Mai tesztalanyunkat tavaly augusztusban mutatta be a Samsung. Az eseményen egyből kétféle okosórát villantottak a dél-koreaiak, a letisztult és modern dizájnnal ellátott Samsung Gear S2-őt és a klasszikusabb megjelenésű Samsung Gear S2 Classic-ot. A két készülék között csak a kinézet az, amiben eltérnek egymástól, a hardver és a funkciók viszont mind a két órában ugyan az, így bár csak a Gear S2 Classicot kaptuk meg tesztelésre, lényegében a Gear S2-re is ugyanez a teszt vonatkozik. A készüléket a Samsung Magyarország biztosította számunkra, köszönjük.

A Gear S2 Classic doboz nélkül érkezett hozzánk, csupán egy plusz szíjat és a mágneses töltőt kaptuk meg a készülék mellé. A mágneses vezeték nélküli töltő nagyon jó ötlet mivel így a készülék külsejét nem rondítja semmiféle töltésre használható csatlakozó, valamint sötétben is sokkal egyszerűbb felrakni a Gear-t a töltőre.

DIZÁJN/MEGJELENÉS

Lényegében a készülék megjelenése, és a bőrből készült óraszíj az egyetlen olyan dolog a Gear S2 Classic okosórában, amely eltér a sima Gear S2 készüléktől. A Classic név igazából azt jelenti, hogy egy sokkal visszafogottabb és klasszikusabb dizájnt kapott ez a készülék mint fiatalos külsejű testvére. Ezt a fajta készüléket tehát inkább az idősebb korosztálynak szánta a dél-koreai gyártó. Ebben amúgy van is valami, ugyanis a középkorú és idősebb ismerőseimnek sokkal jobban tetszett ez a készülék mint az inkább sportosabbra tervezett Gear S2.

20160416_190417_001_compressed

Mint a képeken látható az óra inkább a női vásárlókank szánt rózsaarany színben érkezett hozzánk. Egyébként még elérhető fekete színben is. A kerek kiejlző köré helyezett forgatható kerettel a Samsung egyszerűbbé tette a kis kijelzőn való navigálást, amely egyébként tényleg nagyon hasznos funkció, szinte alig kell használnunk az érintő kijelzőt. Megemlíteném, hogy a Samsung Gear S2 pedig fekete és fehér színben kapható.

A 43,6 x 39,9 x 11,4 milliméteres dimenziókkal rendelkező Gear S2 Classic mindössze 42 grammot nyom a mérlegen, így egyáltalán nem húzza a csuklónkat, szinte észre sem vesszük, hogy viseljük. Az IP68 (víz- és porállóság) szabványak megfelelő fém készülékházba egy kerek Super AMOLED érintőképernyőt helyezett el a gyártó, amely 360 x 360 pixel felbontással rendelkezik. Bár a felbontás alacsonynak tűnhet ne feledjük el azt, hogy a kiejlző 1,2 hüvelyk átmérővel bír, így a kép mégis tűéles. Valamint érdemes megemlíeni a Gorilla Glass 3 védőüveget, ami a kiejlzőt hivatott védeni. A készülék jobb oldalát két gombbal is ellátták a Samsung mérnökei, melyek között egy mikrofon is helyet kapott. A felső gomb gyakolatilag az Androidos eszközökben megszokott Vissza gombnak megfelelő funkciót látja el. Ezt a Vissza funkciót egyébként akkor is elérhetjük, ha a képernyő tetejéről lehúzzuk az ujjunkat. Az alsó gomb pedig a kezdőképernyő, az alkalmazásmenü és a bekapcsoló gomb is egyben. A Gear S2 hátuljának közepén egy pulzusmérő is helyet kapott. Sajnos ez a készülék nem rendelkezik hangszóróval, így az az opció, hogy a karunkon lévő órával bonyolítsunk le telefonbeszélgetéseket sajnos nem megoldható. Továbbá az órán megjelenő értesítéseknek sincs hangjuk, csupán az órába épített rezgőmotor hozza tudomásunkra, hogy egy új értesítésünk érkezett.

samsung-gear-s2-classic (4)

Most szeretnék beszélni egy kicsit az óra szíjáról is. Mint már említettem a készülék szíja bőrből készült és lehetőségünk van rá, hogy lecseréljük azt. Ezt egyszerűen a szíj óra felőli részére elhelyezett kis pöcök elhúzásával tehetjük meg. Mivel az emberek csuklómérete nem egyforma, így a szíjakat nem csak a kinézetük, hanem a méretük miatt is cserélni lehet. Háromféle méretű szíj létezik (S, M, L). Mi egybébként két darab L-es méretű szíjat kaptunk a készülékhez, és mivel nekem elég vékony csuklóm van kicsit megijedtem, hogy lötyögni fog a karomon az óra. De szerencsére a legszűkebbre húzva az L-es méretű szíjat, tökéletesen passzolt a csuklómra.

samsung-gear-s2-classic (2) samsung-gear-s2-classic (3) samsung-gear-s2-classic (7)

Szoftver

Szinte az összes Samsung okosóra az Intel és a Samsung által közösen fejlesztett Tizen operációs rendszert futtatja. Nem kivétel ez alól a Samsung Gear S2 Classic sem. A kezelőfelület nagyon egyszerű, és könnyen használható és ami nagyon fontos minden akadás nélkül és szépen fut a készüléken. A kezelőfelület főképernyője logikusan az óra, ami persze nem csak egy kinézete lehet, szóval biztosan mindenki megtalálja a magának tetsző óraszámlapot. Sőt egyes óraszámlapokat akár személyre is szabhatunk, hogy mit jelenítsen meg az időn kívül. Néhány ilyen fontosabb dolog amit még pluszba beállíthatunk: lépésszám, akkumulátor, időjárás, értesítések, ikonok, jelzés, pulzus.

