szokásos WAN port mellett ugyanis három Gigabites Ethernet csatlakozó, egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port található még rajta, ami bőven elég egy átlagos felhasználónak.

A beállításokat az ASUS Router alkalmazáson belül végezhetjük el. Érdemes kombinálni a 2,4 és 5GHz-es hálózatokat egy hálózati név alatt, de aki szeretné, az meg is oszthatja őket. A böngészőből vagy az applikációból is elérhetjük a teljes beállítást, ha szükség van rá, akkor aktiválni lehet a szülői felügyeletet vagy jobban beleáshatjuk magunkat a hálózati beállításokba. A WiFi 6 támogatás biztosítja a sokoldalúságot és kiemelkedő sebességet, amivel kiaknázhatóak a modern internetes csomagok. 2×2 2,4 GHz-es hálózaton akár 574 Mbit/s sebességgel, illetve 3×3 5 GHz-es hálózaton akár 3603 Mbit/s sebességgel működhet az ASUS újdonsága.

5GHz-et használva viszonylag közelről 650Mbit/s-os sebesség környékén mértünk, kicsit távolabb pedig 475Mbit/s-ot tudtunk kihasználni. A terasz már jó 10 méteres távolságban van, ott sem ment sokkal 450Mbit/s alá, ami kimagaslóan jó stabilitásra utal. 2,4GHz-en nagyjából 60%-os lassulás tapasztalható, de közelebb stabilan 110Mbit/s körül volt a sebesség, ami nagyjából felére csökkent a teraszról. Ne felejtsük el, hogy a 50-60 000 Ft körüli árkategória manapság már inkább a középkategória, hiszen egyre sűrűbben találkozhatunk akár kétszer ennyibe kerülő újdonságokkal is.

Összegzés

A bővíthető routerek mindenképpen ajánlott hálózati kiegészítők, ténylegesen és hosszú távon könnyítik meg az egyik leggyakoribb napi tevékenységünket, az internet használatát. Konzolokhoz, laptopokhoz és mobilokhoz is hasznosak és a bővíthetőség mellett az elegáns megjelenés is nagyon vonzó. Az ASUS RT-AX59U pedig egy kiváló belépő lehet ebbe a világba. Nem olcsó, de manapság semmi sem az, ha a minőségibb és sokoldalúbb megoldásokat keressük.

Hirdetés
Horváth Izabella
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.