A Samsung Magyarország jóvoltából jutott el cikkünk alanya, a Samsung Galaxy S5 mini, a készülékről készült képek pedig az Alcatel onetouch jóvoltából, egy Idol X+ készülékkel készültek. Köszönjük!

Dizájn/Megjelenés

Lássuk először is a külcsínt, miben hasonlít és különbözik nagytestvérétől, a Samsung Galaxy S5-től. Nos, szinte mondhatjuk, hogy mint két tojás, a lényegi különbség mindössze az, hogy a Samsung Galaxy S5 mini USB csatlakozója 2.0-ás MicroUSB, míg a Galaxy S5-é USB 3.0. Aki nem ismerné, annak itt van egy-egy kép a két csatlakozóról:

De máris nagyon előrehaladtunk, nézzük az elejéről a dolgot, és ezt vehetjük szó szerint is, lássuk a készülék előlapját…

Ahogy láthatjuk, a készülék kijelzője merőben kisebb, mint a nagytestvéré, konkrétan 4,5″-os lett a mini, ezzel egy olyan okostelefont készített a Samsung, amit bárki szívesen vesz a kezében, mert… miért is?… mert elfér benne természetesen. Rengetegen vannak, akik a méretre panaszkodnak, túl nagy, tepsi, nem éri át a kijelzőt egy kézzel, nos ez szerencsére a Galaxy S5 mini-re nem igaz, így akinek csak az S5 méretével volt gondja, megtalálja a lelkitársat az S5 miniben.

A kijelző fölött találhatjuk az előlapi kamerát, melynek felbontása 2,1 megapixel, valamint a különféle szenzorok, mint a közelségérzékelő, fényérzékelő, stb…

Ha megnézzük alul a gombot, láthatjuk, hogy a főgomb mellett található egy-egy dedikált érintőgomb, bár szerencsére a Samsung szinte egyik készülékénél sem volt tapasztalható, hogy nem a kijelző alatt voltak a gombok, miért kezdené el az S5 mininél? Ez csak egy kitérő, természetesen örülünk a dedikált helynek, így nem a készülék kijelzőjéből veszik el a gombok a helyet. Hogy egészen pontosak legyünk, jobb oldalon található a vissza gomb, bal oldalon pedig a multitaszk gombja. A főgomb egyben ujjlenyomat-leolvasó is, ez a Galaxy S5-ben debütált, és szerencsénkre a minibe is belekerült. Az ujjlenyomat-szenzorról lentebb, a “Hardver” részen belül olvashattok.

Vessünk most egy pillantást az S5 mini hátlapjára….a mintázat egy az egyben megegyezik a Galaxy S5-ével, sőt, nem csak a mintázat, hanem az elrendezés is ééééés, a pulzusmérő jelenléte!

Ugye a Galaxy S5 másik nagy újdonsága a pulzusmérő, melyet a mini is megkapott. Azt meg kell hagyni, hogy a cégnek van még mit fejlesztenie a technológián, nem mindig érzékeli azt, amit kéne, mondván rosszul raktam oda az ujjam, de jó úton jár, mindenesetre tényleg nagy dobás volt ez, a sportoló felhasználóknak igencsak hasznos lehet, akár csak néha megmérni a pulzust, vagy akár komplett statisztika felállításához. A szenzor fölött található a készülék fő kamerája, mely ugyan nem kapta meg az S5 ISOCELL kameráját, de 8 megapixeles felbontásával nagyon szép képeket lehet vele készíteni. Lentebb a Samsung logó található, a bal alsó sarokban pedig a hangszóró.

Jöjjenek az oldalak. Ahogy az első képen látható, a készülék bal oldalán mindössze csak a hangerőgomb található, fent a kép szerint bal oldalon az infra szenzor a távirányítófunkció miatt, mellette a szabványos Jack audio bemenet. Jobb oldalon szintén csak egy gomb található, ez a készülék bekapcsológombja, mely a kijelző lezárásáért és feloldásáért is felelős. Alul pedig, ahogy korábbi képen láthattátok, 2.0 szabványú MicroUSB csatlakozófelület található.

