A presztízsterméknek számító csúcskészülék Xperia 1 II mellé két olcsóbb modellel is készült 2020 nyarára a Sony. Ezek az Xperia 10 II és az Xperia L4, a tavalyi középkategóriás és belépőszintű készülékek ráncfelvarrott utódai, melyeket főleg az Xperia 10 II hatására meglepően kellemes szájízzel adtam vissza két hét használat után a gyártónak. A két mobil közül az Xperia 10 II lett a jobb készülék, az L4 esetében maradtak bőven megkérdőjelezhető húzásai a Sony-nak.

Ha valakit érdekelnek az elődmodellek, nézze meg a 2019-es középkategóriás Xperiák bemutatóját:

Külső, összeszerelési minőség

Xperia L4

Az első dolog, ami szembetűnő változás a tavalyi L3-hoz képest, az a külső. Az Xperia L4 is 21:9-es képarányra váltott, így a ház hosszúkásra nyúlt. A hátlap és az oldalsó keret műanyagból van, nálam a fekete készülék járt, melynek matt hatása kifejezetten kellemes tapintást és jó tapadást biztosít. Hosszú távon valószínűleg a mikrokarcoktól ez sem lesz megvédhető mondjuk. Kifejezetten pozitív csalódás volt számomra az is, hogy a hátlapból nem állnak ki a kamerák, negatívan értékeltem viszont azt, hogy az ujjlenyomat-leolvasó és a bekapcsológomb nincs integrálva. Szokás kérdése, de kényelmi szempontból a többi Sony modellben megtalálható integrált megoldás sokkal kezesebb szerintem.

A ház tetején találunk egy 3,5-ös audio csatlakozót (és hozzá egy AG-1100 fülhallgatót a dobozban), alul USB Type-C van. Sajnos hivatalos víz- és porállóságról az L4 esetében nem beszélhetünk, így érdemes vele a vízparton történő mobilozást hanyagolni.

Méretét tekintve (159 x 71 x 8.7 mm) az L4 nem kis jószág, 8,7 milliméteres vastagságával és 178 grammos súlyával érezni fogjuk, amikor zsebünkben van.

Xperia 10 II

A 10 II esetén megkérdőjelezhetetlenül érződik a csúcskészüléknek számító 1-es széria, illetve a tavalyi év második felében kiadott Xperia 5 hatása. A 10 II üvegszendvics lett, viszont az ár fékentartása érdekében műanyag kerettel. Ettől függetlenül a 10 II nem kelti olcsó készülék benyomását. A fekete modell esetében a fényes üveghátlap kissé csúszós és gyűjti az ujjlenyomatokat, így mindenképpen érdemes tokban tartanunk, ha hosszú távra terveznénk vele.

Itt már van IP68-as víz- és porvédelem, illetve a jobb oldalon a bekapcsológombba integrált ujjlenyomat-leolvasót is megtaláljuk.

A ház tetején visszatért a 3,5-ös jack, alul pedig itt is USB Type-C csatalkozót találunk. Érdemesnek tartom a 3,5-ös csatlakozó kapcsán megemlíteni, hogy a vezeték nélküli LDAC formátumú hangátvitelt is támogatja a 10 II, mely ritkaságnak számít. Sajnos ha nem fülhallgatóval szeretnénk zenét hallgatni, akkor a készülék alján egy hangszóró vár minket, mely szemből szórja a hangot.

Bár az Xperia 10 II a tesztünk alanyai közül a többet tudó és drágább készülék, méretét tekintve ő a kisebb testvér. 157 x 69 x 8.2 milliméteres házával és 151 grammos súlyával könnyebb és kezesebb készülék, mint az L4-es.

Az Xperia 10 II és az L4 hátlapja egymás mellett

Kijelző(k)

Xperia L4

A legolcsóbb új Sony mobil is egy 21:9-es képarányú megjelenítőt kapott. A 6,2 hüvelykes IPS LCD 720 x 1680 pixeles felbontást és 295 ppi-s képpontsűrűséget biztosít. Összességében nem beszélhetünk rossz kijelzőről, bár az OLED-hez szokott szememnek furcsa volt visszatérni az IPS panelhez, fényerő terén pedig kifejezetten gyenge az L4, a nyári napsütésben meg kellett küzdenem, hogy lássam, amit akarok.

Színhelyesség és betekintési szögek terén korrekt az L4 megjelenítője, nincs rá panaszom, a beállításokban pedig a Sony mobiloknál megszokott szoftveres kalibrálás lehetőségét is megtaláljuk.

