Hirdetés

A tesztkészüléket a Samsung Magyarország biztosította számunkra, köszönjük.

2014 október végén mutatta be a Samsung a legelső teljesen fémből, pontosabban alumíniumból készült okostelefonjait a Galaxy A3-at és A5-öt. Ezeket követte az idén januárban bemutatott Galaxy A7, ami még egyenlőre nem kapaható hivatalosan Magyarországon. A prémium alumínium megjelenés ellenére ezek a készülékek nem a felső kategóriát célozzák meg. Mai tesztalanyunk a Galaxy A család legkisebb tagja az A3 lesz. (A Galaxy A5 tesztje ide kattintva nyílik meg).

Galaxy-A3-Specifications

Dizájn/Megjelenés

A Galaxy A3 rendelkezik a legkisebb dimenziókkal a Galaxy A családban. Egész pontosan 130,1 x 65,5 x 6,9 milliméter, a súlya pedig mindössze 110 gramm. A kis méretnek, és a lecsiszolt éleknek köszönhetően (amelyek szerintem jól is néznek ki) kényelmesen elfér egy kézben a készülék, és viszonylag könnyen átérhető a kijelző egy kézzel is. Az A3 is teljes mértékben alumíniumból készült, és külcsínre teljesen megegyezik testvéreivel (leszámítva persze a méreteket). Az összeszerelés minőségével egyáltalán nincs semmi gond, semmiféle kattogás, pattogás nem hallható ha kicsit erősebben körbenyomkodjuk a készüléket. Mivel az egész készülékház alumíniumból készült, így a hátlap nem levehető, ebből pedig következik, hogy az akkumulátor sem cserélhető. A készülék négyféle színben kapható, ezek: fekete, fehér, szürke, és arany.

Az előlapot egy 4,5 hüvelykes megjelenítő uralja, ami alatt a szokásos Samsung gombokat találjuk. Középen a fizikai Home gomb helyezkedik el. Ezt fogja közre két érintőgomb, a jobb oldalon a Vissza, míg a bal oldalon az Alkalmazásváltó gomb található, amelyek természetesen háttérvilágítással is el lettek látva. Egyébként ezek a gombok teljesen láthatatlanok, ha nincs bekapcsolva rajtuk a háttérvilágítás. A megjelenítő felett egy Samsung felirat reklámozza a készüléket. Ez felett egy beszédhangszóró, egy közelség- és fényérzékelő, és egy 5 megapixeles előlapi kamera kapott helyet. Sajnos az értesítő LED a legkisebb Galaxy A-ból is kimaradt. De hasonlóan a Galaxy A5-höz itt is részben kárpótol bennünket az Intelligens jelzés nevű szoftveres megoldás. Ennek lényege, ha a készülék nincs a gazdája közelében, hanem le van rakva valahova, akkor a készülék egy rezzenéssel jelzi gazdájának ha elmulasztott hívása, vagy SMS-e érkezett. Ehhez pedig csak annyit kell tennünk, hogy felemeljük a készüléket.

A hátlapra egy 8 megapixeles kamera került, amit egy LED segédfény, és egy hangszóró fog közre. A hangszóró egyébként egész szépen szól, persze mint a legtöbb okostelefonnak, a Galaxy A3-nak is meggyűlik a baja a mély hangokkal. Ezzel egyébként nincs semmi baj, hiszen elsősorban nem hangszórónak lett tervezve ez az eszköz. A hangerővel sincs egyáltalán semmi gond, ugyanis elég hangosan képes szólni.

A készülék aljára a szokásos beszédmikrofon, és az microUSB 2.0 csatlakozó került. Továbbá ide került még a Jack csatlakozó is, ami egyébként a legtöbb Samsung készüléknél a telefon tetején foglal helyet. Az A3 bal oldalán egy ugyancsak alumíniumból készült hangerőszabályzó gomb található. A felső oldalon egy újabb mikrofon magányoskodik, melynek legfontosabb feladata a hívás közbeni zajszűrés, ezáltal sokkal jobban hallanak majd minket a túloldalon. A jobb oldalra pedig Power gomb került. Valamint a microSD, és a nanoSIM tálca is ezen az oldalon sorakozik.