A Samsung Galaxy S5 mini méreteit tekintve 131,1 x 64,8 x 9,1 milliméter, viszont szinte pehelysúlyú, 120 grammot nyom mindössze. A kialakítása, megjelenése nagyon impozáns, sokan szidják, mondván hogy csúnya a lyukacsos hátlap, de nekem kifejezetten tetszik, nem csúszik rajta az ember keze, kézreálló maga a készülék is, könnyű is, úgyhogy én dizájn szempontjából maximálisan elégedett vagyok a Samsung Galaxy S5 mini-vel, lássuk, hogy a többi szempontból mi a helyzet…

Szoftver

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, mutatnék néhány képet a készülék szoftveréről, hogyan is néz ki, milyen a felülete. Igaz, hogy teljesen ugyanaz, mint a Galaxy S5-é, de bizonyára vannak olyanok, akik még nem látták a nagytestvért működés közben, így íme a képek:

Az S5 minin Android 4.4.2-es verzió fut, melyen a Samsung egyedi felhasználói felülete (UI) van, ami szintén anno a Galaxy S5-tel debütált. Ahogy azt már megszoktuk, rengeteg extra szoftvert kapunk az alaprendszer mellé, ezekről készítettem egy listát, hogy nagyjából legyen fogalmunk arról, milyen extrákat kapunk az alaprendszerhez, ha ezt a készüléket választjuk: Google+, Hangouts, Google Maps, Barcode Scanner, Galaxy Apps, Jegyzet, S Health, S Tervező, S Voice, SideSync, Smart Remote

A szoftver nagyon kényelmes, az ikonos beállítások megoldása nekem különösen tetszik, leegyszerűsíti a készülék funkcióinak beállítását, hamar meg lehet találni mindent. Nem mellesleg a szoftver maga gyorsan fut a készüléken, minimálisan tapasztaltam akadást, ez nyilván a gyengébb hardver miatt lehet, de így sem panaszkodom, a készülék nagyszerűen használható. A kérdés, hogy mi hajtja a készüléket?

Hardver

Mint mindig, AnTuTu Benchmark az első. A teszteken a Samsung Galaxy S5 mini 20.471 pontot kapott. Mit is jelent ez? A “mini” jelzővel gyakran együtt jár a lassabb, gyengébb hardver, amely alól az S5 mini sem bújhatott ki. Ennek oka részben a kisebb méretből fakadó kisebb kapacitású akkumulátor, mely mellé ha erős hardvert raknak, sokkal csökkenti a készülék akkumulátoridejét. Úgy vettem észre, hogy a Samsung az S5 mininél inkább a dizájn és fícsörbeli hasonlóságokra törekedett, a hardver másodlagos szempont maradt. Íme a Galaxy S5 mini az AnTuTu “szemével”:

A hardveres specifikációt a képeken is láthatjátok (kattints a nagyobb méretért), de az egyszerűség kedvéért itt is leírom táblázatba szedve:

 Processzor  Cortex-A7, 4 magos, magonként 1,4 GHz
 Grafikus chip  Mali-400 MP
 RAM memória  1,5 GB
 Belső tárhely  16 GB (bővíthető MicroSD kártyával)
 Kijelző  4,5″ – 720 x 1280 pixel felbontás, 320 ppi
 Kamera  8 megapixel, autófókusz, LED segédfény

A rendszer nem mellesleg szépen fut rajta, minimális akadozást véltem felfedezni, viszont maga a hardveres teljesítmény alacsonyabb a vártnál, ez mindössze a nagyobb alkalmazások futtatásánál vehető észre, de mindennapi használatra kiváló a hardver, nem túl nagy az energiaigénye, így viszonylag sokáig bírja a készülék.

