Hirdetés

A készüléket a Samsung Magyarország biztosította számunkra, köszönjük.

A mai napon a Galaxy A sorozat három tagja közül a középső testvért, a Samsung Galaxy A5-öt mutatjuk be közelebbről. Mint azt már lehetett hallani, a Samsung háza táján nem igazán állnak jól a dolgok mostanság, ezért a vállalat mindent megpróbál tenni annak érdekében, hogy meg tudja tartani piacvezető pozícióját.

Például az újonnan megjelenő készülékeit egyszerűbben nevezik el a dél-koreaiak, hogy a vásárló könnyebben el tudjon igazodni közöttük. Sőt, azon felhasználók kiáltásait is meghallotta a Samsung, akik már jó ideje a műanyag készülékházra nehezteltek. Az első ilyen készülék a tavaly augusztusban megjelent Galaxy Alpha volt, amelyet már valódi fém kerettel láttak el. Ezt követte a szeptemberben bemutatott Galaxy Note 4. Októberben pedig az olcsóbb kategóriát is megcélozta a gyártó és bemutatta a Galaxy A3-at és Galaxy A5-öt, melyeknél már nem csak a keret, hanem az egész ház is alumíniumból készült.

Dizájn/Megjelenés

A Galaxy A5 egészen pontosan 139,3 x 69,7 x 6,7 milliméteres méretekkel rendelkezik, a mérlegre helyezve pedig 123 grammot nyom ami egyáltalán nem sok egy ekkora, fémből készült telefonnál. A készülék kinézetével szerintem egyáltalán nincs gond, hasonlóan az anyaghasználathoz, ugyanis mint már fentebb említettem a Galaxy A5 (és az egész Galaxy A trió) háza alumíniumból készült, ami egyfajta prémium érzetet is kölcsönöz a készüléknek. Az előlap, és a hátlap élei szépen le vannak csiszolva, hogy ne vágják az ember kezét. Az alumíniumból készült készülékház miatt a hátlap sajnos nem levehető, de cserébe remek az összeszerelés minősége. Semmiféle ropogás, kattogás nem hallatszik, ha erősebben körbenyomkodjuk a Galaxy A5-öt.

Az előlapot egyértelműen az 5 hüvelykes HD felbontású Super AMOLED kijelző uralja, mely alatt a Samsung telefonokra jellemző fizikai Home gomb, és két érintésérzékeny gomb (Vissza, és Alkalmazás váltó) került. Utóbbi kettő háttérvilágítással is rendelkezik. A megjelenítő fölé egy Samsung felirat, egy beszédhangszóró, egy közelség- és fényérzékelő, és egy 5 megapixeles előlapi kamera került. Sajnos az értesítő LED kimaradt a készülékből, holott szerintem már-már alapnak kéne lennie az Andoidos okostelefonoknál (főleg ebben az árkategóriában). Részben kárpótolhat bennünket az Intelligens jelzés nevű szoftveres megoldás, ami a lerakott készülék felemelése után egy apró rezzenéssel értesíti gazdáját az elmulasztott eseményről. Azért írtam, hogy részben, mert csak a nem fogadott hívásoknál, és SMS-eknél működik ez a fajta megoldás, tehát Viber, Facebook Messenger, stb esetében sajnos nem.

A hátlapon egy kissé kidudorodó 13 megapixeles kamera kapott helyet, amit egy LED villanó, és a főhangszóró ölel körbe. Mivel a kamera kicsit kiáll a készülékházból, így a hátlapon lévő hangszóró hangja alig észrevehetően torzul, ha lerakjuk egy sima felületre a telefont. A hangszóró egyébként elég hangosan, és szépen szól. Utoljára pedig az oldalak maradtak. Felül csak egy, a zajszűrés szempontjából is fontos másodlagos mikrofon magányoskodik. A jobb oldalon a bekapcsoló gomb, a nanoSIM, és a microSD kártyák tűvel nyitható tálcái találhatóak. Alulra került egy beszédmikrofon, a microUSB 2.0 csatlakozó, és a 3,5 milliméteres Jack csatlakozó. Végül pedig a bal oldalra kerültek a hangerőszabályzó gombok. Mind a bekapcsoló, és mind a hangerőszabályzó gombok könnyen kitapinthatóak, és megnyomhatóak.

Szoftver

Az Android 4.4.4 KitKat verziója fut a készüléken, amihez a Samsung szokásos TouchWiz felhasználói felülete társul. A tesztidőszak alatt csak elvétve tapasztaltam kisebb megakadásokat. Tehát a rendszer szépen és gyorsan fut a Galaxy A5-ön. A Galaxy A5 nagyon sok hasznos funkcióval is el lett látva. Többek között ilyen a Témázási lehetőség is, ahol öt különféle téma közül válogathat az ember.

