A készülék az emag.hu jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük.

Doboz tartalma

A Galaxy Note5 egy fehér dobozban érkezett hozzánk, amely a két használati utasításon kívül a megszokott gyors töltést is támogató hálózati adaptert, egy USB – microUSB kábelt, egy fülhallagatót, és pár az S Pen-hez tartozó pót hegyet is tartalmaz. Persze a telefonnak is van hely a dobozban. 🙂

Dizájn/megjelenés

A készülék egyértelműen a phablet kategóriába sorolható a maga 153,2 x 76,1 x 7,6 milliméteres dimenzióival. Bár a méretekből kiderül, hogy a készülék nagyobb az átlagnál de én a tesztidőszak alatt vagy a kabát belső zsebében, vagy a farmer nadrág zsebében hordtam a Note5-öt. Mindkét helyen kényelmesen elfért az egyébként 171 gramm tömegű phablet.

A Galaxy Note5 nagyban hordozza a Galaxy S6 dizájnelemeit, valamint anyaghasználatát. Tehát az előlap, és a hátlap egyaránt üvegből készült, a készülékház kerete pedig simára csiszolt alumíniumból. Ez a fajta összeállítás pedig már valóban prémium érzetet ad a készülék használójának. Az összeszerelés minősége sem hagy semmi kivetnivalót maga után, a készülék nem ropog, nem recseg ha az illesztéseknél erősebben megnyomkodjuk.

Most pedig nézzük körbe picit részletesebben a telefont. A készülék előlapját egyértelműen az 5,7 hüvelykes 1440 x 2560 pixel felbontású Super AMOLED kijező uralja amely a jobb és a bal oldalon szinte teljesen kilóg a készülékház széléig. A megjelenítő alatt középen, a Samsung készülékekre jellemző fizikai Home gombot találjuk, amelyet két érintésérzékeny háttérvilágítással ellátott gomb (alkalmazásváltó, és vissza) vesz közre. A kijelző felett középen egy Samsung felirat található, ez fölé pedig a beszédhangszóró került. A hangszórótól balra megtaláljuk a közelség- és fény érzékelő szenzorokat, valamint az értesítési LED-et amely az üzenetek típusától függően többféle színben is képes jelezni az elmulasztott eseményeket. A beszédhangszórótól jobbra pedig az előlapi kamera került.

A Note5 hátlapján középen egy Samsung felirat, egy 16 megapixeles kamera, és egy LED segédfénnyel egybeépített pulzus, és véroxigénszint mérő kapott helyet. Érdemes még megjegyezni, hogy a hátlap jobb és bal oldali szélét ívesen lehajtották a mérnökök. Ezzel azt akarták elérni, hogy az átlagosnál nagyobb készüléket kényelmesen tudjuk kézben tartani. A tesztidőszak után pedig kijelenthetem, hogy ez az ötlet nagyon is bevált, és sokkal jobb így egy kézeben tartani a Note5-öt.

A készülékház alsó oldalára egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó egy microUSB csatlakozó, egy fő hangszóró, egy beszéd mikrofon található, és persze a Note széria védjegyévé vált S Pen is itt bujkál. Megjegyezném, hogy az S Pen kiadási mechanizmusa a Note5 esetében más mint az eddigi Note-oknál. Ugyanis a stylust csak úgy tudjuk kivenni a helyéről, ha azt előtte egy picit megnyomjuk, mely hatására kissé ki fog lógni a készülékházból. A kilógó S Pen-t pedig már ki tudjuk húzni a helyéről. A felső oldalra került a nano-SIM kártya foglalat, és egy zajszűrés céljából ide helyezett mikrofon is. Sajnos valamilyen oknál fogva egy számomra nagyon hasznos hardverelem hiányzik a felső oldalról. Ez nem más mint a Galaxy S4 óta minden Galaxy S és Galaxy Note szériában megtalálható infra LED. Ezen hardver segítségével tudjuk távirányítóként használni a készüléket. Na most ez az infra LED valamiért kimaradt a Note5-ből, amit én rettentően hiányolok. A készülék bal oldalán két különálló gombként találhatjuk meg a hangerőszabályzó gombokat. A jobb oldalon pedig a bekapcsoló gomb árválkodik.

Szoftver

A Galaxy Note5 az Android 5.1.1 Lollipop verzióját futtatja, viszont a legfrissebb hírek szerint még idén decemberben megkezdődhet az Andoid 6.0 Marshmallow frissítések kiadása. A Galaxy S6 és S6 Edge bemutatásakor a Samsung alaposan átszabta a saját felhasználói felületét a TouchWiz-t. Ennek okaként elsősorban a nagy hardverigényt, és az akadozásokat hozta fel a dél-koreai gyártó. Nos a Galaxy Note5 is már ezzel a javított felhasználói felülettel jelent meg, amelyen most már tényleg egyetlen egy akadás sem fordult elő a tesztidőszak alatt.

