Szerkesztőségünkbe jutott a Sony egyik akciókamerája, a HDR-AZ1. Abból is a biciklis rögzítőkészletest. Köszönjük a Sony Magyarországnak a lehetőséget!

Doboz tartalma

A doboz meglehetősen nagyméretű. Rengeteg tartozék rejlik a csomagolásban, kezdve a plexi védőtoktól, a különböző tartókig. Legegyszerűbb ha ehhez megnézitek az általunk készített tesztvideót:

Megjelenés/Dizájn

A kamera típusának nevében rejlik kialakításának főismérve. Egy akciókameráról van szó, szóval meglehetősen kompakt méretű. Érdekes, hogy a Sony olyan formatervet alakított ki neki, mintha egy normál méretű digitális kameráról beszélnénk, csupán lekicsinyítve. A kamera mindösszesen 74mm hosszú, 24mm széles, és 36mm magas. Súly akkumulátorral együtt 63 gramm, nagyon kényelmes használni. A készülékház mellesleg „fröccsenő” víznek ellenálló, de a plexi védőtokkal akár 5m-ig vízálló.

Ha a kamerát szemből nézzük rögtön megtalálhatjuk rajta a 11.9MP felbontású 1/2,3″-típusú, hátulról megvilágított Exmor R® CMOS-érzékelőt. Az objektív típusa egy ZEISS® Tessar® objektív, amelynek látószöge 170 fok (bizonyos üzemmódokban ez az érték kevesebb) és 1080p FullHD felbontású videókat képes rögzíteni. A 170 fokos látószöggel a kamera szinte mindent belát. Az MWC-re Barcelonába egy GoPro Hero 3+ Silver kamerát vittünk ki. Papíron annak is 170 fokos a látószöge, mégis a Sonynál sokkal szélesebbnek tűnik a kép, és nem utolsó sorban jobb minőségűnek is.

A kamera alatt megtalálhatunk még két sztereó mikrofont.

 A készülék bal oldala lényegében üres, csupán a 640mAh kapacitású akksi fedlapja található itt. A fedlap alatt viszont nagyon fontos információt rejtett el a gyártó: a wifi adatait (SSID, jelszó). Ugyanis a kamerában van beépített Wifi, amelyre okostelefonunkkal rácsatlakozva, a PlayMemories alkalmazást használva távolról vezérelhetjük.

Ha hátulról tekintjük akkor egy csúszkát, valamint két ajtócskát láthatunk. A csúszka az akksi fedlapját zárolja, a két ajtócska pedig a MicroUSB illetve a memóriakártya slotot fedi. A memóriakártya slotba mind M2 mind microSD típusú kártyát behelyezhetünk.

Jobb oldalra helyezte a japán cég a bekapcsoló és a Wifi gombot. A két gomb alatt egy kisméretű kijelzőt is találunk ami néhány információt jelez ki, pl. az akksi töltöttségéről ad tájékoztatást. A kijelzőtől jobbra van az NFC chip, aminek segítségével Androidos okostelefonunkat érintéssel párosíthatjuk a kamerával.

Felül egy csúszka és egy gomb van. A csúszkával zárolhatjuk az előbb említett gombot, a véletlen megnyomások elkerülése véget. A gombbal egyébként a rögzítést indíthatjuk el.

Biciklis kit, kamera

Rengeteg tartozékot kapunk a biciklinkre való egyszerű rögzítés érdekében. Én összesen egy tartóval próbáltam ki, nekem ez nagyon bejött, és stabilan tartotta a kamerát.

 A tartókon kívül kapunk egy csuklóra húzható GPS antennával illetve Wifivel ellátott kiegészítőt is. A kiegészítő nekem nagyon bevált, tök hasznos volt. A kis LCD kijelzőn a kamera élőképét lehet látni, így tekerés közben ha valamit rögzíteni akartam a kiegészítő segítségével rögtön tudtam korrigálni a kamera helyzetét. A kiegészítőnek van egy menüje is egyébként, amivel mindenféle beállítást elvégezhetünk a felbontástól a színprofilig. A beépített GPS használatával a fentebb található tesztvideónkban bemutatott mintafelvételekre szoftveresen kirajzolhatjuk tekerésünk információit, térképet is akár.

A kamerának tulajdonságait már fentebb leírtam, mintavideónk szintén fentebb lelhető.

 Specifikáció

A kamera specifikációja IDE kattintva elérhető.

Ár/érték arány

A kamera ára 80.000 Ft körül mozog, kittel együtt ez 110.000 Ft-ig is felcsúszhat. Én még 110.000 Ft-ért is figyelmébe ajánlanám mindenkinek. Tényleg egy remek kameráról van szó, szerintem nagyon jó minőségű felvételeket is készít a maga kompakt méretével.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Esztétika
10
Kamera
9
Ár/érték arány
10
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
sony-hdr-az1-akciokamera-tesztRemek kamera, nagyon jó minőségű felvételek, kompakt méret, kedvező ár. Erősen ajánlott.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. mondjuk nem pont a vízalatti felvételekhez kitalált tokban kellett volna a bicajos felvételt készíteni mert így épp csak az nem derült ki hogy milyen videót csinál..

Comments are closed.