Ám ami engem még kifejezetten zavart, az a kijelzőt felül megtörő csepp formájú notch, melyben az előlapi kamerát találjuk. Főleg úgy érthetetlen számomra a notch jelenléte az L4 előlapján, hogy a keret alul a legvastagabb, így abból simán kerülhetett volna felülre is egy szimmetrikusabb és notch-mentes előlapért. Amíg csak netezünk, üzenetet írunk vagy bármilyen olyan feladatot végzünk, amikor a telefont álló helyzetben tartjuk nem zavar, de amint játékra, videó- vagy filmnézésre kerül a sor, eltávolíthatatlanul ott van a kis csepp, ami megtöri a tartalmat és engem személy szerint zavart.

Xperia 10 II

A 10 II OLED kijelzőjére egy rossz szavam nem lehet. A 6 hüvelykes 1080 x 2520 pixeles, 21:9-es és 457 ppi-s képpontsűrűségű panelt Gorilla Glass 6 védi. A betekintési szögek, a színhelyesség és a fényerő is jó, ugyanakkor utóbbinak van még fejlődnivalója a nagytestvérhez vagy konkurenciához képest. A 10 II például nem éri utol a Samsung AMOLED kijelzős modelljeinek fényerejét, így a nyári napfényben kültéren volt, hogy árnyékot kellett adjak a Sony mobiljának a másik kezemmel, hiába képes 500 nit körülre feltolni a kijelző fényerejét az automata mód.

Tartalomfogyasztás szempontjából az Xperia 10 II játékra vagy szélesvásznú videók és filmek nézésére tökéletes, ám arra fel kell készüljünk, hogy azok a tartalmak, melyek nem 21:9-ben vannak rögzítve vagy nem tudnak ehhez a képarányhoz alkalmazkodni fekete sávokat fognak hagyni maguk körül a kijelzőn.

Látványos a különbség az OLED és az IPS LCD panelek között a két telefon esetében

Szoftver

Az Xperia 10 II és L4 között szoftver terén egyetlen nagy különbség van. Az L4-es Android 9 rendszerrel érkezik, míg a 10 II már az Android 10-et futtatja.

Ezen kívül funkciók és jellemzők terén megegyezik a két készülék. A Sony-tól megszokhatott letisztult kezelőfelületet kapjuk, melynek megvannak az előnyei és hátrányai is.

Előny, hogy az L4 és 10 II is megkapta a csúcsszériában már bemutatkozott kétablakos multitasking módot, a bekapcsolható oldalérzékelőt, illetve a kifejezetten megbízható és jól használható egykezes módot. Utóbbi a hosszú kijelző egy kézzel történő használatakor sokszor volt segítségemre, pedig egész nagy kezem van.

Azok számára, akik sokat játszanak érdemes megemlíteni, hogy a telefonok támogatják a PlayStation remote playt, illetve képesek a DualShock 4 kontrollereket, mint beviteli eszközöket is érzékelni.

Kifejezetten pozitív azoknak, akik hosszú távra terveznének a mobillal, hogy a szoftver figyeli a felhasználó szokásait és ehhez igazítja a töltést, hogy az akku élettartamát ezzel is növelje.

Hátrány, hogy a Sony előre telepít bizonyos applikációkat — Facebook, Netflix, Booking —, melyek eltávolításához kell tennünk egy plusz kört a menüben.

A kéthetes tesztidőszak alatt az Xperia L4-hez és 10 II-höz is több szoftveres javítócsomag, illetve biztonsági frissítés érkezett.

Hardver, üzemidő

Xperia L4

Talán ebben a számban teljesít leggyengébben az Xperia L4. A tavalyi modellből maradt SoC és a 3GB RAM nem csak papíron nem mutat jól, de használat közben is képes erőlködni miatta a mobil. A Mediatek MT6762 Helio P22 processzor az olyan feladatokra, mint a böngészés, üzenetezés bőven elég, de a kétablakos mód vagy a kamera indítása már képes hosszabb másodpercekre gondolkozóba ejteni a telefont.

Ettől függetlenül nem ördögtől való a gondolat, hogy akár játszani is lehessen az L4-en, de fel kell készülnünk, hogy a népszerű mobilos játékok, mint a PUBG Mobile csak az alapszintű beállítások mellett fognak elindulni és találkozni fogunk laggal.

