Bevezető

Az Apple újfent megmutatta, hogy mennyire önfejű cég. Anélkül, hogy a piac felkészült volna erre, száműzték a 3,5 mm-es jack kimenetet, hiszen a felhasználónak majd jó lesz átalakítóval zenét hallgatnia. Ez nagyon nincs így. Szerencsére azért jönnek az újabbnál újabb megoldások, de még mindig kutatni kell a lehetőségek után.

A Samsung még mindig nem intett búcsút a népszerű portnak (hála az égnek), mégis felkészültek arra az időszakra, amikor már a nekik is követni kell a trendeket. A felkészülés egyik jele tesztalanyunk, a Samsung Gear IconX (2018), ami kezes kis kütyü, a vetélytársakat figyelembe véve az árával sincs probléma, a tudása is rendben van, tökéletesnek mégsem nevezhető.

Külső, hordhatóság

Na már most, két méretről lehet beszélni. Maga a Samsung Gear IconX (2018) 21,8 x 18,9 x 22,8 milliméteres és csupán 8 grammot nyom, a töltőtok viszont 31,4 x 73,4 x 44,5 milliméteres és 54,5 grammos. Többféle gumiharang biztosítja, hogy a szűkebb és tágasabb hallójáratba is kényelmesen beférkőzzenek majd a fülesek, van egy kis gumitartó is, ami helyén tartja a kütyüt. Nem esik ki, futni is lehet vele, kellemes meglepetés.

Az egy kicsit bugyuta, vagy inkább gyenge megoldás, hogy ha a fülhallgatókat a tokba helyezzük, akkor igazából rá kell egy kicsit vágni a tetejére, vagy jó erősen összenyomni, így kap ugyanis naftát a cucc, így pattan össze a tok, először azt fogja hinni mindenki, hogy valami szorul belül. Mindegy, ezen azért túl lehet lépni, de nem annyira elegáns megoldás, mint az almáék megoldása. De legalább időjárásállóbb a kialakítása, mert ez azért nem ijed meg néhány esőcsepptől sem.

Kapcsolat, tárhely

A Samsung Gear IconX (2018) Bluetooth 4.2-n keresztül veszi fel a kapcsolatot a készülékekkel, a párosítás viszonylag egyszerű: a tokba kell helyezni a füleseket, majd hosszan megnyomni a tokon lévő gombot, ameddig nem kezd villogni a led. Ezután már csak meg kell keresni és voilá, nyomathatjuk is a muzsikát. Android esetén már 4.4-es rendszer is elég a kompatiblitáshoz, szóval aggodalomra semmi ok.

Ne felejtsük el a 3,6 GB-os adattárolót sem, amire bátran lehet zenéket másolni, így nem lesz szükség a telefont is magunkkal cipelni egy laza futáshoz, sétához, elég csak kedvencünket behelyeznünk a fülünkbe. Juhé. Vannak amúgy edzéstervek is, ha éppen lassítanánk, vagy fáradnánk, az IconX ránk tud szólni, hogy “hahó haver, ne lazsálj, húzd meg még ezt az utolsó kilométert”, persze angolul és nem ilyen lazasággal.

Használatóság, hangminőség

A Samsung Gear IconX (2018) külső felülete érintésérzékeny, ezt pedig baromi jól kihasználták a koreaiak, gesztusokkal lehet vezérelni mindent. Lássuk, mik ezek: egyszeri érintéssel elindíthatjuk vagy megállíthatjuk a zenehallgatást, kétszer megbökve a következő számra ugrunk, illetve fogadhatjuk/bonthatjuka hívást. Háromszor is hozzá lehet érni, ekkor az előző zenét hallgathatjuk meg újra, ha megtapizzuk majd rajta tartjuk az ujjunkat, akkor az edzéstervet követhetjük nyomon, vagy elutasíthatjuk a hívást. A símogatást is szereti a kütyü, így lehet a hangerőt szabályozni.

A hangminőség nem rossz, bár én inkább azoknak a füleseknek vagyok a híve, amik egy picit jobban kiemelik a mélyebb hangokat, a basszusokat. Összességében azért tisztán szólalnak meg a dallamok, de egy Macbook Próval összepárosítva már nem volt akkora a szimbiózis, mint reméltem, elég fura nyekergéseket produkált a koreaiak portékája. Hangvezérlés nincs, ebből a szempontból az Apple Airpods nyer, mint ahogy mikrofonban is, az IconX csak kettővel rendelkezik, szemben a konkurens duójának kvartettjével.

Üzemidő

Hiába apró a Samsung Gear IconX (2018), a 82 mAh-s akkumulátor akár 7 órányi zenehallgatást is lehetővé tesz, de legyen 5 óra, az is egész korrektnek mondható. A tok ráadásul 340 mAh-s teleppel bír, szóval jó néhányszor és jó gyorsan (10 perccel 1 óra muzsikálás) újratápolhatjuk kedvencünket, így akár hosszabb útra is elmehetünk töltő nélkül. Ó igen, a tartót USB-C-n keresztül lehet etetni.

Verdikt

A Samsung Gear IconX (2018) 60 ezer forintba kerül, vagyis lényegében ugyanannyit kérnek érte, mint az Apple Airpodsért. Hogy melyik a jobb, arról hosszasan lehetne vitatkozni, mindkettőnek vannak előnyei. A koraiak fülese a gesztusvezérléssel hatalmas lépést tesz a győzelem felé, az Apple megoldása azonban a szerintem kényelmesebb kialakítás, a jobb hangzás, valamint a négy mikrofon miatt tudja tesztalanyunkat a célbaérés előtt a vállánál fogja földre rántani. Nem könnyű tehát a választás, nagyot egyikben sem lehet csalódni, de azért még nagyon sok ilyen termék kellene ahhoz a piacra, hogy tényleg elfogadjuk, nincs szükség már jack csatlakozóra.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt