Hirdetés

Egy hétig használtunk a Samsung Magyarország jóvoltából a Galaxy Note7-et és összességében pozitív élménnyel gazdagodtunk. A készülék hardverileg teljesen megegyezik a Galaxy S7 és S7 edge készülékekkel, tehát ugyanaz a chipset, 4 GB RAM memória, ugyanazok a kamerák vannak benne, így tulajdonképp néhány újításon kívül nem nyújt sokkal többet a Note7 az S7 edge-nél.

Viszont ha más szemszögből nézzük, akkor a Note5-höz képest (ami kimaradt az európai piacról) viszont sok újdonságot tartalmaz. Vízállóság, jobb kamera, erősebb chipset, továbbfejlesztett S Pen. Igaz, hogy ezek mind megtalálhatók az S7 edge-ben (kivéve a tollat), a Note5-höz képest más a helyzet. No de mindegy, ez nézőpont kérdése, mindenki ahhoz hasonlíthatja, amihez szeretné.

Dizájn

Küllemben a Note7 sok újdonságot nem könyvelhet el, a formavilág ugyanaz, mint amit az S7 edge-nél megszokhattunk, talán a lekerekítés lett finomabb, illetve hozzáadták a Note5-nél lévő hátlapi lekerekítést, így tulajdonképp ha oldalról nézzük, akkor szimmetrikusan van hajlítva mindkét oldalon az üveg.

galaxy-note7-tech2 (6)Ha már ott tartunk, hogy üveg, a készüléket Gorilla Glass 5 üveg véd, melyet nemrég mutatott be a Corning. Ennek értelmében 1.6 méter magasságból leejtve sem törhet össze az üveg, azonban a tesztek mást mutatnak, a lekerekített részeken igen sérülékeny továbbra is. Nem akarok zsákbamacskát árulni, de mi a készüléket egy kb. 3 milliméter hosszú karccal kaptuk az előlapi üvegen, ami igen mély volt. Nem tudom, hogy mit csináltak vele az előző tesztelők vagy hogy mi történt, de mintha szikével nyomták volna bele…de amíg mi használtuk, volt zsebben, táskában, asztalon, egyetlen plusz karc nem jelent meg rajta, tehát maga az üveg bírja a karcokat normális körülmények között.

galaxy-note7-tech2 (11)A dizájn maga egyébként nagyon szép, tényleg gyönyörű telefonról van szó, még a méret sem annyira zavaró, ha ránézünk, egy kiválóan összerakott tényleg minőségi anyagokból elkészített masszív készülékről van szó (bár a kártyák tálcája továbbra is műanyag). A mindkét oldali lekerekítés nekem különösen tetszik. Aki egyébként azon aggódna, hogy mivel effektíven nincs káva oldalt, így nem tudja hogy fogni, hogy ne érjen hozzá a kijelzőhöz, azt megnyugtatjuk, hogy még ha rendesen megmarkolja az ember és rálóg a keze a hajlított kijelzőre, akkor sem zavar bele a működésbe.

Ami még újítás és ez a dizájnban is megmutatkozik, az az USB Type-C csatlakozófelület. A Note7 az első Samsung okostelefon ilyen töltőporttal. A Galaxy S7 bemutatóján a vállalat képviselői azzal magyarázták a Type-C kihagyását, mert így elvesztené gyorstöltési funkcióját. Azóta ezt is megoldották, körülbelül 1 óra 40 perc alatt koppra fel lehet tölteni a készülék akkumulátorát.

galaxy-note7-tech2 (9)A Note7 kézben fogása nagyon kényelmes, dizájnban nagyon ott van, az eddigi legszebb okostelefon, amit a kezemben tartottam.

Szoftver

A Galaxy Note7 szoftvere továbbra is Android 6.0.1 Marshmallow, viszont a megújult Grace UX felülettel, mely első blikkre kicsit szokatlan volt, de kis keresgélés után mindent meg lehetett találni a beállításokban és a felület újdonságait is meg lehetett szokni.

note7-kepernyo (4) note7-kepernyo (2) note7-kepernyo (8)

Amit ki kell emelnem az a Biztonságos mappa, melyet össze kell kötni a Samsung Account-tal és ide tárolhatjuk privát tartalmainkat, legyen az akár fotó, videó, alkalmazás, bármi. Ide csak mi tudunk belépni, ha ide berakunk egy fotót, az a galériában nem is látszik, csak innen férhetünk hozzá.

note7-kepernyo (19) note7-kepernyo (18) note7-kepernyo (10)

Maga a felület egyébként könnyen megszokható, mondanom sem kell, hogy gördülékenyen működik, bár néha volt egy-egy akadás, de ez bőven belefér.