Screen-20160411092749 Screen-20160411092812 Screen-20160411092614 Screen-20160411092630 Screen-20160411092621

A főképernyőn lévő órától jobbra widgeteket helyezhetünk el. A widgetek lehetnek: alkalmazásikonok (1 oldalon maximum 4 darab ikon fér el), időjárás, naptár, mai nap eseményei, pulzusmérés, megtett lépések, zenelejátszó (a telefonon lejátszott zenéket vezérelhetjük), világóra, edzés indítása, ébresztés beállítása, hírek (csak angolul). A főképernyőtől balra pedig az új értesítéseket jeleníti meg a készülék. Egyébként ezt az óraszámlapon egy narancssárga pötty is jelzi egyébként ha új értesítés érkezett és nem vettük azt észre. Természetesen ha valakit zavar ez a pötty van lehetőség rá, hogy ezt kikapcsoljuk. Ha az értesítés egy szöveges üzenet, SMS, Viber, Messenger, stb akkor lehetőségünk van válaszolni is rájuk az órán keresztül, úgy hogy a telefonunkat elő sem kell vennünk. Ehhez mindössze a válasz opciót kell kiválasztanunk, ahol általunk előre beállított sablonokat küldhetünk válaszul. Sok esetben azonban a sablon nem illeszkedik az adott témához, így lehetőségünk van magunk beírni a választ. Ezt pedig hasonlóan a régi nyomógombos telefonokon lévő gombok elrendezés segítségével tehetjük meg. Talán annyival könnyebb a dolgunk, hogy a szoftver felismeri a beírni kívánt szót és be is illeszti nekünk azt. Van lehetőség szmájlikat is küldeni. Az üzenetre egyébként válaszolhatunk szövegesen is, amit aztán az óra leír nekünk, így nem kell az apró képernyőn gépelnünk. Sajnos viszont ez a funkció nem ért magyarul, szóval ezt a funkciót nem sokan tudják kihasználni.

Screen-20160410204444 Screen-20160410204358 Screen-20160410204316 Screen-20160410204345 Screen-20160410204341

A menübe belépve a kerek képernyő külső részére kerül ki az összes ikon melyek több oldalon sorakoznak. Itt minden telepített alkalmazást megtalálhatunk. Néhány fontosabb előre telepített alkalmazás: S Healt, Zenelejátszó, E-mail, Telefon megkeresése, Térkép (Nokia HERE Maps), CNN (angol), Időjárás, Hírtájékoztató (angol), Stopper, Időzítő.

Hardver

A Samsung Gear S2-be egy Samsung Exynos 3250 Dual típusú kétmagos, magonként 1,0 Ghz-en pörgő processzor és egy Mali-400MP2 grafikus chip került. Továbbá ne feledkezzünk meg az 512 MB RAM-ról és a 4 GB belső tárhelyről sem. A belső tárhely bővítésére nincs lehetőség. A 4 GB-os tárhelyre képeket és zenéket is vihetünk át a telefonról. Így ha például elmegyünk futni a telefonunkat otthon is hagyhatjuk, feltéve ha van egy Bluetooth-os fülhallgatónk amit a Gearhez csatlakoztatva le tudja játszani a zenéinket.

Adatkommunikáció / akkumulátor

A Gear természetesen Bluetooth 4.1 keresztül kapcsolódik a telefonunkhoz, viszont rendelkezik más adatkommunikációs eszközzel is. Ilyen például a Wi-Fi 802.11 b/g/n arra az esetre, ha valamiért a telefon éppen nem elérhető. Ilyenkor a Gear a Wi-Fi kapcsolaton keresztül kommunikál az olyan alkalmazások (pl: időjárás, hírek) működése érdekében amelyek működéséhez internetkapcsolat szükséges. Továbbá NFC is került a fedélzetre, amely támogatja a Samsung Pay szolgáltatást, így ha olyan országban járunk ahol már él a Samsung Pay akár az óránkkal is fizethetünk. Fontos dolog még, hogy a Térkép funkció használatához mindenképpen kell a Bluetooth kapcsolat a telefonnal, ugyanis a Gear nem rendelkezik GPS vevővel, így a telefon GPS-ét használja helyzetünk meghatározására. Az órából létezik 3G változat is, amely a mobilinternetet úgy használják mint a csak Wi-Fi-s változatok a Wi-Fi kapcsolatokat.

A Samsung Gear S2 Classic-ba egy 250 mAh akkumulátort passzírozott a gyártó, amely átlagos használat mellett másfél napot bír ki egy töltéssel. Nekem átlagos, egész napos használat után 35% – 40% körül járt az akkumulátorom a nap végére, tehát érdemes naponta tölteni a készüléket, ha azt akarjuk, hogy másnap is legalább ennyit kibírjon a Gear. Persze az üzemidő nagyban függ attól is mennyi értesítést kap az ember a nap során, ugyanis a telefonnal való üzenetek szinkronizálása egyértelműen jobban meríti az akkumulátort, mintha csak néha megnéznénk az időt. A 3G-s változat egyébként 300 mAh akkumulátort kapott, ugyanis a mobilinternet valamivel jobban fogyasztja az energiát mint a Wi-Fi.

Ár-érték arány

A Samsung Gear S2 Classic okosórát újonnan körülbelül 120.000 Ft-ért tudjuk megvenni, míg a fiatalosabb Samsung Gear S2-ért 110.000 Ft-ot kérnek el tőlünk.

samsung-gear-s2-classic (5)

Hirdetés
2010 óta rajongok az okostelefonokért, és ez jó sokáig nem fog változni...