Az Xperia L4 nagy előnye, hogy sok hasonló árú vetélytársával szemben 4G+ (LTE-A) hálózaton is képes működni, alap az NFC és a Bluetooth 5.0, ráadásul van beépített FM Rádió is a telefonban.

Tárhely tekintetében 64GB-nyi beépített memóriát szolgáltat az L4, melyet a készülékház bal oldalán behelyezhető microSD kártyával bővíthetünk 512GB-ig. Ha ezt nem szeretnénk, a kártyafoglalat egy második SIM-et is képes kezelni.

Amit a nyers erő oldalán elveszt az L4, azt üzemidőben kompenzálja. A 3580 milliamperórás akkumulátorral nekem másfél-két nap használat könnyedén kihozható volt a telefonból, pedig nem kíméltem. A gyári dobozban én egy 5 wattos töltőt kaptam a tesztkészülékhez, viszont a mobil képes (a külön megvásárolható) gyorstöltőkkel történő energiafelvételre is.

Xperia 10 II

A Qualcomm Snapdragon 665 és a 4GB RAM az Xperia 10 II-ben bőven elég teljesítmény leadására képes. A mindennapi feladatokat pörgősen végzi, de az olyan nagy és erőigényes alkalmazások, mint a Call of Duty Mobile is könnyedén és hiba nélkül futnak a telefonon anélkül, hogy le kellene vennünk a beállításokat minimumra.

Az elődhöz képes duplájára nőtt a tárhely, 128GB-nyi beépített memóriát találunk, amely számomra bőven elég. Ám amennyiben valakinek többre van szüksége, akárcsak az L4 esetében, itt is bővítheti microSD kártyával.

Az akkumulátor mérete 3600 milliamperóra a 10 II esetében, melyhez szintén egy 5 wattos töltőt kaptam a dobozban. Amikor viszont sikerült feltölteni a telefont, kisebb kihívás volt lemeríteni. A két napos üzemidőt könnyedén hozta nálam a telefon átlagos használattal. Ha sok videót streameltem, illetve játszottam rajta, akkor ez azért csökkent, de egy napot így is képes volt megbízhatóan teljesíteni egy töltéssel a 10 II.

Kamerák

Xperia L4

Ha csak a kamerák számát nézzük, az L4 és a 10 II között nincs különbség. A kamerák teljesítményében és minőségében azonban van. 

Sajnos az elmúlt évekből ismerős Sony-betegség jelen van mindkét mobil, de leginkább az L4 kamerarendszerében is. Bár a kamerarendszer hardvere papíron vállalható, a kameraszoftver nem hozza ki a potenciális maximumot azzal, hogy nincs például dedikált esti vagy manuális mód, illetve a processzor és a 3GB RAM érezhetően hátráltatja a gyors exponálást vagy a módok közötti váltást is.

Az L4-ben az elsődleges kamera egy 13 megapixeles (f/2.0) szenzor, melyet egy 5 megapixeles (f/2.2) ultraszéles és egy 2 megapixeles mélységérzékelő kamera egészít ki. Utóbbit kizárólag a portréfotózáshoz használja a készülék.

A fő kamerával készült fényképek jó fényviszonyok között rendben vannak, ám a szaturációval és a képek részletességével vannak gondjai a telefonnak. Van beépített jelenetfelismerő, ám ez szerintem többet árt, mint használ. Példaként a tesztfotók között a növényekről készült képet ajánlom megnézni, a szoftver HDR nélkül is vészesen túlhúzza a színeket, s így a kapott eredmény nem felel meg a valóságnak.

Beltéren, gyengébb fényviszonyok mellett a vonalélességből és a részletességből sokat veszít az L4. Már a félhomály sem igazán barátja a kamerának, rendszerint homályos képek születnek ilyen esetben, az amúgy sem túl gyors fókusz pedig csak tovább lassul.

Az ultraszéles látószögű lencse hasonlóan viselkedik a fő kamerához. Bár a két kamera képe között jó fényviszonyok között is látványos különbség van a színképzés tekintetében, egy napfényes délelőtt egy épület vagy egy csoportkép fotózásához az L4 ultraszéles lencséje bőven elég lesz. Ám akárcsak a normál lencse esetén, itt is szétesik a részletesség, amint belenagyítunk a képbe.