Hardver

Hardveres fronton a Galaxy Note7 abszolút a csúcsra tör. A Galaxy S7-hez képest nem hoz újat ugyan, viszont a Note5-höz képest igen!

Kijelző panel Super AMOLED
Kijelző méret 5.7 inch – 1440 x 2560 pixel
Chipset Exynos 8890 (Európa)
Órajel 4 x 2.3 GHz + 4 x 1.6 GHz
RAM memória 4 GB LPDDR4 RAM
Belső tárhely 64 GB az alapmodell (bővíthető 256 GB-ig)

Amit itt kiemelnék, az az mDNIe feldolgozóegység. Ez a chip azért felel, hogy a Note7 élethűen tudja visszaadni a HDR videótartalmakat. Néztem ilyen videót, gyönyörű…Ha másban nem is, de kijelzőben szerintem a Note7 az eddigi legjobb mobil.

Lefuttattunk két tesztet, egy AnTuTu-t és egy Geekbench 3-at, az eredmény a lenti táblázatban látható.

AnTuTu Benchmark v6.2.1 132913 pont
Geekbench 3 1513 / 4763 pont
note7-kepernyo (21) note7-kepernyo (20)

Ezzel a hardverrel semmiben sem különbözik a Galaxy S7-től, ahogy látható a lenti benchmark videóban, 2.000 pont különbség van köztük, ami a gyakorlatban semmit nem jelent.

Amiben több, a Note7

Mihez képest? Nézzük a Galaxy S7 edge-hez mérve. Külsőben ott a hátoldali lekerekítés és a kicsivel nagyobb kijelző (5.5 -> 5.7 inch), új generációs Gorilla Glass 5 üveg védi mindkét oldalon, kapott egy USB Type-C portot, a kijelző fölé került egy retinaszkenner, a HDR tartalmak miatt ott az mDNIe chip, átdolgozott felhasználói felülete van, illetve van benne egy S Pen.

Minden más teljesen ugyanaz.

Ezek közül két dolgot részleteznék, az egyik a retinaszkenner, a másik pedig az S Pen. Az új szenzor a Samsung berkein belül először a Note7-nél található meg (mobilban), ennek segítségével biztonságosabban oldhatjuk fel a készüléket, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyorsabban is. Az írisz szkenner hátrányai, hogy ezzel csak úgy tudjuk feloldani (értelemszerűen), ha kb 25-35 centire van az arcunktól a készülék, illetve rá is nézünk, továbbá tűző napfényben, szemüveggel/kontaktlencsével nem működik olyan jól, valamint akkor sem, ha piszkos a szenzor (ez érthető).

Így nem valószínű, hogy gyorsabb megoldás a kijelző feloldására, mint az ujjlenyomatszenzor, ahol az egyetlen feltétel, hogy ne legyen nedves az ujjunk, ott mindegy hogy tartjuk oda az ujjunkat, jó eséllyel felismeri, míg az írisz szkennernél be kell nyomni a home gombot, el kell húzni a kijelzőn az ujjunkat, majd csak utána kezdődik az autentikáció. Ujjlenyomat esetében pedig csak egy gombnyomás és máris feloldottuk.

galaxy-note7-tech2 (5)Egy szó mint száz, szerintem ennek még van hová fejlődnie, hogy felvegye a versenyt az ujjlenyomatszenzorral. Normális fényviszonyok és minden követelmény teljesítése mellett kiválóan működik, gyorsan feloldja a készüléket, de szerintem egyelőre ez még egy olyan újítás, amire nem feltétlen van szükség, illetve amit én is csak azért használtam, hogy kipróbáljam, nap mint nap nem ezzel fogom feloldani a készüléket, mert ujjlenyomattal egyszerűen gyorsabb.

