Bevezető

A Sonynál a vezetők egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen a PlayStation üzletág nagyon jól megy, a mobilos viszont nem az igazi, bár az elmúlt negyedév olyan sikeres volt, amit utoljára csak sok-sok esztendeje élhettek át a vállalatnál. A telefonos divízió is kezdi már azért összeszedni magát, a Sony Xperia XZ2 és XZ2 Compact esetén teljesen új irányt vett a formaterv fejlesztése, mindemellett pedig megmaradtak a szerethető funkciók, a kiváló zene képességek, sőt, még a kamera is fejlődött.

Külső

Ambient Flow dizájn. Ez az új dolog, amivel próbálják eladni a meglehetősen íves kialakítást. Szó mi szó, jól néznek ki a telefonok, annak ellenére, hogy némileg vaskosak, jól illenek a tenyérbe. Az anyaghasználatra sem lehet panasz, az XZ2-nél Gorilla Glass 5 üveg az elő- és a hátlap, a Compactnál csak elöl ilyen, hátul műanyag. Adott az IP68-as vízállóság, a 3,5 mm-es jack viszont lemaradt, Type-C-n keresztül lehet zenét hallgatni és töltögetni. Ügyes húzás még mindig a fotós exponálógomb.

Kijelző tekintetében eltér a két telefon. A 18:9-es képarány és a remek IPS panel közös, az 1080 x 2160 pixeles felbontás is, de a méret más, a kisebb modell 5″-es, a nagyobb pedig 5,7″-es. Igen kevés telefon van már, ami olyan apró, mint a Compact. Szuper. A HDR támogatással ellátott TRILUMINOS képernyőnek nagyon jók a betekintési szögei, a színei, valamint a fényereje is, oldalt mondhatni nincs káva, de felül is alul sem vészes.

Hardver

A Sony Xperia XZ2 és XZ2 Compact belsejében Snapdragon 845-ös lapka dolgozik, bivalyerős nyolcmagos processzorral, Adreno 630 grafikus gyorsítóval és 64 GB-os adattárolóval. RAM terén más a helyzet, a kicsiben 4, a nagyban 6 GB-nyi memória található. A microSD bővítés adott, több száz GB-tal bővíthetjük a tárhelyünket.

A Dynamic Vibration System hardveres újítás, az előre betáplált algoritmusoknak köszönhetően tudnak rezegni a telefonok, ezzel valósághűbb élményt adva játékoknál, zenéknél. A hátlap közepére került az ujjlenyomat-olvasó, a Compactnál ez nagyon kényelmes, a nagytestvérnél viszont a kelleténél lejjebb került. Geekbench 4 teszten 2344 (single) illetve 8366 (multi) pontot gurítanak a készülékek.

Szoftver

Nem spilázta túl a szoftvert a Sony, továbbra is az Xperia Launcher felülettel mókázhatunk, immár Android 8.0-ra építve. Az ikonkészlet egyedi, de jó lenne már, ha végre az alsó vezérlőgombok sorrendjét változtatni lehetne. Személyre lehet szabni a főoldalakat, felülről húzható le az információs sáv, mind-mind ismerős dolog az Androidnál.

Az extrák közé inkább pár program sorolható. Ezek közül is kiemelkedik a 3D szkennelés, amivel ételt, arcot vagy éppen fejet lehet digitalizálni, egész jól működik, el lehet vele szórakozni. Van időjárás, naptár és minden, amire első bekapcsolás után vágyna az ember, ha pedig hiányzik valami, arra ott a Play Áruház.

Kamera

A Sony Xperia XZ2 és XZ2 Compact hátulján is ugyanaz a 19 megapixeles, f/2,0-s kamera található, méghozzá ledes villanóval és lézeres fókuszsegítséggel megtámogatva. A videózásnál nem a [email protected] az igazi ütőkártya, hanem a [email protected], a konkurensek ugyanezt csak HD felbontásban tudják. A szoftver jól átlátható, lehet kiterjesztett valóságban fotózni, a manuális módnál pedig záridőt, expozíció korrekciót és érzékenységet állítani.

A képminőség (teljes felbontású képek ITT!) nagyon sokat javult a korábbi modellekhez képest, lényegében sosem a szenzorral, inkább a szoftverrel volt gond. A dinamikatartomány kiváló, gyors a fókusz, a fotók részletgazgadok, ellenben néha túlélesít az algoritmus és talán sok a zaj is. Éjszaka is jók az eredmények, ezzekkel a telefonokkal már el lehet lenni.

A zene képességek közül kiemelkedik az S-Force sztereó előlapi hangszóró és a kiváló DAC, a Sony ebben jó volt és még mindig az, nagyon kellemes hangzást biztosítanak a telefonok.

Adatkommunikáció, üzemidő

A Sony Xperia XZ2 és XZ2 Compact minden szükséges adatkommunikációs modult megkapott: van egy- és kétkártyás kivitel belőlük, minden esetben a repertoár részét képezi az NFC, az A-GPS (GLONASS, BDS, Galileo), a WiFi (802.11a/b/g/n/ac), valamint a Bluetooth 5.0 (apt-X HD-vel).

Az XZ2 hátlapja alatt egy 3180 mAh-s akkumulátor hever, az XZ2 Compact pedig 2870 mAh telepet kapott. Habár elsőre kevésnek tűnnek, a két Xperia nagyon jól bírja egy feltöltéssel, az egy nap lazán, de a két nap is túlélhető sokszor töltő nélkül. A gyorsetetést mindkettő mobil támogatja, a Qi/vezetékmentes töltést azonban csak az XZ2 tudja.

Verdikt

A Sony Xperia XZ2 ára 269 990 forint, a Sony Xperia XZ2 Compact azonban már 209 990 forintért elcsíphető. Kétség sem fér hozzá, hogy az új Sony mobilok rengeteget fejlődtek az elődökhöz képest, a Compact kezdőára pedig kifejezetetten kecsegtető, hiszen mondhatni nincs olyan telefon ezen kívül a piacon, ami ilyen kicsi, mégis ilyen erős lenne.

Az Instagramon készítettünk is egy nem reprezentatív felmérést, aminél a szavazók 66%-a voksolt az XZ2 Compactra. A kamera is végre nagyon jó, ettől még lehetne csiszolni rajta, mint ahogy egy-két szoftveres fícsört is beépíthetnének a mérnökök.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt