A tesztkészülék a Samsung Magyarország jóvoltából jutott el hozzánk, a készülékről készült képek pedig az Alcatel onetouch jóvoltából, egy Idol X+ segítségével készültek, köszönjük!

Dizájn/Megjelenés

Nem fogok sokat szövegelni, mert egyszerűen nem találtam kivetnivalót a készülékben. Minden szempontból tökéletesnek véltük, de talán kezdjük a megjelenéssel. A Samsung Galaxy Tab S 8.4, a továbbiakban Tab S 8.4 kijelzője 8,4″ átmérőjű, innen kapta a nevét is a készülék. A kijelző maga gyönyörű, nagyon szép és éles képeket ad vissza, de róla még a későbbiekben beszélek. A Tab S 8.4 méreteit tekintve 212,8 x 125,6 x 6,6 milliméter valamint 294 grammot nyom, csak hogy összehasonlítsuk, az iPad mini 312 gramm súlyú. A lekerekített sarkoknak köszönhetően a készülék nem nyomja tenyerünket még hosszabb tartás mellett sem, kipróbáltuk, két órán át néztem egy filmet rajta, és nem volt kényelmetlen. Az igaz, hogy másfél óra tartás után úgy éreztem, mintha a 294 gramm 1 kiló lenne, de ez nem a készülék miatt van.

Ha megnézzük az előlapot, jól látható a kijelző alatt a főgomb (ami egyben ujjlenyomatleolvasó is), mellette bal oldalon a multitaszk gombja és jobb oldalon a vissza gomb. A főgomb melletti gombok jól látszanak akkor is, amikor nincsenek használatban, érintésre pedig felvillannak. A kijelző fölött láthatjuk a Samsung feliratot, az előlapi kamerát és a fényérzékelő szenzort. A kijelző melletti káva vékony, így teljesen visszaadja a prémium-érzést.

Vessünk egy pillantást a hátlapra. Valahonnan ismerős ez a mintázat…ja hát persze, hisz ez a Samsung Galaxy S5-ben debütált. Úgy néz ki, hogy ez a pöttyös dizájn nagyon bejön a Samsungnak, hogy a Tab S 8.4 is ezt kapta. Mindenesetre jól néz ki, a hátlap továbbra is műanyag, de ez itt most egyáltalán nem zavar minket, ja és ami szintén fontos, hogy a hátlap nem vehető le, csak sebészi úton. A Samsung logó felett láthatjuk a led villanót, fölötte pedig a 8 megapixel felbontású hátlapi kamerát.

A hátlap jobb oldalán találtunk egy érdekes jelenséget, két darab afféle gombot, ami mégsem gomb, mivel nincs semmilyen funkcionalitása. Számomra az első percekben teljesen indokolatlan volt ennek az elhelyezése, aztán rájöttem, hogy nagyszerű stresszoldó, nekem úgy funkcionált, mint másnak egy stresszlabda. Emberek vagyunk, hogy ha várakozunk, vagy bármit csinálunk, akkor valamit mindig piszkálunk. Én például, ha a zsebemben van egy zsebkendő, rögtön szétszedem darabokra, valaki a körmét piszkálja, a Tab S 8.4-en én ezt szinte állandó jelleggel nyomogattam 🙂 Természetesen nyilván nem véletlen került oda és nem is azért, hogy megnyugtasson minket, hanem valamilyen tok dokkolófelülete lehet.

Jöjjenek az oldalak… ahogy írtam, a készülék mindössze 6,6 milliméter vastag és fémből van, így nagyon jól esik kézben tartani, ezt meg kell hagyni. A készülék alján található középen a MicroUSB port, mellette balra a szabványos Jack audio bemenet, valamint tőle még balra a készülék egyik hangszórója. Igen, az egyik, ugyanis a másik a készülék tetején található, így egyszerre szólva tökéletes sztereó hangzást biztosít, ami maximálisra növeli az élményt. Végre nem csak egy lyukból szól a zene a hátlap valamelyik random zugából. A készülék bal oldalán nincs semmilyen gomb, a jobb oldalon található minden más gomb és bemenet. Középen láthatjuk az infra portot, ugyanis a Tab S 8.4 távirányítóként is használható. Fentebb láthatjuk a hangerőszabályzó gombokat, valamint a készülék bekapcsoló gombját. Az infra port alatt még egy MicroSD bemenetet láthatunk és ezzel befejeződött a dizájn elemzése.