Térjünk át az S Pen-re. A toll is kapott néhány újítást a Note5-höz képest. Az egyik és talán a legtöbbet kérdezett dolog: „Mi van, ha fordítva rakod bele?” A válasz: Semmi, nem tudod fordítva belerakni. A Samsung-nál megoldották ezt a gondot, így még véletlenül sem tudod tönkretenni. Az új S Pen feje 0.7 mm lett, így sokkal precízebben lehet vele dolgozni, sokkal reszponzívabb. Emellett vízálló is lett, a Note7 mellett az S Pen is megfelel az IP68-as szabványnak.

galaxy-note7-tech2 (15)Egy új funkciót köszönthetünk az S Pen-nél, ez a fordítás. Ennek lényege, hogy ha nem ismerünk egy szót, ami megjelenik a képernyőn, előveszed a tollat, bekapcsolod a fordítás funkciót, kiválasztod a forrás- és célnyelvet, majd az ismeretlen szó fölé helyezve a tollat, azt lefordítja a kívánt nyelvre.

Kamera

A Galaxy Note7-ben is ugyanaz a kamera található meg, mint az S7 / S7 edge készülékekben, így ezen a terén nem tud újat mutatni a készülék. Az előlapon 5 megapixeles, a hátlapon pedig 12 megapixeles dualpixel technológiával és f/1.7-es rekeszértékkel megáldott kamerát találunk.

A videórögzítés 4K felbontásban is lehetséges, de ez nem újdonság, ezt képességet a Galaxy S termékcsalád elég rég óta hordozza magával.

galaxy-note-7-kamera (2) galaxy-note-7-kamera (7) galaxy-note-7-kamera (5)

Ugyanaz a kamera, de azért mégis mutatunk pár képet, melyek ténylegesen a Note7-tel készültek, továbbá lentebb láthattok egy videót is 4K felbontásban.

galaxy-note-7-kamera (6) galaxy-note-7-kamera (3)
galaxy-note-7-kamera (1) galaxy-note-7-kamera (4)

Adatkomm. / Akkumulátor

Mivel csúcskészülékről van szó, így adatkommunikáció szempontjából sem szégyenkeznie a készüléknek. A Note7 Cat12-es LTE-re képes, amivel 600 Mbps letöltési és 150 Mbps feltöltési sebességet lehet elérni. Ez egyelőre hazánkban nem lehetséges mobilhálózaton, de a Note7 fel van készítve a jövőre.

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat, 2.4 GHz / 5 GHz sávokat támogat, hotspotként is használható, pont mint a legtöbb okostelefon. Bluetooth v4.2 LE van benne, NFC is megtalálható, viszont FM Rádió az nincs. A számítógépes kapcsolatért az USB Type-C csatlakozó felel, míg tölteni ezen keresztül és vezeték nélkül is tudjuk.

A készülék akkumulátora 3.500 mAh lett. Ezzel magával nincs is gond, viszont a Galaxy S7 edge-hez képest ez 100 mAh-val kevesebb. Persze kell a hely a tollnak és az írisz szkenner elektronikájának. Az S7 edge-nél egyébként lítium-ion akku van, itt pedig lítium-polimer. Akkuidőben a Note7 egyébként jól bírja ahhoz képest, hogy egész nap nyomkodtam. Folyamatos WiFi, 4G/LTE használat mellett másfél naponta töltöttem a készüléket, de csak ha kis töltöttségre volt szükségem, felraktam 20 percre és órákra elegendő energiát kaptam.

Oké, hogy kisebb lett picivel az akkuja, de így is nagyon jól bírja ahhoz képest, hogy 5.7 inches QHD kijelzőt kell megvilágítania.

Ár/érték arány

A Note7-re mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy olcsó. A készülék jelenleg a legdrágább alapmodell a piacon, még az iPhone 6S Plus is olcsóbb nála. Azt azért érdemes megemlíteni az Apple termékével szemben, hogy itt 64 GB a belső tárhely mérete, sokkal szebb a kijelző, írisz szkenner van benne és csomó olyan plusz, amivel a szifonosok nem rendelkeznek. Így megértem, hogy drága bevezetőáron került piacra, ennek ellenére nagyon sok előrendelés van eddig a készülékre, tehát igény az van rá.

A készülék bruttó 289.990 Ft-ba kerül és augusztus 30-ig minden előrendelő kap egy ajándék új Gear VR-t.

Összegezve a Samsung Galaxy Note7 egy nagyon szép, gyors és okos készülék rengeteg extrával, bár az írisz szkenneren van még mit javítani. Aki megvásárolja, az szerintünk nem fog benne csalódni.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
10
Szoftver
9
Hardver
9
Kamera
9
Akkumulátor
8
Ár/Érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
samsung-galaxy-note7-tesztKiváló utódja a Note5-nek és nagyszerűen kiegészíti a Galaxy S7 családot