Az előlapon egy 8 megapixeles szelfikamera vár ránk, ez videotelefonáláshoz vagy egy magamfajta szelfi-laikusnak fotózáshoz is bőven elég. A szépítő filterek szerencsére már nincsenek gyárilag bekapcsolva, mint régebben voltak az Xperiákon, helyette viszont van portré mód, mely meglepően jól tudja elválasztani a fénykép tárgyát a háttértől. Az előlapi kamerát a szoftver 2D-s arcfelismeréshez is képes használni, ennek megbízhatósága azonban megkérdőjelezhető, én inkább az ujjlenyomat-leolvasót javasolnám.

Xperia 10 II

A 10 II a hátlapon szintén három kamerát biztosít, de itt a harmadik szenzor nem kizárólag mélységmérésért felel, hanem egy kétszeres optikai zoomra használható telefotó lencséről van szó.

A főkamera 12 megapixel (f/2.0), ehhez csatlakozik a 8 megapixeles telefotó (f/2.4) és a szintén 8 megapixeles ultraszéles (f/2.2) egység.

A szoftver itt fejlettebb és jobban hajaz a csúcsmodellekre, mint az L4 esetén. Ám pro módot itt sem találunk, van viszont helyette manuális mód, HDR, dedikált éjszakai mód, illetve jelenetfelismerő. Az Xperia 10 II képei valósághűek, a telefotó és az ultraszéles lencse azonban képes érdekességeket produkálni színképzés terén. Amivel mégis leginkább meggyűlt a bajom, az a fókusz megbízhatatlansága volt. Bár a Sony kameráira és csúcstelefonjaira jellemző a gyors és megbízható fókusz, a 10 II rendszeresen képes volt a jelenetfelismerővel azonosítani a kép tárgyát, majd rossz helyre tenni vagy éppen teljesen eldobni a fókuszt az exponálás pillanataiban. Egy háziállat vagy akár csak a levegő által picit mozgatott virág lefotózása is gondot okozott a készüléknek, ugyanis a növény pár milliméteres kilengésének következtében képes volt a telefon újra, majd újra más fókuszpontot keresni.

A fókusszal kapcsolatos problémáim mellett más negatívumot igazán nem tudok felhozni az Xperia 10 II kameráit illetően. Az ultraszéles és a telefotó lencsék gyengébb minőséget nyújtanak, mint a főkamera, de vállalható képeket készíthetünk velük. Gyakori hibaként én a zajosodást és a képek színhőmérsékletének inkonzisztenciáját hoznám fel. Emellett az L4-nél már említett exponálási lag is felütötte időnként a fejét, teljesen váratlan helyzetekben.  

Az előlapon egy 8 megapixeles (f/2.0) szelfikamera néz ránk vissza. Ezt az L4-essel ellentétben arcfelismeréshez nem használhatjuk, van azonban itt is portré-szelfi, és a 10 II akár full HD videót is képes rögzíteni az előlapi kamerával 30 képkocka/másodperccel.

Összegzés

Xperia L4

A két mobil közül az Xperia L4 a fekete bárány, a 70.000 forint körüli ára miatt. Ebben az árkategóriában ugyanis a Redmi Note 8T, a Redmi Note 9 vagy a Redmi 9 ár-érték arányban köröket ver az L4-re. Ezért nem is lett a bejegyzés címe, hogy jó útra tért a Sony, csak az, hogy jobb útra.

Az L4 nehéz vásár, szolgáltatói csomagban el tudom képzelni szerzőséshosszabbítás mellé ajándék telefonként. Az említett konkurencia mellett azonban új eszközként megvenni teljes áron nem tudom ajánlani.

Xperia 10 II

Az Xperia 10 II 130 ezer forint körüli nyitóárral nem éppen olcsó, viszont kategóriájában kínál olyat, amit más gyártónál nem találunk meg. Előnyére válik az elegáns külső, az IP68-as védelem és az erős üzemidő.

Konkurenciaként a Samsung A-szériájának csúcsát, az A51-et vagy A71-et érdemes szerintem felhozni. Kijelzőben és nyers hardveres erőben a Samsung mellett a pont, ám ha valaki nem ragaszkodik a megbízhatatlanabb kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasóhoz, hanem a tradícionálisabb és jobb aránnyal pontos megoldást választaná, annak a Sony Xperia 10 II-je ideálisabb választás.

Ha a Sony kínálatát nézzük, az Xperia 10 II évek óta a legátgondoltabb készüléke a gyártónak, említett hiányosságai ellenére is. A legjobb vétel itt is a szolgáltatói csomag, főleg azoknak, akik vízálló mobilt keresnek.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.