Most jön a kérdés…hol a SIM kártya foglalat? Na igen. A Tab S-nek két változata van. Van egy sima WiFi-s, amit mi is kaptunk, valamint egy Tab S LTE verzió is, amin már találhatunk SIM-kártya foglalatot. Ezzel a készülékkel kapcsolatban sincs hiányérzetem, ugyanis WiFi-s környezetben használtam, így sose volt vele gond.

Szoftver

A Samsung Galaxy Tab S 8.4 Android 4.4.2-t futtat. Arról nincs infónk, hogy a legújabb frissítést mikor kapja meg a készülék, de a mostanival sincsenek gondok. Az erős hardvernek köszönhetően maximálisan elégedett vagyok a szoftveres adottságokkal, mindössze néha vettem észre apróbb akadásokat, de ez az optimalizáltság miatt történhet, a szoftverfrissítés biztosan megoldja ezt a gondot. Gondolkodtam is rajta, hogy érdemes-e megemlítenem ezt, mert annyira jelentéktelen jelenség, de úgy döntöttem, hogy leírom, mert így teljes.

A készüléken a Samsung saját TouchWiz felhasználói felülete van, így teljes Samsung élményt biztosít a táblagép. Az alaprendszer tartalmazza a Samsung és a Google szoftvereit is, ezek a következők: S Tervező, S Voice, Galaxy Apps, WatchON, SideSync 3.0, Remote PC, WebEx, Gmail, Google+, Térkép, Play Zene, Play Könyvek, Play Újságos, Play Játékok, Drive, YouTube, Fotók, Hangouts, továbbá néhány magazint is kaptunk, mint a Füles, NYTimes, Éva Magazin, Joy magazin és a Men’s Health.

Íme néhány kép a felületről:

A szoftver nagyon szépen fut, átlátható, könnyen kezelhető, elégedetten lépünk tovább a hardver részre.

Hardver

Hardverileg is nagyon meggyőző volt a Tab S 8.4, ugyanis a készülék AnTuTu Benchmarkon 36.151 pontot ért el. Ez igazán kimagasló eredmény, de minek is köszönhető ez? Kezdjük azzal, hogy 8 magos processzor van a készülékben, továbbá 3GB RAM, és…de tudjátok mit? Inkább leírom táblázatba, hogy átláthatóbb legyen:

 Kijelző   Super AMOLED 8,4″ – 2560 x 1600 pixel, 359 ppi
 Processzor chipkészlet  Exynos 5 Octa 5420
 Processzor  Quad-core 1,9 GHz – Cortex A15 +
Quad-core 1,3 GHz – Cortex A7
 Grafikus chip  Mali-T628 MP6
 Memória  3 GB RAM, 16/32GB belső tárhely, 128GB-ig bővíthető
 Kamera  8 megapixel, 3264 x 2448 pixel, autófókusz, led villanóval
2,1 megapixel előlapi kamera
 Videófelvétel  1080p @30fps
 Akkumulátor  4900 mAh

Ahogy láthatjátok, van mi hajtsa a Tab S 8.4-t. Nagyon erős hardvert kapott, ezért is nem hiába ért el ekkora pontszámot a teszten. Nagyon szép a kijelzője is, akkumulátor is jól bírja. Rengeteg programot futtattunk, hogy teszteljük a képességeit, mire is elég ez a hardver, és azt kell mondanom, hogy mindenre. Nem találtam olyan játékot, vagy programot, ami ne futott volna megfelelően a táblagépen. Legnagyobb meglepetésemre a RealRacing 3 is hibátlanul, akadásmentesen futott. Úgy gondolom, hogy ennek a készüléknek semmi se okoz gondot, mindent zökkenőmentesen futtat, és épp ezért is ajánljuk mindenki figyelmébe.

