Hirdetés
A Samsung Galaxy A7 lett az első Samsung okostelefon tripla hátlapi kamerával, a koreaiak azonban nem álltak meg itt, megmutatták, hogy ők többet is tudnak, elhozták a világ első, négy hátlapi kamerával rendelkező készülékét, a Galaxy A9 (2018)-at.
Dobozt mi nem kaptunk a készülék mellé, ám ha ti megvennétek, akkor a csomag tartalmát képezi a 15W-os gyorstöltő adapter, az USB Type-C adatkábel, a simkiszedő tű, illetve van egy fülhallgató is hozzá.

Dizájn

A telefon dizájn szempontjából nem hazudtolja meg magát, a vonalvezetésből és a formákból is látszik, hogy ízig-vérig Samsung készülékről beszélhetünk. Noha vannak hírek arról, hogy lesznek notch-os Samsungok, ez még nem az, a kijelző sarkai lekerekítettek, a kávák mérete alul és felül is egyforma. Nem a legvékonyabb, de szerintem teljesen vállalható.
Gyári Wallet tokban
A kijelző fölött megtaláljuk a szokásos közelségérzékelőt és a fényszenzort, a beszédhangszórót és az előlapi kamerát, sajnos értesítő ledet itt sem fogunk találni.
A Galaxy A7-tel ellentétben a Samsung úgy döntött, hogy az ujjlenyomat-olvasót meghagyják a hátlapon, egyvonalban a kamerasziget aljával. A szenzor pozíciója szerintem még pont jó, picit nyújtózni kell, de könnyedén elérhető, illetve a pontossággal és a feloldási sebességgel sincsen probléma. Ehhez társul a 2D-s arcfelismerés is, ami szintén nem gondolkodik túl sokat, a kijelző felélesztése után hamar felold.
A mobil jobb oldalán találjuk a bekapcsológombot és a hangerőszabályzót, a tetején van a másodlagos mikrofon és a két nanoSIM ÉS a microSD foglalatot rejtő tálca, a bal oldalra került egy dedikált Bixby gomb, alulra pedig a mikrofon, a hangszóró, a jack csatlakozó és az USB Type-C port került.
Az anyaghasználat és az összeszerelési minőség remek, fém keretről és Gorilla Glass 5 üvegről beszélhetünk, az illesztések jók, az ívelt hátlapi üvegnek köszönhetően pedig kellemes kézben fogni. A Galaxy A9 (2018) vízállósági tanúsítványt nem kapott, ami szomorú, tekintve, hogy az A8 (2018) vízálló IP68 szerint. Az A9 vezeték nélküli töltést az üveg hátlap ellenére nem támogat, illetve sztereó hangszórókkal sem rendelkezik, ám az alsó hangszóró szerintem hangerő és minőség szempontjából is korrektnek mondható, hangos és maxon sem torzít.

Kijelző

Az újdonság igen masszív méretekkel rendelkezik, erről tanúskodik a 6,3 hüvelyk képátlójú, 1080 x 2220 pixel felbontású kijelző is, ami az előlap 80,5%-át le is fedi.
A képátló-különbségből és az azonos felbontásból adódik, hogy a képpontsűrűség az A7-nél és az A8-nál is jobb, de az olvashatósággal itt sincs probléma, én szerintem bőven elegendő ez a felbontás is.
Samsunghoz híven Super AMOLED panelről van szó, tehát nem érheti panasz sem a maximális fényerőt, sem a betekintési szögeket, sem a megjelenítési minőséget vagy a színeket. Lefekvés előtti telefonozáshoz van kékfényszűrő mód is, illetve állítható a színhőmérséklet is.
Always On kijelző funkció itt is van, ami a beállításokon belül teljesen testreszabható, ha ezt bekapcsoljuk, akkor valamilyen szinten helyettesíthető vele az értesítési led, a kijelzőt a home gomb dupla érintésére tudjuk felébreszteni.

Szoftver

Ha láttad a Galaxy A7 (2018) tesztemet, akkor szoftveresen nem fogsz újat hallani. A Galaxy A9 fedélzetén Android 8.0 Oreo alapokon Samsung Experience 9.0 felülettel fogunk találkozni a Google októberi biztonsági csomagjával.

https://www.youtube.com/watch?v=sLHZpP8QHOE

Ami esetleg új funkció lehet és ezt majd vélhetően az Android Pie frissítéssel kapják meg a zászlós készülékek, az a gesztusvezérlés, amit már az A7 és az A9 is megkapott. A három navigációs sáv helye megmaradt, ezeken a pontokon felfelé legyintéssel tudunk visszalépni, a főoldalt vagy épp az alkalmazásválasztót előhívni.
Ezenfelül a felület teljesen megegyezik a többi Samsung mobiléval, ugyanazt a néhány előre telepített Samsung, Google és Microsoft applikációt fogjuk megtalálni, van külön fájlkezelő, jegyzetelő app, biztonságos mappa funkció, illetve a beállítások között megtaláljuk az üzenetkezelők duplikálására szolgáló Dual Messenger funkciót, támogatott az osztott képernyő, van tök jó hangszínszabályzó és még sorolhatnám.

