A Silicon Power hazai képviseletétől kaptunk egy S55 típusú SSD-t, amit most ki fogunk próbálni és összehasonlítjuk egy másik, hasonló árkategóriájú flash meghajtóval.

Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, én még nem hallottam az SP-ről, mint meghajtókkal foglalkozó vállalat, szégyenszemre, pedig vannak a kínálatban igen jó cuccok is, ilyen egyébként az S55-ös SSD is, ami több kapacitásban is kapható és igen jó ár/érték aránnyal rendelkeznek.

Kaptunk egy 120 és egy 240 GB-os verziót is tesztelésre, a csomagoláson látható, hogy a kapacitást leszámítva egyetlen különbség van és az a maximális írási sebesség, ami a 120 GB-os modellnél 420 MB/s, a 240 GB-osnál pedig 450 MB/s.

Mindegyik Silicon Power S55-ös SSD 6 Gbps SATAIII interfészt használ, a gyártó szerint akár 15x gyorsabb, mint egy 5400-as fordulatszámú HDD. A sebességről persze mi is meg akartunk győződni, így ennek mérésére a CrystalDiskMark 5.2.2-es verzióját és az AS SSD Benchmark 1.9-es verzióját használtuk.

Összehasonlításképp egy Kingston HyperX Fury típusú SSD-t vettünk elő, aminek az elméleti maximuma 420/120 MB/s olvasásban és írásban, azonban egy 120 GB-os modell kicsivel 20.000 Ft fölött van.

A tesztre kapott Silicon Power S55 elméleti maximuma 550/450 MB/s, ami ugye 240 GB-os, a 120 GB-os pedig 17.000 Ft környékén már kapható. A CrystalDiskMark a Silicon Power SSD-nél folyamatos írásban 537 / 478 MB/s olvasási/írási sebességet hozott ki, ami a HyperX esetében 496 és 124 MB/s volt. Az AS SSD Benchmarkon 506 és 448 MB/s lett az eredmény a Silicon Power SSD-nél, a HyperX-nél pedig 472 és 105 MB/s.

Az elméleti maximum környékén végzett mindkettő, akárhogy is nézzük, írási sebességben jóval erősebb az SP és erről a benchmarkok tanúskodnak. A lemeznek jobb az elérési sebessége is, így minden szempontból lekörözi az egyébként márkásabb, de drágább modellt. Annyiban nem volt fer az összehasonlítás, hogy nem azonos a kapacitásúak voltak és a HyperX régebbóta van használatban, de ár/érték arányban látszik a különbség.

Az SSD írási éllettartamára vonatkozóan nem találtunk adatot a gyártó honlapján, ha szeretnéd nyomonkövetni a meghajtó állapotát, a gyártó  weboldaláról le lehet tölteni egy ingyenes szoftvert ehhez. A Silicon Power 3 év garanciát vállal az SSD-kre.

A 120 GB-os modell jelenleg 17-18.000 Ft környékén kapható, ami nagyon jónak számít ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen írási sebessége van. A 240 GB-os változat akár 23.000 Ft-ért is a miénk lehet, ami szintén elég jó én tökéletesen elégedett voltam azzal, amit az SP S55-ös SSD-k nyújtottak. Eddig ismeretlen volt számomra a gyártó, de ezekután nagyobb figyelmet fordítok a termékeikre, mert az S55-ből kiindulva hozzák az elvárt szintet.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

1 hozzászólás

  1. A Fury MLC gyári adat:120 GB: 354 TB ,a SP TLC hiába gyorsabb írásban,a tartósság szempontjából lényegtelen.A mindennapi használhatóság szempontjából op rendszer alatt teljességgel irreleváns.A Fury ,SandForce® SF-2281 vezérlője is bizonyított tartósságból,tehát bőven indokolt az árkülönbség.Bőven jó az SP55 szó se róla,de egy szakmainak beállított oldal a lényegi információkat nem hagyhatná ki.

Comments are closed.