A készüléket a  Samsung Magyarország biztosította számunkra. Köszönjük!

Esztétika

A doboz tartalmát most nem részletezném, mert a készülék csomagolás nélkül érkezett hozzánk. Az előlapot a  480 × 800 pixel felbontású TFT kijelző uralja, ami manapság már elég kevésnek mondható, ráadásul a színek is eléggé fakók, így az AMOLED kijelzőkkel ellentétben például a fekete inkább csak szürkés, de legalább a fehérnek nincs sárgás árnyalata. Nem ilyen rossz a helyzet a betekintési szöggel és a fényerővel: az Ace 3 kijelzője napfényben is viszonylag jól látható. A kijelző felett a VGA kamera, a beszédhangszóró és a különböző szenzorok találhatóak, míg alatta a Samsungtól megszokott 2 érintős és egy fizikai gomb foglal helyet.

ace 3 kijelző

A telefon oldalán egy krómozott csík fut körbe, ezt is láthattuk már más Samsung modelleknél. Alulra került a MicroUSB csatlakozója, míg felülre a 3.5-ös Jack bemenet.

ace 3 fent

Jobb illetve baloldalon a szokásos lezáró/ feloldó és a hangerő gombok találhatóak. A hátlap nagyon hasonlít a Galaxy S3 hátlapjára, itt foglal helyet a kamera és mellette két oldalt a ledes segédfény és a hangszóró.

ace 3 hátlap

Hardver

A gyors működésért egy 1,2 GHz-es, kétmagos Qualcomm Snapdragon 400 processzor felel 1 GB RAM és 8 GB belső memória mellett. A belső memória Micro SD-vel bővíthető, így nem okoz majd problémát a viszonylag kevés szabadon felhasználható belső tárhely. Ez a hardver megfelelő az Ace 3 gyors és gördülékeny működéséhez, de megterhelőbb használat esetén azért előfordulnak kisebb akadások.

Szoftver

galaxy ace 3 jelly bean

Jelenleg az Android 4.2.2-es verziója fut az Ace 3-mon a Samsung MotionWiz kezelőfelületével kiegészítve. Számos a Galaxy S3-ból és S4-ből megismert extrát kapunk meg ennél a készüléknél is. A legizgalmasabbak közé tartozik az intelligens képernyőzár, mely figyeli a szemünket és amíg a telefont nézzük addig nem kapcsolja ki a kijelzőt, az intelligens jelzés, ami az elmulasztótt hívásokat, vagy sms-eket jelzi egy rezgéssel ha kezünkbe vesszük a telefont, vagy a készülék megfordításával némítható csörgés. A Samsungtól már megszokhattuk, hogy a telefonjai mellé 50 GB Dropbox felhő tárhelyet ad 2 évig ajándékba, ami alól az Ace 3 sem kivétel. A képernyőzár feloldása is megkapta az S4-ből ismert effektet, vagyis az érintés vonalán napsugár jelenik meg, de persze választhatjuk az Androidból megszokott egyéb módszereket is, vagyis a feloldást arccal, az arccal és hanggal történő feloldást, a mintát, a PIN-t, a jelszót, de mindezt ki is kapcsolhatjuk.

Az S voice alkalmazás is elég jópofa. Alapesetben lezárt kijelző mellett a Hy Galaxy kifejezésre indul el az alkalmazás, de átállíthatjuk ezt a kifejezést bármi másra is, viszont sajnos csak akkor működik, ha világít a kijelző, de feloldott gombok esetén is elindíthatjuk az alkalmazás ikonjára bökve, vagy a home gombot kétszer egymás után megnyomva. Az alkalmazás lényege, hogy kérdéseket tehetünk fel, vagy utasításokat adhatunk, melyekre a telefon válaszol, vagy végrehajtja azokat. Néha jópofa dolog szórakozni vele, időnként hasznos is lehet. Lustaság esetén például este kényelmes megoldás így beállítani az ébresztőt, vagy elindítani a zenelejátszót, de akár reggel is leállíthatjuk szóban az ébresztést, fogadhatunk egy hívást, vagy készíthetünk egy fotót. Sajnos a magyar nyelv még nem támogatott, de azéret egész jó hatásfokban ismeri fel még az akcentusos beszédet is.

Az S4 újdonságaiból érkezett még az S fordító, ami egy szótárként funkcionál, érdekessége, hogy a beszédet felismeri és a kívánt nyelvre lefordítja. Egyszerre 2 nyelv állítható be és mindkettőről képes fordítani a másik nyelvre, így a nem azonos nyelvet beszélők kommunikációját jelentős mértékben megkönnyítheti. Sajnos a magyar nyelvet ez az alkalmazás sem támogatja.

Widgetek közül a segédfényt emelném ki, ami szintén sok Samsungnál megtalálható. Véleményem szerint ez nagyon hasznos, ugyanis nem kell külön alkalmazást megnyitni, elég csak egy gombnyomás és máris zseblámpaként funkcionál az Ace 3 és ha közben egy alkalmazást is megynyitunk az értesítési panelt lenyitva is kikapcsolhatjuk.

Nem hiányzik az S Beam funkció sem, mely a szintén S Beam-mel rendelkező készülékekkel teszi lehetővé a fájlátvitelt a 2 hátlap összeérintésével. A funkció az NFC és a WIFI Direct funkciókat összekapcsolva nagyon gyors fájlátvitelre ad lehetőséget és megléte leginkább csak a Samsung felsőkategóriás eszközeinél jellemző.