Szoftver

A Galaxy A3 az Android 4.4.4 KitKat verzióját futtatja, méghozzá elég szépen ugyanis a teszt során nem emlékszem egyetlen megakadásra sem. A Galaxy A5-höz hasonlóan az A3 TouchWiz felületét is át lehet témázni. Sajnos a témák száma véges, és nincs is belőle valami sok (összesen öt darab), de szerintem biztos akad pár ember akinek megtetszik valamelyik. Én a teszt során egyébként maradtam a gyári Samsung alap-nak nevezett témánál.

Hasznos funkció még a Némítás/szünet funkció, amit a Beállításokban tudunk ki és be kapcsolni. Valószínűleg már elég sokunkkal megesett, hogy egy fontos helyre beérve elfelejtettük lenémítani mobilunkat, és persze éppen akkor keresett bennünket valaki. Ezzel a funkcióval két egyszerű gesztussal is le tudjuk némítani a készüléket amikor az csörög. Az egyik az, hogy a tenyerünket ráhelyezzük a kijelzőre, ha a készülék elkezd csörögni, ezzel lenémítva azt (a csörgés a művelet után továbbra is fenn áll). A másik gesztus pedig az, ha egyszerűen képernyővel lefelé fordítjuk a jelző telefont, ezzel ugyanazt a hatást tudjuk elérni, mint amit az előbbinél már leírtam. Egyébként ha valakinek csak a tenyeres megoldás jön be akkor lehetősége van csak ezt kiválasztani.

Hardver

A Galaxy A3 egy 4,5 hüvelykes qHD felbontású (960 x 540) Super AMOLED kijelzővel rendelkezik. Ennek meghajtásáról is kell gondoskodnia, a készülékbe épített processzornak, ami egész pontosan egy Qualcomm Snapdragon 410 8916 nevű chip. Ez a chip tartalmaz egy 64 bites, négymagos 1,2 GHz-en ketyegő Cortex-A53 architektúrára épülő processzort, valamint egy Adreno 306 grafikus gyorsítót. A belső tárhely mérete 16, míg a RAM 1,5 GB. A 16 GB nagyságú belső tárhely microSD kártyával tovább bővíthető maximum 64 GB-al.

Benchmark eredmények:
AnTuTu Benchmark v5.6.1: 21244
Quadrant Standard: 12301

Kamera

A hátlapra egy 8 megapixeles felbontású kamera került, ami körülbelül 2 milliméterrel áll ki a hátlapból. Sajnos ha 16:9 képarányú képet szeretnénk készíteni, egy kicsit vissza kell vennünk a felbontásból, egészen 6 megapixelig, ahol 3264×1836 felbontású képek lőhetők. A tesztképeket is ekkora felbontással készítettem. Videókat egyébként maximum Full HD minőségben rögzíthetünk.

A kamera beállításait babrálva rájöhetünk, hogy elég sok beállítási lehetőséget ad a kezünkbe a Samsung. Állíthatunk Fényértéket (-2.0 – 2.0) ISO-t (Auto – 800), Fehéregyensúlyt (Auto, Nappali fény, Felhős, Lámpafény, Fénycső), és akár Mérési módokat (Középre súlyozott, Mátrix, Pontszerű) is. Továbbá üzemmódok is a rendelkezésünkre állnak. Mikor elindítjuk a kamerát alapértelmezetten Automatikus módban készíthetünk képeket, de ez könnyen megváltoztatható a következő üzemmódik valamelyikére: Szép arc, Panoráma, Sorozatfelvétel, HDR, Éjszakai, Animált GIF, Hangos kép, Sport, és Hátsó önarckép. Utóbbival a hátlapi kamerával készíthetünk magunkról selfiet. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a képernyőn előre bejelöljük egy négyzettel, hogy hol szeretnénk rajta lenni a képen, majd a hátlapi kamerát magunk felé fordítva, apróbb mozdulatokkal addig játszunk, amíg az arcunk bele nem kerül ebbe a négyzetbe. Amint belekerült, a készülék csippannással jelez, majd kb 2 másodpercnyi időzítés után ellövi a képet.