Fontosnak tartom még megemlíteni az S Pen, magyarul S Toll nyújtotta lehetőségeket. Ha elővesszük az S Pen-t, akkor egy Gyors funkciók menü ugrik elő a képernyőn, amelyben felsorolásra kerülnek különböző műveletek amiket végre hajthatunk a toll segítségével. Ilyen például az Akciójegyzet, amelyet kiválasztva gyors kézzel írott jegyzeteket készíthetünk. Megjegyezném, hogy ez a funkció kikapcsolt képernyőnél is működik. Ha az eszközből lezárt állapotban eltávolítjuk az S Pen-t akkor a fekete képernyőre fehéren írva gyors jegyzetet készíthetünk. Ha a jegyzet elkészült, elég csak visszahelyezni a tollat a helyére, és automatikusan mentésre kerülnek jegyzeteink. Az Intelligens kijelölés-t választva az adott képernyőről különböző formákban tudunk kivágni bizonyos részeket, amelyeket persze le is tudunk menteni. Valamint a Képernyő írás-t választva az eszköz egy képernyőképet készít, amelyre szabadon jegyzetelhetünk, rajzolhatunk az S Pen segítségével. E három lehetőség mellé a Gyors funkciók menüben lehetőségünk van még további három alkalmazás gyorsindítóját elhelyezni. Egy olyan beállítást is csinálhatunk, hogy ha az S Pen-t véletlenül otthagyjuk valahol, akkor a Note5 értesítéssel jelez nekünk, hogy ne felejtsük el az S Pen-t visszacsatlakoztatni a helyére.

Hardver

A Galaxy Note5-ben a Samsung Exynos 7420 SoC-ja található, amely magába foglal egy 64-bites nyolcmagos maximum 2,1 GHz-en pörögni képes processzort, és egy ARM Mali-T760 MP8 típusú grafikai processzort. A RAM mérete 4 GB a belső tárhelyé pedig verziótól függően 32 illetve 64 GB lehet. A microSD kártyával való bővíthetőségről pedig le kell mondanunk. Egyébként a hardver remekül teszi a dolgát, mivel még a nagy hardverigényű játékokat is nagyon szépen viszi a Note5. A tesztidőszak alatt pedig egyetlen egy megakadást sem tapasztaltam.

Benchmark eredmények:
AnTuTu benchmark: 69861
Quadrant benchmark: 35551

Kamera

A hátlapra egy 16 megapixeles kamera került, mely LED segédfény mellett optikai képstabilizációval is meg van támogatva. Utóbbi funkció pedig rendesen teszi a dolgát, hiszen a kisebb kézremegések kiküszöbölésével nem is sikerült elmosódott képet készítenem. Persze ne várjunk csodákat, ha valaki belemozdul egy olyan képbe, amely gyenge fényviszonyok között készül, akkor az egyén elmosódottan fog látszódni, de ha megfelelő a fénymennyiség, akkor ez a probléma nem áll fent. Az előlapra pedig egy 5 megapixeles kamerát álmodtak a Samsung mérnökei, amely a hátlapi kamerákban már szinte elengedhetetlen HDR módot is támogatja, méghozzá valós időben.

Távoli Távoli-1 Távoli-2
Távoli – szürkület Közeli Vakuval
Vaku nélkül  Megnövelt záridő (8 sec)  Széles szelfi

Továbbá jó hír, hogy a Note5 hátlapi kamerája behozta azt a fajta lemaradását a rivális gyártók zászlóhajóival szemben, hogy most már mi is képesek vagyunk a kamera záridejét manuálisan is állítani (1/24000 – 10 tartományban). Valamint immáron RAW-fájlként is menthetjük képeinket.

Adatkapcsolat/Akkumulátor

Egy csúcstelefon révén a Galaxy Note5-ben minden jelenlegi okostelefonos adatkommunikációs technológia megtalálható. Kezdve a Cat 9-es LTE-A támogatással, amely 450 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességre is képes mobilhálózaton keresztül. Valamint nem maradhat ki a GPS vevő, és Glonass műholdak támogatottság sem. A Bluetooth 4.2 verziójával ellátott phablet a Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, n 5GHz, ac szabványait támogatja, valamint mobil hotspotot is csinálhatunk a Note5-ből. Továbbá NFC chippel is rendelkezik, amellyel fizetni is képesek leszünk, ha Magyarországon is elérhető lesz a Samsung Pay fizetési szolgáltatása.

A Galaxy Note5 egyik előnye, hogy a nagy készülékházban egy nagyobb fajta akkumulátor is belefér. A Note5 egy kerek 3000 mAh-s, nem kivehető akkumulátorral lett ellátva, amelyet a körülbelül két hetes tesztidőszak alatt egyszerre sem sikerült egy nap alatt lemerítenem. Persze a nap végére általában 15-25 % körül járt a telep töltöttségi szintje, így esténként mindig fel kellett raknom tölteni, de az egy nap üzemidőt masszívan hozta a készülék.

Nap közben mindig maximum fényerőn használtam a készüléket (persze este lentebb kellett vennem a fényerőt, mert már zavaró volt a  nagy fényerő), főként internetezésre, Facebookozásra, egy kis játékra, fotózásra, és üzenetek küldésére/fogadására. Mindig bekapcsolva tartottam a Wi-Fi-t vagy a mobilinternetet, attól függően hogy éppen otthon voltam, vagy például az utcán. Ezekkel a használati paraméterekkel sikerült elérnem a 4 órás kijelző időt, ami valljuk be elég jónak mondható. Tehát a Galaxy Note5 remekül teljesít mind adatkommunikációs, mind pedig üzemidő szempontjából.

Ár/Érték arány

A Galaxy Note5-öt jelenleg 206 000 – 249 000 Ft között lehet megvásárolni az emag.hu kínálatából, melyet ide kattintva érhet el a kedves olvasó.

Hirdetés
2010 óta rajongok az okostelefonokért, és ez jó sokáig nem fog változni...

1 hozzászólás

Comments are closed.