Bevezető

A Sony úgy dobálja ki az újabbnál újabb csúcsmodelleket, mintha valaki kötelezné a céget erre. Igen, hiába ígérték meg pár éve, hogy nem lesz követhetetlen a sok telefon, mégis ezt a játékot nyomják. Aztán pedig jól meglepődik mindenki a cégnél, hogy már a felhasználók sem tudják, mi a helyzet. De a Sony azért leleményes, az Xperia XZ2 Premiumot elnevezték innovációs, mostani tesztalanyunkat, az XZ3-at pedig hős zászlóshajónak. Nézzük, miben hős ez mobil?! Vagy miben nem…

Külső

Külsőleg sokat faragtak a évek óta alkalmazott formaterven, végre 1 centiméternél vékonyabbra sikerült kialakítani a készüléket, mondjuk a 193 grammos tömeg így sem csekély. Igen minőségi, hűvös anyaghasználat és 3,5 milliméteres jack kimenet nélküliség jellemzi a Sony Xperia XZ3-at, alul a Type-C-nél érdekes lett ez a bütyökszerű elválasztás.

A mobil legnagyobb előrelépése a 6″-es, 1440 x 2880 pixel felbontású pOLED kijelző esetén érhető tetten, Triluminos technológiával, HDR támogatással. Talán nem ez a legfényesebb panel, de az egyik legszebb. Az XZ3-nak megadatott az IP65/68 védelem is, szóval elvan a vízben is fél órán át és másfél méteres mélységig.

Hardver

Az élet, pontosabban a gyártó félig felemelte, félig a porba taszította a készüléket. A Snapdragon 845 hallatán a mosoly elindul az ember arcán, de a 4 GB RAM és a 64 GB-os adattároló tudatában már villámgyorsan kiegyenesedik.

Nem azért, mert nem elég, hanem azért, mert ennyi pénzért előbbiből másfelet, utóbbiból dupla ennyit szokás adni ebben a kategóriában. A microSD bővítés legalább adott, a rezgés pedig különleges, köszönhetően a dinamikus rendszernek, ergo előre betáplált algoritmusok szerint képes ritmusokra vibrálni az eszköz.

Szoftver

A Sony Xperia XZ3 már gyárilag Android 9.0-val érkezik. Nem eszik olyan forrón a kását pitét, a japánoknál sem szórakoznak már annyit a témával, a korábban TimeScape UI névre hallgató felület a gyárihoz nagyon hasonló, minden szokásos androidos funkciót tartalmaz, ezen most felesleges végigmenni, aki ilyen telefont vesz, tudja, mire képes a szoftver.

Inkább az Oldalérzékelőre érdemes kitérni, mert ez egy egész pofás újítás. Az angolul Side Sense-nek nevezett funkció a képernyő lekerekített részét használja ki, elég kétszer idekoppitani és máris feltűnnek a legfontosabb alkalmazások és gyorsbeállítások ikonjai, ha pedig csodalámpaként végigsimítjuk, akkor a visszagomb funkciót érjük el.

Applikációk terén a 3D készítő izgalmas, itt térben lehet beszkennelni arcot, fejet, ételt, vagy alapvetően szabadon bármit.

Kamera

Sajnos a Sony Xperia XZ3 csak egy kamerát kapott, szemben az XZ2 Premiummal. A 19 megapixeles egység (f/2.0, 25 mm, 1/2.3″, 1.22µm, PDAF & lézeres AF) előlapi párja a 13 megapixeles (f/1.9) szenzor. A készülék igazi ereje egyrészt a 4K HDR videokészítésben rejlik, másrészt pedig a szuperlassításban, 960 fps-ben ugyanis akár Full HD felbontásban is lehet filmezni. A szoftver átlátható, könnyedén lehet a menüpontok között ugrálni, szerencsére a kézi mód sem maradt el záridő állítással és egyéb nyalánkságokkal.

Itt láthatóak az éjszakai és a nappali képek:

A kamera képminősége továbbra sem olyan, amit egyrészt a Sonytól, másrészt ebben a kategóriában elvárnánk. Hihetetlen, hogy a japánok nem tudnak normális szoftver mögé rakni ezeknek az amúgy igen frankó szenzoroknak. Nappal még nincs is nagy gond, bár a dinamikatartomány ilyenkor sem mindig szuper, a részletesség és a vonalélesség is a megfelelő értékek határán mozog. Éjszaka maximum közepes az eredmény, mindenesetre totál zajos, bár bőven használható, a fókuszálás sebessége mindig jó.

Üzemidő, adatkommunikáció

Korábban mindig két napos üzemidőt hirdetett a Sony, ebben az esetben viszont csak egy napos biztos teherbírást jósol a gyártó 3300 mAh-s telepnek. Ez tényleg megvan, több viszont nincs, hiába akad ultra Stamina mód, vagy éppen Qi vezetékmentes töltés, az etetést kábel esetén USB-C-n keresztül veszi fel a telefon.

Adatkommunikációban komoly a felhozatal: dual SIM, 4G/LTE, kétcsatornás 802.11ac-s WiFi, A-GPS (GLONASS, BDS, Galileo), Bluetooth 5.0, NFC.

Verdikt

A Sony Xperia XZ3 ára 260-270 ezer forint. Ez még nem is lenne baj, hiszen sajnos manapság ezen az árszinten kezd egy aktuális csúcstelefon, ám tesztalanyunk alig tud többet felmutatni elődgenerációjánál, de a konkurensektől is sajnos több téren elmarad. Először a pozitívumok: a dizájn előnyére változott, szép, bár az ujjlenyomat-olvasó elhelyezése továbbra is borzalmas. A rendszersebesség kiváló, a pOLED kijelző pedig az egyik legjobb a piacon. De.

Innentől már nem annyira fényes a helyzet, és tényleg csak azért, mert ennyibe kerül a telefon. Az egy kamera kevés, ráadásul nem az igazi még mindig, nincs 3,5 mm-es jack, pedig a Sonynál inkább a tradíciókat, mint a trendeket kellene követni, és ezt az S-Force sztereó előlapi hangszóró sem feledteti. A 4/64 GB-nál is lehet többet találni a piacon, az üzemidő pedig szintén csupán átlagos. Az Asus, a OnePlus, a Xiaomi, de még a Samsung csúcsmodelljei is olcsóbbak ennél és többet tudnak. Szóval nem a készülék a rossz, hanem az árazással lőttek nagyon mellé.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt