Mondani sem kell, az SSD-k egyre jobban veszik át a HDD-k helyét, hisz egyrészről sokkal kisebbek, a meghibásodási ráta sem olyan nagy és mivel nincs bennük mozgó alkatrész, így strapabíróbbak is. Ezúttal egy hordozható SSD-t mutatunk be, a Samsung Portable SSD T5 250 GB-os változatát.

A dobozában két kábelt kis kapunk, egy USB-A és USB-C, illetve egy mindkét oldalon USB-C végű kábelt. Magán az eszközön mindössze egyetlen USB Type-C port található, a kábelek segítségével pedig a jól megszokott USB-n géphez, az új USB Type-C-vel pedig akár androidos okostelefonhoz is csatlakoztathatjuk, ezt a mindennel kompatibilis exFAT fájlrendszer sem akadályozza.

A Samsung T5-ös SSD oldalai 74 x 57,3 x 10,5 milliméter, illetve 51 grammot nyom. Méretének köszönhetően bárhol elfér, akár a zsebünkben is. Alumínium borítást kapott, így a minőség miatt sem kell aggódni, a Samsung szerint 2 méteres ejtés után sem sérül a meghajtó és ezáltal az adatok sem. Két színben kapható, ami igazából a választott kapacitástól függ. Ha 250 vagy 500 gigásat veszel, akkor ilyen kék színűt kapsz, ha pedig az 1 vagy 2 TB-os változatot választod, akkor fekete a borítás.

Az SSD a Samsung V-NAND flash memória technológiáját használja, melynek, és a 2. generációs USB 3.1 interfésznek köszönhetően az adatátviteli sebesség majdnem 5x gyorsabb, mint egy külső merevlemez esetében. A sebesség nagyban függ az eszköztől is, amin használjuk, de maximum 540 MB/s-ra képes.

Természetesen meg is néztük, hogy mit mondanak a benchmark tesztek. Mérésre a BlackMagic Disk Speed test programot használtam, összehasonlításképp lemértem a MacBook beépített SSD-jét, illetve egy Samsung PRO SDXC memóriakártyát, utóbbi kettő sebességtesztjét a fenti videóban láthatjátok. A T5 SSD nagyjából hozza az elméleti maximumot, olvasásban mindig 500 MB/s fölött volt, írásban pedig maximum 460 MB/s volt.

A gyakorlatban a MacBookom USB Type-C portján keresztül az SSD és a gép belső SSD-je között egy kb. 2 GB-os fájl átvitele 4-5 másodperc. A T5-ös SSD nem csak számítógéphez és laptophoz, de androidos okostelefonhoz is használható, ehhez persze feltétel az USB Type-C port. Egyszerűen rádugjuk a mobilra, az ha OTG képes felismeri, és máris mehet a másolás, nem kell külön applikáció hozzá. Ha szeretnéd jelszóval védeni adataidat, erre is van lehetőség, az SSD-n gyárilag megtalálható a jelszavazást lehetővé tevő program, ha beállítjuk a jelszót és rádugjuk egy másik gépre, akkor csak a program ottani telepítése és a jelszó begépelése után férhetünk hozzá a tárhelyhez.

A Samsung T5 SSD előnye, hogy rendkívül kicsi, gyors és hatalmas kapacitásokkal is kapható, melyek persze nem feltétlenül olcsók. A 250 GB-os 45.000 Ft-tól, az 500 GB-os 68.000 Ft-tól kapható, az 1 TB-os modell kb. 115.000 Ft, a csúcs 2 TB-os pedig 270.000 Ft-tól érhető el. Ha egy hordozható, egyszerűen használható, gyors SSD-t keresel én mindenkinek ajánlom, de persze drágább is, mint a szokványos SSD-k.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.