Kamera

Ahogy fentebb láthattátok, a Samsung Galaxy Tab S 8.4 egy 8 megapixel felbontású kamerával rendelkezik, aminek maximális képfelbontása 3264 x 2448 pixel. Azonban ez sajnos 4:3-as képarányú képeket eredményez. Viszont, ha mi 16:9-es képarányú képeket szeretnénk készíteni, akkor át kell váltanunk 6 megapixelre. Igaz, ez csak annyiban csinál rosszabb képeket, hogy 3264 x 2448 pixel helyett „csak” 3264 x 1836 pixel felbontású képeket készít. Ez nem okoz nagyságrendi minőségromlást.

Kaptunk jónéhány beállítási lehetősége a kamera alkalmazáson belül, de ezt a Samsungnál már megszokhattuk. Beállíthatjuk az Arcészlelést, Képstabilizálást (nem optikai), ISO-t, Mérési módokat, HDR-t, Effekteket, Időzítőt, Fehéregyensúlyt és még sorolhatnám, továbbá megkaptuk a szokásos Üzemmódokat is, mint a Szép arc, Shot and more, Panoráma, Dual kamera és az Árnyalatgazdag (HDR). mielőtt a kameraképekre térnék, az alkalmazás beállításairól is készítettem képeket, íme:

Ahogy látható, elég sok opciónk van, de ezzel mit érünk el? Hát, mondjuk úgy, hogy ilyen képeket:

Mind ismerjük azt a sztereotípiát, hogy a tablet nem fényképezésre van. Nos, itt és most cáfolom ezt az állítást, és ha megnézitek a képeket, akkor ti is egyet fogtok érteni velem. A Samsung Galaxy Tab S 8.4 gyönyörű képeket készít… nem csak távoli, de a makró képek is tűélesek, lásd a képet az ujjamról, vagy a virágról. Minden elismerésem a Samsungé ezzel a kamerával, noha kicsi a felbontása a mai szinthez mérve, mégis gyönyörű képeket lehet vele készíteni.

Adatkommunikáció/Akkumulátor

Adatkommunikációról most csak szűken tudok beszélni, ugyanis ez a Tab S 8.4 SIM-kártya foglalat híján nem rendelkezik 2G,3G és 4G frekvenciatartományokkal, és hát igazából más tekintetben is igen szegényes. Nincs benne ezáltal LTE sem és NFC sem, ami sokaknak nagy hátrány lehet.

Viszont van benne Infravörös port, ami ugye a távirányító funkcióhoz szükséges, valamint támogatja a Bluetooth 4.0-t. WLAN tekintetében pedig…Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot. Sajnos ezzel be is fejeződött ez a szekció, ugyanis ebből a szempontból nagyon hiányos a készülék.

Akkumulátort tekintve kaptunk egy fix 4.900 mAh kapacitású lítium-ion akkut. Ezzel a készülék normál használat mellett több napot is kibír, de egy nap alatt is le lehet meríteni. Zenét akár 80 órán át hallgathatunk rajta. Viszont a Tab S 8.4 is megkapta az ultraenergiatakarékos módot, amivel akár 48 nap készenlét is elérhető, ami viszont egyáltalán nem rossz dolog 🙂

Ár/Érték arány

A Samsung Galaxy Tab S 8.4 új ára értékesítőtől függően 95.000 – 120.000 Ft között van, mérlegelni kell, kitől vesszük. Ha 100.000 Ft-os áron nézzük, akkor megéri az árát, ugyanis ezért a pénzért kapunk egy gyönyörű kijelzőt, nagyon erős hardvert, egy jó képeket készítő kamerát és prémium dizájnt. Igaz, hogy adatkommunikáció szempontjából vannak hiányosságok, de WiFi-s modellről beszélünk, így ezek mellett akár el is siklunk. Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a tabletet, megéri 🙂

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
10
Szoftver
9
Hardver
9,5
Kamera
9
Adatkommunikáció/Akkumulátor
7
Ár/Érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
samsung-galaxy-tab-s-8-4-teszt-vekony-gyors-gyonyoru8 mag, gyönyörű kijelző, kényelmes méret, nagyon elégedettek vagyunk