Az előlapi kamera megapixel terén nem sokkal marad el a hátlapitól, ugyanis egy 5 megapixeles selfie kamerát épített be ide a Samsung. Itt is hasonló a helyzet a hátlapi kamerához, mivel ha 16:9 képarányú képet szeretnénk lőni magunkról, akkor vissza kell vennünk a megapixeleket egészen 3,7-re. Ezzel 2560 x 1440 (2K) felbontású képeket lőhetünk. Ennél a kameránál már kicsit szegényebb a beállítási lehetőség, mert csak Fényértéket (-2.0 – 2.0) állíthatunk. A Szép arc beállításnál 0-8 skálán tudjuk retusálni és keskenyíteni az arcunkat, valamint növelni a szemünk méretét (mind a három beállításnak külön 0-8 skálája van). Itt is van pár üzemmód, ezek: Önarckép (ez gyakorlatilag az automatikus), Sorozatfelvétel, Animált GIF, Hangos kép, és Széles önarckép. A Széles önarckép mód hasonlóan működik mint a Panoráma üzemmód, de itt csak három képből vág össze egyet a rendszer, ezáltal lehetővé téve azt, hogy egy selfiere többen is ráférjenek.

Auto Auto Auto Auto
HDR Közeli Vakus Előlapi kamera (Széles önarck. üzemmód)

Adatkommunikáció/Akkumulátor

Adatkommunikáció szempontjából sem kell szégyenkeznie a Galaxy A3-nak, hiszen megtalálható benne minden fontos adatkommunikációs elem. Van Bluetooth 4.0, NFC, és még LTE (Cat 4) kapcsolatra is képes. A készülék a Wi-Fi 802.11 b, g, n szabványait támogatja, és Wi-Fi hotspotként is funkcionálhat. Helymeghatározás szempontjából a GPS, A-GPS, és a Glonass műholdak támogatása jöhet szóba. Fontos még itt megjegyezni, hogy a Galaxy A3, mint akármelyik Galaxy A készülék is nanoSIM-mel működik.

A készülékbe egy 1900 mAh akkumulátor került. A telefont nagy részben internetezésre, hírolvasásra (külön alkalmazás), Youtube videók nézésére, fényképezésre és egy kis játékra használtam, mindezt persze maximum fényerőre állítva. Ezzel valamivel több mint 3 és fél óra kijelzőidőt tudtam kisajtolni a készülékből, ami szerintem nem mondható rossznak. Persze az Energiatakarékos módon felül ebben a készülékben is megtalálható az Ultratakarékos mód. A mód bekapcsolásával a készülék az energiatakarékosság szempontjából egy korlátozottabb módba lép át, ahol csak hívások és SMS-ek lebonyolítására vagyunk képesek. Illetve lehetőség van böngészni a neten, és Facebookozhatunk is, persze így jobban merül az akkumulátor.

Ár/Érték arány

A Galaxy A3 gyári garanciával, és független kiadásban körülbelül 85.000 Ft körül alakul.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
9,5
Szoftver
10
Hardver
6,5
Kamera
7
Adatkommunikáció/Akkumulátor
9
Ár/Érték arány
6
Dömötör István
2010 óta rajongok az okostelefonokért, és ez jó sokáig nem fog változni...
samsung-galaxy-a3-okostelefon-teszt-1358427Egy nagyon jó alsó középkategóriás készülék kissé borsos áron.