Hardver

Köszönhetően a korrekt felső-középkategóriás hardvernek a telefon a mindennapok során és a benchmarkokon is korrekt teljesítményre képes. A Galaxy A9 belsejében meglepő módon nem Exynos lapka, hanem egy Snapdragon 660-as rendszerchip teljesít szolgálatot, hazánkban 6 GB RAM és 128 GB tárhely társul hozzá, utóbbiból 111 GB a felhasználható mennyiség.
AnTuTu Benchmark 141776 pont
Geekbench 4 1615 / 5811 pont
A teljesítménnyel én elégedett vagyok, a rendszer gördülékeny, a megakadások egyáltalán nem voltak jellemzők, illetve a kisebb/nagyobb játékok futtatása sem jelent különösebb problémát. Többek között játszottam az Asphalt 9-cel, illetve a PUBG Mobile-lal is, ami medium beállítások között tök jól játszható volt.
Adatkommunikációs szempontból sem szenvedünk hiányt, van kétsávos WiFi, Bluetooth 5.0, GLONASS és GALILEO támogatottság, illetve FM-rádió és NFC is, tehát mobillal is tudunk fizetni a termináloknál.

Kamera

A kamerák azok, amelyek igazán meghatározzák a Samsung Galaxy A9-et. Az előlapon ugyanazt a 24 MP-es, f/2.0 rekeszértékű kamerát fogjuk találni, mint ami az A7 elején van, tehát a szelfik ugyanolyanok lesznek. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatók.

A hátlapon lévő kamerák lefelé haladva:

  • 8 MP (f/2.4) ultra széleslátószögű kamera
  • 10 MP (f/2.4) telefotó kamera
  • 24 MP (f/1.7, PDAF) fő kamera
  • 5 MP (f/2.2) mélységélességet figyelő kamera
Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért jó? Nos én a negyedik, mélységkamerát fölöslegesnek találom, hisz a Samsung eddig is, a Note8-nál, az S9+-nál és a Note9-nél is a telefotó lencsével oldotta meg az élő fókuszként ismert háttérhomályosítást, ezenfelül ugyebár képes a telefon széleslátószögű fotók készítésére és az említett telefotó lencsével pedig 2x-es optikai zoom is lehetséges.
A kameraszoftverben ez úgy néz ki, hogy van három ikonunk, amelyekkel a széles, a normál és a telefotó kamera között váltogathatunk, itt már megoldották azt is, hogy zoomolással, csípéssel is válthassunk közöttük. Ezenfelül van panoráma, profi, szépség, élő fókusz és többek között témafelismerő opció is, tehát rengeteg lehetőség van a kamerában.
A képek minősége természetes fénynél szerintem nagyon jó, a vonalélesség határozott, jól kivehetők a részletek és a képek is teltek. A széleslátószögű kamerával lőtt fotóknál a széleken itt is látható az A7-nél is felfedezhető halszem effektus, ám az ezzel készült fotók színei sokkal melegebbek, ebben nekem jobban bejön ez a kamera. A 2x-es optikai zoommal készült képeknél sem vesznek el a részletek, erre sem tudnék panaszkodni, ám a portréknál a határoknál a vonalak is elmosódnak, illetve a szeparálás sem mindig tökéletes.
Videózásban van lehetőség szuperlassításra és sima lassításra is, a normál videókat pedig 4K@30FPS-ben tudjuk rögzíteni.

Akkumulátor

A Galaxy A9 üzemidejéről egy 3800 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ami az eddigi A-szériás mobilokhoz képest elég jó, ennél talán csak a Note9-ben van nagyobb akkumulátor, természetesen Samsung berkeken belül.
A hatékonyságban is igen jó Snapdragon 660-nak és persze a nagy telepnek köszönhetően az A9 nagyon jól bírja a mindennapok során, korrekt, 5-6 órás kijelzőidőt tudtam vele elérni. Intenzív használat mellett az egy nap garantált, de ha kevesebbet játszunk vagy Facebookozunk, akkor a 2 napos üzemidő sem lehetetlen.
A telefon mellé 15W-os gyári adapter jár, illetve a telefon is támogat gyorstöltést, ennek köszönhetően fél óra alatt a 40-50% simán belemegy a mobilba.

Verdikt

Összegezzünk. Kezdjük az árral: a Samsung hazánkban 199.990 Ft-ot kér el a Galaxy A9-ért. A világ első négy hátlapi kamerával felszerelt mobiljának érthető, hogy megkérik az árát, ám ugyanezt a teljesítményt hárommal is el lehetett volna érni, ez szerintem inkább a világelső címért ment.
A Snapdragon 660-as rendszerchipet megkaphatjuk 100.000 Ft alatt a Xiaomi Mi A2-ben is, ám az üzemidő szempontjából fasorba sincs az A9-hez képest. 200.000 Ft környékén már Galaxy S9-et lehet kapni, ami alapvetően képminőségben és teljesítményben is jobb, azonban kamerafunkciókban és üzemidőben megint csak az A9 a jobb.
Rengeteg készülékopció van ebben az árkategóriában, az alapján érdemes mérlegelni, hogy neked mi a legfontosabb egy mobilban, egyébiránt egy nagyon jól használható, pörgős telefon az A9 is, bár a négy kamerát én feleslegesnek találom és a vízállóság hiánya fájó pont lehet sokak számára.
A Samsung Galaxy A9 2018 november közepétől lesz kapható a hivatalos viszonteladó partnereknél.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
8,5
Szoftver
9
Hardver
9
Kamera
8,5
Akkumulátor
8,5
Ár/érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
samsung-galaxy-a9-2018-tesztA Samsung Galaxy A9 (2018) legnagyobb újítása a négy hátlapi kamera. Én úgy gondolom, hogy ez inkább a világelső címért ment, ugyanis ezt a teljesítményt három kamerával is el lehet érni.