Ne felejtsük el, hogy a Galaxy A5 egy 5 hüvelykes megjelenítővel lett felszerelve. Ez a képernyőméret már sokak számára nagy, így nem érhető át egy kézzel, de a Samsung erre is gondolt. A beállításokban az Egykezes használatot bekapcsolva, egy egyszerű mozdulattal lekicsinyíthető a képernyő, hogy egy kézzel is kényelmesen át lehessen érni azt.

Persze előnyei is vannak a nagy képernyőnek. A Több ablak módot bekapcsolva képesek vagyunk két különböző alkalmazás egy képernyőn történő futtatására. Fontos megjegyezni, hogy csak egyes alkalmazások támogatják a Több ablak módban való futtatást, de nem kell aggódni, a gyári alkalmazásokon kívül a Google alkalmazásai, a Facebook, Twitter, is biztosan támogatja.

A nagy képerőn lehetőségünk van akármilyen videó anyagot (legyen az egy általunk készített videó, vagy egy film) lekicsinyítve (méret változtatható) vonszolgatni a kijelzőn, így filmnézés közben arra használhatjuk a készüléket amire csak szeretnénk.

Hardver

A Galaxy A5 egy 5 hüvelykes HD (1280×720) felbontású Super AMOLED kijelzőt kapott, aminek a pixelsűrűsége 294 ppi körül mozog. A kijelző betekintési szögével egyik irányból nézve sincs gond, tehát nem tapasztalható sem torzulás, sem színváltozás. A napfényben való láthatóság is egész jónak mondható.

A prémium alumínium házba egy Qualcomm Snapdragon 410 8916 SoC került. Ez a SoC tartalmaz egy négymagos ARM Cortex-A53 architektúrára épülő 1,2 GHz-es (64 bites) processzort, és egy Adreno 306 grafikus gyorsítót. Ez mellett 2 GB RAM is került a gépezetbe. A 16 GB-os belső tárhelyből körülbelül 11-12 GB szabad a felhasználó részére, a többit lefoglalja magának az Android rendszer. Ha valakinek ez a tárhely nem lenne elég akkor microSD kártyával tovább bővítheti azt, maximum 64 gigabyte-ig.

Benchmark eredmények:
AnTuTu Benchmark v5.6: 20233
Quadrant Standard: 12281
AnTuTu X Benchmark: 20037

Kamera

Mint már írtam a hátlapra egy 13 megapixeles felbontású kamera került, amit egy LED segédfény is támogat. Videofelvételeket maximum Full HD felbontásban rögzíthetünk 30 fps-el. Sok beállítási lehetőséggel ruházták fel a kamera szoftverét, mivel állíthatunk Fényértéket (-2-től 2-ig), ISO (auto, és 100-800), Fehéregyensúlyt (auto, Nappali fény, Felhős, Lámpafény, Fénycső), Időzítőt (2 mp, 5 mp, és 10 mp), továbbá rengeteg Szűrő közül válogathatunk, melyek közül az ismertebbeket sorolom fel (szépia, negatív, fekete-fehér). Üzemmódok közül is válogathatunk: Panoráma, Éjszakai, Animált GIF, Szép arc, Shot & more, Hátsó önarckép, Sorozatfelvétel, HDR. Ezek közül nagy része önmagért beszél, és sok más okostelefonban is megtalálható. De van két kevésbé ismert mód amiket most röviden bemutatok:

– A Hátsó önarckép lényege, hogy a hátlapi kamerával készíthetünk magunkról selfie-t. Ez úgy lehetséges, hogy egy négyzet segítségével előre bejelöljük azt a helyet ahol szeretnénk rajta lenni a képen. Majd a hátlapi kamerát magunk felé fordítva kis mozdulatokkal addig játszunk, amíg a négyzetbe kerül az arcunk. Ha ez megvan a készülék azonnal jelez (csipog), és elkészíti a képet. Átlagosan körülbelül 10 másodperc alatt készíthető el egy ilyen kép. Persze ez attól függ milyen gyorsan kerül az arcunk a négyzetbe.

– Shot & more segítségével egy sorozatképből kiválaszthatjuk a legjobb képet, összeállíthatunk egy csoportképnél egy olyan képet ahol senki sem pislog (mivel sorozatképet készít az arcokról is, így kiválogathatunk minden archoz egy olyan pillanatot amikor nem pislogott az illető. Illetve ki is radírozhatjuk a háttérben mozgó elemeket. Tehát ha egy gyalogos belesétál a képbe, akkor szoftveresen eltüntethetjük őt.

A Samsung gondosan ügyel a selfiezőkre is. Mi sem bizonyítaná ezt jobban mint az előlapra szerelt 5 megapixeles kamera. Itt is találunk pár újdonságot. Például ha a készülék felé mutatjuk tenyerünket, akkor az 2 másodperces időzítéssel lő egy selfiet. Valamint szoftveresen képesek vagyunk az arcunkat retusáltatni, keskenyíteni, és szemünket növelni, mindezt azért, hogy szebben nézzünk ki a képen. Ennek használata persze nem kötelező.

