Kaptunk kipróbálásra a Seagate hazai képviseletétől egy 4 TB kapacitású Enterprise Capacity asztali merevlemezt, hogy megnézhessük, milyen tulajdonságokkal bír, illetve összehasonlítottuk a Seagate Desktop merevlemezével, ami jelen esetben 3 TB kapacitású.

Alapvetően ez a két merevlemez külön termékcsaládba tartozik. Külsőre talán ugyanúgy néznek ki, azonban hatalmas különbségek vannak közöttük. A Desktop HDD-t otthoni környezetre találták ki, ahol nagyon fontos a jó ár/érték arány, az emberek a legolcsóbb, de legjobb megoldást keresik. Az Enterprise HDD felhasználási területe már inkább a vállalati szféra. Ezeknél a merevlemezeknél a gyártó sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a megbízhatóságra és a sebességre is, hiszen egy vállalat háttértárainak szinte folyamatosan pörögni kell, akár a hét minden napján, akár 24 órában és a cégek persze hajlandóak is több pénzt áldozni a biztonságért és megbízhatóságért cserébe. Ilyen esetben a gyártónak a rendelkezésre állást maximálisra kell növelnie.

Ugyan az otthoni felhasználók adatai is fontosak, de a merevlemezeket nem használjuk úgy ki, mint egy vállalat, de persze ezt csak általánosságban mondhatjuk el, egyéni esetekben ez lehet épp fordítva is. A Seagate Enterprise HDD v5-öt úgy tervezték, hogy évente 550 TB adatforgalmat is képes legyen kezelni, ez az asztali merevlemezek tízszerese. RAID-ben is használhatjuk, számítógéphez 6 Gb/s-os SATA interfészen keresztül tudjuk csatlakoztatni.

A hozzánk érkezett típus 128 MB cache memóriával rendelkezik, illetve 7200 RPM fordulatszám jellemzi. Támogatja a Seagate PowerChoice technológiát is, aminek segítségével optimalizálható az energiafelhasználás, ezt is kifejezetten vállalati környezethez tervezték.

Elvégeztünk 1-1 sebességtesztet is a Desktop és az Enterprise merevlemezen a Crystal Disk Mark programmal, ennek eredménye lent látható:

Az jól látható, hogy a két modell sebességben is különbözik egymástól (de persze nem is túl korrekt az összehasonlítás, hisz nem ugyanaz a kapacitás sem, illetve a Desktop HDD már régebb óta van használatban), de ez is tükrözi, hogy a 7200 RPM ellenére az Enterprise merevlemez gyorsabb.

A Seagate mindig is híres volt a megbízhatóságról, amivel most sincs probléma. A merevlemez több kapacitásban is elérhető, a hozzánk érkezett 4 TB-os modell (ST4000NM0035) hazánkban kb. 70-75.000 Ft között kapható. Otthoni HDD-nek természetesen nem olcsó, de nem is otthonra találták ki ezeket, hanem vállalati környezetbe.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.