Említettem ugye az ujjlenyomat-szenzort, amit a Samsung mondhatni az Apple-re válaszolva építette bele az S5-be és így a minibe is. A Samsung ovális főgombjának köszönhetően nem annyira hatékony a szenzor, mint az iPhone 5S-é, mivel nem tudja egyből a teljes ujjlenyomatot beolvasni, de a mérnökök megoldották azzal, hogy rátétel helyett végig kell húznunk az ujjunkat a szenzoron. Igaz, hogy ez sem tökéletes, nem mindig engedi feloldani, mondván hogy nem középen húzom, vagy rossz irányból, de a technológia működik és hasznos is, mindössze meg kell tanulni bánni vele.

Hardverileg van egy kisebb fajta hiányérzetem, valahogy kicsit erősebb vasra számítottam, de nem mondom hogy nem vagyok vele elégedett, szépen futottak a dolgok a készüléken.

Kamera

Ahogy fentebb feltüntettem a kamera felbontását, láthattátok, hogy 8 megapixeles a kamera. Ezzel 3264 x 2448 pixel felbontású képeket tudunk készíteni, de ha megnézzük ezt a számot, rájöhetünk, hogy ez bizony 4:3-as képarány. Igen, sajnos 8 megapixeles felbontással csak 4:3-as képeket tudunk készíteni, ahhoz, hogy 16:9-es képarányú képeket készíthessünk, át kell váltanunk 6 megapixelre, így a felbontás csökken 3264 x 1836 pixelre. Ez persze nem jelenti azt, hogy csúnya képeket készít, látni fogjátok majd.

Rengeteg szoftveres testreszabhatóságot fedezhetünk fel a kamera applikációt elindítva, ezeket képekben mutatnám meg nektek, drága a tinta 🙂

Rengeteg filter, ISO, expozíció, üzemmód beállítás van az S5 miniben is, az eredmény pedig itt látható:

(Az összes kamerakép megtekinthető oldalunk Google+ fiókjában:
https://plus.google.com/u/1/photos/101104185835842824841/albums/6064842737657398945)

Adatkommunikáció/Akkumulátor

Adatkommunikáció szempontjából mindenre képes a készülék, mindössze egyetlen dolog lepett meg, ez pedig, hogy nem támogatja a 4G/LTE-t. Mindössze ez a hátránya az S5 mini-nek, úgyhogy aki mindenképp 4G képes okostelefont szeretne, más modell után kell kutatnia. Ezt leszámítva tényleg nem érheti panasz a készüléket, lássátok feleim szümtükkel, íme a lista:

Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21,1 Mbps / 5,76 Mbps
LTE nincs
IrDA / Bluetooth van / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11b/g/n, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS nincs
NFC van

A másik érdekes dolog az akkumulátor. A Galaxy S5 mini ugyanis egy 2.100 mAh kapacitású lítium-ion akksival rendelkezik, ami a mérethez képest úgy gondolom, hogy megfelelő, viszont normál használat mellett, ha WiFi, 3G, GPS és társai be vannak kapcsolva, akkor érdemes esténként tölteni. De annak sem kell aggódnia, aki hosszabb távra tervezi magával vinni a készüléket töltő nélkül, ugyanis az S5 mini is büszkélkedik az ultra energiatakarékos móddal, így akár 11 napot is kibír a készülék egy töltéssel.

Ár/Érték arány

Utolsó szempontunk, hogy mennyire éri meg megvásárolni ezt a készüléket. Kártyafüggetlen ára a készüléknek körülbelül 114.000 Ft-ra tehető, ez természetesen értékesítőtől függ. Mit kapunk ezért? Impozáns megjelenés, könnyű, kompakt méret, viszonylag erős hardver, szép kamera, HD felbontású kijelző, ujjlenyomat-szenzor, pulzusmérő-szenzor és nem mellesleg IP67-es védelem. Én úgy gondolom, hogy aki teheti, hajtson a nagyobbik testvérre, de ha az valakinek túl nagy, de mégis minőséget akar, akkor a Galaxy S5 mini is kiváló választás!

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
10
Szoftver
10
Hardver
8
Kamera
9
Adatkommunikáció/Akkumulátor
8
Ár/Érték arány
9
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.

Comments are closed.