Itt is rendelkezésünkre áll pár üzemmód, ezek: Sorozatfelvétel, Éjszakai, Animált GIF, és a Széles önarckép. Gondolom az első háromról kitalálható mire jó. A Széles önarckép a Galaxy Note 4-ben debütált, és segítségével szélesebb nézetben készíthetünk selfiet, hogy mindenki beleférjen a képbe. Ez úgy kivitelezhető, hogy a rendszer három képből állít elő egy képet. A három képet hasonlóan a Panoráma kép készítéséhez kell elkészíteni, tehát forgatni kell a telefont. Ezt nekem sajnos nagyon ritkán sikerült elkészítenem tíz alkalomból körülbelül háromszor. Bár ez nem azt jelenti, hogy a szoftver a rossz, egyszerűen lehet csak én vagyok a béna.

Auto Auto Auto Auto Auto
Auto (beltér) Vakus HDR off HDR on Éjszakai

Adatkommunikáció/Akkumulátor

Adatkommunikáció terén nem lehet belekötni a készülékbe, mivel minden megtalálható amire szükségünk lehet. A Wi-Fi a 802.11 a, b, g, n, szabványokat támogatja, továbbá ha van mobilinternetünk akkor Wi-Fi módjára mi is képesek vagyunk azt szórni. De találunk még NFC-t, és Bluetooth 4.0-át is. Jó hír, hogy a Galaxy A5 támogatja a Cat4 LTE kapcsolatot, ami azt jelenti, hogy maximum 150 Mbps sebességgel vagyunk képesek letölteni, és 50 Mbps sebességgel feltölteni. Továbbá támogatja még a GPS, A-GPS, és Glonass alapú helymeghatározást is.

Akkumulátorból egy 2300 mAh telepet kapott az A5. Főként maximum fényerőn használtam internetezésre, játékra, és pár kép elkészítésére. Valamint a Wi-Fi, vagy a mobilinternet közül valamelyik mindig be volt kapcsolva attól függően hogy éppen otthon voltam-e vagy sem. Egy nap szinte csak Wi-Fi-vel használtam a készüléket, és így 4 óra kijelzőidőt is ki tudtam sajtolni az aksiból. Egy másik napon szinte csak mobilinternettel kapcsolódtam a világhálóra, így körülbelül 3-3,5 óra kijelző időt bírt a készülék. Ha vissza veszünk a fényerőből, és főként Wi-Fi-vel használjuk a készüléket, akkor 5 óra kijelzőidő is kihozható a egy feltöltésből, ami már szép teljesítmény.

A tesztidőszak alatt mindig kibírta estig a telefon egy töltéssel. De ha valaki többet nyomkodja az átlagnál a telefonját akkor sajnos megeshet hogy előbb kér enni a kicsike. Némiképpen kompenzálhatjuk a helyzetet az Energiatakarékos mód bekapcsolásával, ami nem csak a teljesítményt képes visszafogni, hanem akár fekete-fehér nézetbe is kapcsolhatja a kijelzőt az energiamegtakarítás szempontjából. Valamint a háttér-adatkapcsolatot is korlátozhatja. Hogy most melyiket hajtsa végre a készülék ha bekapcsoljuk az Energiatakarékos módot az mind a három fent említett esetben állítható. Tehát például lehet úgy is használni az Energiatakarékos módot hogy csak a teljesítményt korlátozzuk le.

Ha valakinek ez sem lenne elég akkor a Galaxy S5-ben debütáló Ultratakarékos mód is rendelkezésünkre áll. Ezt bekapcsolva a készülék automatikusan fekete-fehér nézetre vált, és csak pár alapvető alkalmazás (Facebbok, Google+, hangrögzítő, jegyzet, óra, számológép, Twitter, és az internet) használható. Valamint csak hívások és SMS-ek fogadására/indítására vagyunk képesek. A valamit valamiért elv itt is működik, ugyanis lehet le leszünk korlátozva a mód bekapcsolásával, de ha mégis bekapcsoljuk akkor 90%-os töltöttség mellett 11,5 nap készenléti időt ír a készülék.

Ár/Érték arány

A Galaxy A5 ára gyártói garanciával, és gyárilag függetlenül 130.000 Ft körül mozog.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
10
Szoftver
9,5
Hardver
8,5
Kamera
8,5
Adatkommunikáció/Akkumulátor
9,5
Ár/Érték arány
7,5
Dömötör István
2010 óta rajongok az okostelefonokért, és ez jó sokáig nem fog változni...
samsung-galaxy-a5-teszt-femesedunkAz értesítő LED hiányát, és a viszonylag magas árat leszámítva egy nagyszerű készülék a Samsung Galaxy A5.