A zene alkalmazás is teljes mértékben az S4-ből lett átemelve. Minden szempontból megfelelő, van album nézet, előadók, mappák, lejátszási listák, zenesarok, ahol a zenéink közül választhatunk az alapján, hogy „szenvedélyes”, „izgalmas”, „játékos”, vagy „higgadt” zenére vágyunk inkább. A beállítások között is megtalálunk minden fontosabb dolgot. Módosíthatjuk a zene menüt, választhatunk zenei hangzást a meglévő sablonok közül, vagy létrehozhatunk újat a hangszínszabályzóval, kiírathatjuk a dalszövegeket, inteligensen azonos szintre állíthatjuk az összes zeneszám hangerejét, de akár hangvezérléssel is működtethetjük a lejátszót. Érdekes beállítási lehetőséget nyújt még az Adapt Sound, mely egy beállítási folyamat során megvizsgálja a jobb és bal fülünkkel hallott hangokat és ez alapján állítja be a különböző hangok különböző fülünkre érkező hangerejét.

Szerencsére az Ace 3-ból nem hagyták ki az FM Rádiót sem, melyre nem lehet semmi panaszunk.

galaxy ace 3 jelly bean 2

Adatkommunikáció / Akkumulátor

Adatkommunikációs téren kapunk UMTS-t, LTE-t, HSDPA-t, WiFi 802.11b/g/n-t, Bluetooth 4.0-t, GPS-t, GLONASS-t és NFC-t is.

Az akkumulátor 1800 mAh-s és meglepően jó üzemidőt lehet vele elérni. A gyártó 10 óra beszélgetési időt ígér, ez átlagos használat mellett 2 teljes napot jelent, de komolyabb igénybevétel esetén is ki fogja bírni töltés nélkül a nap végéig.

Kamera

Az 5 Megapixeles autofókuszos hátlapi kamera működését rossz fényviszonyok között egy LED-es segédfény segíti. Fényképet maximum 2560 x 1920 pixel felbontásban, videót pedig HD-ban (720p) készíthetünk 30 fps-sel. A kamera alkalmazás is sokban hasonlít az S4-re, funkcióit tekintve szinte ugyanazt nyújtja, mint a csúcsmodell. Beállítások közül kapunk HDR-t, állíthatjuk az ISO-t és módosíthatjuk a fehéregyensúlyt is. A képekhez rögzíthetünk hangot is, készíthetünk drama képet, letörölhetünk egy nem a képre illő mozgó objektumot, de választhatjuk a legjobb fénykép módot is. Az elkészült fotók minősége nem kiemelkedő, de az átlagos felhasználóknak (nem fotósoknak) elegendő lesz.

ace 3 kamera 2ace 3 kamera 3ace 3 kamera

Ár/érték arány

A Galaxy Ace 3 szolgáltatóknál kártyás csomagban kb. 55 – 60 000 Ft körül van, kártyafüggetlenül legolcsóbban kb. 65 000-ért lehet találni, ami a tudását tekintve nem rossz ár. Ami viszont negatívan hathat az az hogy az előző Ace szériákat ismerve az emberek fejében az Ace szó hallatán egy alacsonyabb kategóriás erősen akadozó, nehezen használható androidos készülék jut eszükbe és sokan lehet, hogy számításba sem veszik vásárlás előtt. Az Ace 3 már nem olyan, mint elődei voltak, ez egy jól használható, kimondottan gyors és sok szoftveres extrával rendelkező készülék, melynek egyetlen gyengepontja a kijelző. Összességében egy szerethető és jól használható telefon, ami sok szoftveres extrát nyújt.

ace 3

Specifikáció

Hálózat/ Csatlakozási lehetőség HSPA+ 21; EDGE / GPRS (850 / 900 / 1800 / 1900 MHZ); UMTS (850/900/2100 MHz); LTE (800/900/1800/2600 MHz); WiFi 802.11b/g/n 2,4 Ghz; Wi-Fi Direct; NFC; Bluetooth 4.0; USB 2.0; KIES, KIES Air támogatás
Chipset Dual Core Application Processor;  Cortex A9 1,2 GHz Processor
Érzékelők Accelerometer / Digital Compass / Proximity
Akkumulátor 1800 mAh akkumulátor; USB töltő; Max 10 óra (3G) beszélgetési idő; max 430 / 330 óra (3 G / LTE)
Audio és Video AAC, AAC+, AMR, AMR-WB, eAAC+, i-Melody, IMY, M4A, MIDI, MP3, OGG, SP-Midi, WAV, WMA, FLAC; 3G2, 3GP, ASF, AVI, H.263, H.264, MPEG4, MKV, WebM, FLV, WMV
OS Android 4.2.2 (JellyBean)
Memória 8 GB memória
Fizikai paraméterek 121,2 x 62,7 x 9,99 mm; 119,8 g súly
Helymeghatározás Assisted GPS / GLONASS
Kijelző 4 colos, 480 x 800 (WVGA) pixel felbontás; TFT; 16 M színmélység
Kamera 5 Megapixel kamera felbontás (hátsó); 0,3 Megapixel (VGA) kamera felbontás (első); LED vaku; Automata fókusz
Csatlakozók USB v2.0; 3,5 mm Stereo fülhallgató; MicroSD külső memória Slot (max 64 GB); micro SIM
Szolgáltatások és alkalmazások Samsung Apps; Game Hub; ChatON; ActiveSync

Végezetül mégegyszer köszönjük a készüléket a Samsung Magyarországnak!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.