A Samsung a 2017-es IFA kiállításra hozta el különleges tévéjét, ami kifejezetten a művészlelkeknek kedvez, a tévét, ami olyan, mint egy képkeret. Ez a Samsung The Frame.

A Samsung Magyarország jóvoltából mi is kipróbálhattuk az érdekességet. Két méretben kapható hazánkban: 65 és 55 hüvelyk, hozzánk utóbbi érkezett.

Alap tartozékok?

Ha megveszed a tévét, akkor alapból kapsz hozzá egy-egy lábat, egy fali konzolt, egy One Remote távirányítót, illetve egy One Connect boxot, a plusz keret (69.900 Ft), illetve a háromlábú Studio Stand állvány (179.900 Ft) opcionálisan megvásárolható tétel.

A One Connect doboznak köszönhetően a tévébe mindössze két kábel fut, az egyik a tápellátásért, a másik pedig az adatfolyamért felel, ezt ugyebár a 2018-as QLED tévéknél már egy kábellel meg tudták oldani.

Mivel a tévét én egy hétig használhattam, illetve a környezet sem épp optimális, így a teljesség igénye nélkül üzemeltem be, azonban akinek van egy kis fantáziája és persze a tévéhez illő lakása, akkor ott sokkal jobban fog mutatni, mint nálam.

Csatlakozók

A One Connect dobozon található az összes működéshez szükséges csatlakozó, ahova van lehetőségünk összesen 3 db USB-s eszközt is csatlakoztatni, ezen kívül van egy Ethernet portunk, egy optikai audio port, négy HDMI csatlakozó, antennabemenetek, valamint a One Connect kábelének és az áramforrás interfésze.

A tévéhez járó One Remote távirányítóval a legtöbb hazánkban forgalmazott beltéri egység, játékkonzol és például az Apple TV is irányítható, így nem kell váltogatni, elég csak egyet használni.

Mitől különleges a The Frame?

Ahogy említettem a tévé gyakorlatilag egy igen drága képkeretként is funkcionál, ebből is adódik, hogy nem mindenki számára ez a tökéletes tévé, kell hozzá egyfajta művészi gondolkodás, illetve ennek megfelelő környezet is. Egy antik bútorokkal felszerelt lakásba vagy éppen a konvektor mellé nem biztos, hogy illik, azonban egy minimalista, festményekkel, képekkel teli szobában már annál jobban mutat.

A The Frame-be implementáltak egy úgynevezett Művészeti módot, ami kikapcsolt állapotban jelenik meg, de mi is bármikor előhozhatjuk. Ebben a módban gyakorlatilag olyan képet jeleníthetünk meg, amilyet csak szeretnénk, több világhírű művész alkotását megtaláljuk az előre felmásolt képek között, de egyéni igényeinknek megfelelően hozzáférhetünk az Art Store áruházhoz is, ahol még több alkotást fogunk találni, illetve saját mobilunkkal készített képeinket is beállíthatjuk háttérnek. A tévé a környezeti fényeknek megfelelően állítja a saját háttérvilágítását, így sötétben nem égeti ki a retinádat, de világosban is jól látható. Amennyiben a tévé nem érzékel mozgást, valamint fényt huzamosabb ideig, akkor a Művészeti mód és ezáltal a tévé is teljesen kikapcsol.

Művészeti módban a tévé mindössze 46,9W-ot fogyaszt.

Ez a mód és persze a mágnesesen és csavarosan is rögzíthető, több színben kapható keret adja a The Frame egyediségét és ezek miatt tűnik ki a palettából.

Specifikációk, képminőség

Ahogy mondtam, 55 és 65 hüvelykes képátlóval kapható a tévé Magyarországon, sarokvilágításos VA LCD panellel rendelkezik, aminek felbontása 3840 x 2160 pixel, tehát UHD.

Megjelenítési minőségben a The Frame a QLED tévék alá helyezhető, ott ugyanis lényegesen jobb a fényerő, ami HDR tartalmaknál igazán észrevehető és ha már HDR, akkor a QLED tévék Quantum dot technológiájából adódóan a színtér lefedettség is szélesebb, mint a The Frame-nél, a DCI-P3 színtér nagyjából 90%-át fedi le a tévé. HDR10 támogatottsággal ettől függetlenül rendelkezik, a nem HDR tartalmakat HDR-esíti, illetve az SD és a HD tartalmakat is nagyszerűen felskálázza, tehát a megjelenítési minőséggel kapcsolatban nincs rossz tapasztalatom, nem ugyanolyan mint egy QLED-é vagy OLED-é, de persze azoknál nincsenek is ilyen extra művészeti funkciók.

A hangzásról lefelé irányuló, 40W-os hangrendszer gondoskodik, ami egy nappaliban tök jó hangzást biztosít, azonban ha komolyabb házimozirendszer kiépítésén gondolkodsz, akkor nem nehéz találni jobbat. A Samsung erre a tévére is a saját fejlesztésű Tizen operációs rendszerét telepítette, aminek kezelése egyébként nagyon egyszerű, intuitív. Megnyomva a home gombot egyből láthatjuk a telepített applikációkat, a különböző szolgáltatások ajánlásokat is tesznek nekünk, amennyiben beltéri egység is csatlakoztatva van, úgy az Élő TV menüpontot kell keresni.

Balra tőle van a Művészet fül, itt egyből bekapcsolhatjuk a Művészeti módot, az Appson belül hozzáférhetünk a telepíthető appokhoz, a One Connect dobozzal természetesen WiFi-re is képes a tévé, választhatunk forrást is, ha például pendriveon vannak a filmek, azokat is könnyedén megtaláljuk, illetve a beállításokon belül testreszabhatjuk a megjelenítést, a hangzást, váltogathatunk a hangforrások között és ha támogatott, akkor a film nyelvét és a hozzá tartozó feliratot is állíthatjuk. A rendszer gyors, átlátható, gördülékeny.

Verdikt

A The Frame 55 hüvelykes változata hazánkban 599.900 Ft-ba kerül, a 65 hüvelykes pedig 899.900 Ft.

Megjelenítési minőségben vannak jobbak is ezen az áron, például a Samsung MU-szériás tévéi, de ha valami különlegeset, stílusosat szeretnél, akkor a Művészeti módból adódó képességek kárpótolnak ezért. Amennyiben vásárlásra adnád a fejed, úgy a tévét kizárólag a Samsung Prémium Értékesítési szolgáltatásán keresztül veheted meg (+36 80 726 7864).

Én összességében elégedetten adom vissza a Samsungnak a tévét, élmény volt rajta filmezni és sorozatokat nézni, de bizonyára jobb lett volna, ha a szoba is kicsit művészibb, minimalistább és mondjuk nagyobb lett volna.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.