Szerkesztőségünkben járt a dél-koreai gyártó nemrég bemutatott táblagépe, a Samsung Galaxy Tab 3 Lite. A készüléket 7”-os, 8GB-os, Wi-Fi kiszerelésben kaptuk a Samsung Magyarországtól. Köszönjük!

Bevezető

Tavaly a Samsung szintén bemutatott egy középkategóriás tabletet, a Samsung Galaxy Tab 3-at (teszt ITT). Úgy gondolták, hogy ennek a tabletnek kellene egy olcsóbb, gyengébb változat is, így  bemutatták a Tab 3 Lite-t, ami lényegesen több ember számára elérhető áron kerül a boltok polcaira. Természetesen az, hogy olcsóbb legyen nem kevés kompromisszummal is járt, amit a teszt közben részletezni fogok.

DSC_0077

Doboz, tartozékok

DSC_0065

Az immáron megszokottá vált Samsungos fa mintázatú dobozban érkezik a készülék, a dobozt kinyitva rögtön a táblagép fogad. Alatta egy USB-s hálózati töltőfej, illetve egy MicroUSB-USB adatkábel található meg. A tartozékok átlagos minőségűek, a kábel kicsit rövidnek bizonyult a teszt során. Természetesen a gyártó mellékelt még néhány használati útmutatót is.

DSC_0068

A doboz hátulján megtalálhatóak a fontosabb adatok is:

DSC_0066

Esztétika

A Tab3-hoz képest elvileg vékonyabb lett, hiszen a Tab 3-nak 9,9mm, a Lite verziónak pedig 9,7mm a vastagsága, ugyanakkor ez a méretbeli csökkenés egyáltalán nem érződik. Ez a készülék is megkapta a Samsung bőr hatású műanyag hátlapját, aminek egész kellemes érzete van. Ez a hátlap nekem speciel jobban tetszik, mint a Tab 3-ban az a csúszós műanyag, persze ez is messze van még egy alumínium hátlaptól.  Ettől függetlenül nagyon stabilnak, jól összeszereltnek tűnik.

DSC_0069

Előlap. Kijelzője 7”-os. Talán a készüléknek ez az egyetlen része, amire semmi panaszunk nem lehet. Tökéletes betekintési szög, kellően éles is, a színek is rendben vannak. A panel típusa WSVGA LCD. A kijelző feletti előlapi kamera eltűnt, ez csak a Tab 3 normál változatában elérhető. Samsung logó természetesen megtalálható a kijelző felett. Alul pedig a 3 megszokott Androidos vezérlőgomb: Menü, Home, Back. Ezek közül csak a Home fizikai gomb, a másik kettő pedig érintés érzékeny kapacitív.

DSC_0073

Bal oldalán csupán a MicroSD slot található meg. Itt egyszerűen, egy ajtót használva, behelyezhetjük saját memóriakártyánkat.

DSC_0071

Jobb oldalán a Samsunghoz megszokottan power/lock gomb, illetve alatta hangerőszabályzó gombok.

Tetején MicroUSB illetve jack aljzatot helyezett el a gyártó, a készülék alján csupán egy mikrofon található.

DSC_0075

Hátlapján megtalálható egy 2MP-es kamera, vaku nélkül. A képek minősége elég gyatra, de erre vissza fogok térni a kamera résznél. Ez is egy jelentős visszalépés a Tab 3-hoz képest, hiszen míg a Tab 3-ban 3.2MP-es kamera volt, addig ebben csak 2 MP-es van. Kamera mellett megtalálható a hangszóró.

DSC_0070

Hardver

A hardvere relatív jó, árához képest. Nyilván egy 30-40 ezer Forintos készüléktől nem várunk el csúcs teljesítményt. A Tab 3-nál kicsit lassabb. Processzora kétmagos, 1.2 GHz órajelű. Összességében elmondható hogy teljesen használható a tablet, de akadozások, laggolások előfordulnak, nem adja át az igazi felhasználói élményt. 1GB RAM van benne, ami ugyancsak nem mondható túl soknak.8GB belsőtárhelyet kapunk alapból, amit természetesen bővíthetünk kedvünk szerint egészen 32GB-ig.

Antutu Benchmarkban 9749 pontot kapott, ugyanakkor tisztába kell tennünk azt a tényt is, hogy a gyártók nagyon könnyen tudják befolyásolni a benchmark programokat. Grafikus teljesítmény viszont nem rossz, egész korrekt módon futnak a játékok is.

DSC_0080

Szoftver

A készüléken természetesen Android (4.2.2) fut, a Samsung kezelőfelületével, a TouchWiz-zel kiegészítve. Természetesen megtalálhatóak a TouchWiz alap dolgai, plusz még a több ablak funkció is. Érdekes, hogy ez a készülék már a több ablak módot is ismeri, mert elődjének csak a 8”-os, drágábbig változata rendelkezett ezzel a móddal.

DSC_0079

Aki nem ismerné ezt a funkciót: Evvel a funkcióval, vertikálisan ketté oszthatjuk kijelzőnket, és néhány dedikált alkalmazást kirakhatunk felülre is, és alulra is. Így például egyszerre tudunk Facebookozni, és e-mailt olvasni. Böngészni, és térképet nézni. Stb.

Adatkommunikáció/Akkumulátor

Az általunk tesztelt készülék Wifi-s kiszerelés, tehát mobilinternetezni nem lehet rajta. Természetesen van egy Tab 3 Lite Wifi+ 4G LTE kiszerelés is, amibe már kedvünkre helyezhetjük be SIM kártyánkat. Adatkommunikációt tekintve Wifi ( 802.11 a/b/g/n), Bluetooth (2.0) található meg benne, NFC nincs, de úgy gondolom ez nem is hiányzik annyira. Akkumulátora viszont kiemelkedő, a gyártó egy 3600mAh-os akksit szerelt bele, ami elődjéhez képest is komoly fejlődés. Egész korrekt üzemidőt érhetünk el vele.

Kamera

Mint említettem, kamerája elég gyatra minőségű. 2MP-es, vaku nélkül. A fókusz nem végzi el a kívánt feladatát. Ha valami nagyon fontos eseményt akarunk megörökíteni, és csak a táblagép van kezünkben akkor használható, de más esetekre nem nagyon tudnám ezt elképzelni. Lőttünk pár képet a készülékkel, ezeknél jobb minőséget nem sikerült kihozni:

20140328_074113

20140328_073939

20140328_074014

Specifikáció

A készülék specifikációja megtalálható IDE kattintva a Samsung weboldalán.

Köszönjük még egyszer a készülék biztosítását a Samsungnak!

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
9
Szoftver
7,9
Hardver
7
Kamera
5
Adatkommunikáció/Akkumulátor
8,5
Ár/Érték arány
10
MEGOSZTÁS
Mióta az eszemet tudom, érdekelnek a kütyük, az autók, valamint a környezet. Ebből adódóan lettem az elektromos autók megszállottja.