Cikkünk alanya egy 3D V-NAND technológiát használó Samsung EVO 850 SSD, mely a Samsung Magyarország jóvoltából jutott el hozzánk, ezúton is köszönjük a lehetőséget!

Csomag tartalma

Első szempontunk, a fent látható csomag tartalma. Mire számíthatunk, ha megvásároljuk ezt az eszközt. Ha kinyitjuk a dobozát, máris szemünk elé tárul az SSD, alatta pedig találhatunk néhány papirost és lemezt. Az egyik egy Használati útmutató, a másikban pedig a Garanciális feltételeket összegzi a Samsung. A lemezen a “One-stop Install Navigator Manual & Software” felirat van, de ezzel nem foglalkoztunk, egyszerűen beraktuk a számítógépbe és működik. Egyébként ez a szoftver “az összes adatot és alkalmazást az SSD-ről vagy HDD-ről a 850 EVO-ra költözteti gyorsan és egyszerűen mindössze három lépésben. Továbbá, maximalizálja a teljesítményt a Samsung Magician szoftverrel a kényelmes kezelhetőségért.” A csomag tartalmáról lentebb láttok egy képet, de előtte megjegyezném, hogy nagyon esztétikusan van megtervezve mind a kialakítás, mind a csomagolás, összegezve: igényes.

IMG_0669

Megjelenés és dizájn szempontjából nem nagyon tudok mit mondani, hisz végül is az SSD a számítógépünkben lesz, ez nem olyan, mint egy mobiltelefon, aminek a dizájnelemeiről ódákat lehetne zengeni. Azt viszont mégis megjegyezném, hogy ez az SSD baromi könnyű. Összehasonlítva őt és egy HDD merevlemezt, hát azért van különbség. Az SSD súlya mindössze 40 gramm, méreteit tekintve pedig 100 x 69,85 x 6,8 milliméter.

IMG_0677 IMG_0676 IMG_0673 IMG_0672 IMG_0668

Technológia

A Samsung EVO 850-es termékcsalád 3D V-NAND technológiát alkalmaz, mellyel még optimálisabb az eszköz. Hogy konkrét példával is éljek, vegyük az előző generációs SSD-t, az EVO 840-t, mely Planar 2D NAND felépítésű volt. Az EVO 850-esben lévő 3D V-NAND segítségével a notebookban való használat esetében még nagyobb akkumulátoridőt, minden eszkönél 25%-kal gyorsabb írási sebességet és fele akkora fogyasztást érhetünk el.

A Samsung leírása a legalkalmasabb arra, hogy összefoglaljuk a technológia lényegét: “A Samsung flash memória az innovatív 3D-s V-NAND technológián alapul, amely 32 cella réteget halmoz egymás tetejére, a cellák hosszának és szélességének csökkentése helyett annak érdekében, hogy illeszkedjen a mai egyre zsugorodó kivitelhez. Az eredmény nagyobb sűrűség és teljesítmény, kevesebb helyhasználat és valódi áttörés a hagyományos síkbeli NAND memóriák sűrűség-határértékének leküzdésében.

Funkciók

A Samsung EVO 850-es SSD nem csak egy szimpla flash alapú tárhely. Több ennél. A Samsung híres a fícsőrjeiről, így ez a termék sem maradhat funkciók nélkül. Míg egy okostelefonnál szembetűnnek ezek a funkciók, addig például egy ilyen SSD esetében már nem annyira releváns, hogy milyen extra szolgáltatásokat építettek bele az eszközbe a Samsung mérnökei.

– TurboWrite technológia

MZ-75E250B-EU-57-0

– RAPID mód

MZ-75E250B-EU-95-0

– Energiagazdálkodás

MZ-75E250B-EU-53-0

AES-256 bites titkosítás használata az adatok biztonsága érdekében teljesítménycsökkenés nélkül

Dynamic Thermal Guard funkció az optimális hőmérséklet megtartásáért felel

Sebesség

Ugye mi jellemez jobban egy SSD-t, mint a sebesség? Papíron a Samsung EVO 850-es SSD-k 540 Mb/s-es szekvenciális olvasási és a 3D V-NAND technológiának köszönhetően 520 Mb/s-os szekvenciális írási sebességre képesek. Ez ugye a maximális sebesség, mely kikényszeríthető az eszközből.

Ennek tesztelésére letöltöttük az AS SSD Benchmark legfrissebb verzióját, és lefuttattuk a teszteket. Az eredmény lent látható.

as-ssd-bench Samsung SSD 850 2015.02.08. 17-43-15

Ezek az eredmények még akkor is meggyőzőek, ha nem közelítették meg a maximumot, ugyanis én kipróbáltam az OCZ Agility 3-as SSD-met is ugyanígy, és az olvasási sebesség körülbelül csak 120 Mb/s volt, míg az írási úgy 150 Mb/s. Olyan körülmények között, ahol a sebesség alapkövetelmény, nem kétlem, hogy jól fog teljesíteni a Samsung SSD-je.

Másik fontos kérdés, hogy hány másodperc alatt bootol a számítógép SSD-vel? Az újabb számítógépeknél, melyekben 4 magos procik és 8GB RAM memória van, annál még időnk sincs pislogni, maximum 8 másodperc alatt bent is van a rendszer, főleg UEFI boot esetében. Mi azonban egy régebbi laptopban próbáltuk ki. Pontosabban egy Dell Latitude E550-as modellben teszteltük a boot időt. Sokan szenvednek a régebbi lassabb gépekkel, de sokan gondolni sem merik, mennyire meg tudja dobni a teljesítményt egy SSD…

Az SSD-n egy Windows 8.1-es operációs rendszer futott, a HDD-n pedig egy Windows 7-es rendszer. Mind a két esetben 64bites rendszerről beszélünk. A különbség észrevehető, nézzétek meg a lenti videót 🙂

Ár/Érték arány

SSD és SSD között is van különbség, egyre több gyártó száll be a harcba, mindenki máshogy próbálkozik, a piacon megtalálhatjuk az Intel, a Kingston, az OCZ és többek között a Samsung SSD-it is. A Samsung EVO 850 pedig szerintem a legjobbak között van. Nagyon gyors és ahhoz képest egyáltalán nem drága. Az EVO 850-es család 120GB-nál kezdődik, melynek megközelítőleg 24.500 Ft a fogyasztói ára. Találhatunk olcsóbban is SSD-t, de vásárlás előtt mindenképp nézzünk rá a technikai jellemzőkre, mert nekem is SSD-m van, de ha most vennék, biztos ezt venném meg.

További kiszerelések:

250GB – 35.500 Ft

500GB – 67.500 Ft

1TB – 127.000 Ft

Műszaki jellemzők

Általános jellemzők

 • Alkalmazás

  Client PCs

 • Kapacitás

  250 GB (1 GB = 1 Billionbyte by IDEMA) * Az aktuális kapacitás kevesebb lehet (formázástól, operációs rendszertől, alkalmazásoktól függően).

 • Forma

  2,5 inch

 • Interface

  SATA 6 Gb/s Interface, kompatibilis SATA 3 Gb/s & SATA 1,5 Gb/s interfész

 • Méret (SzéxMaxMé)

  100 x 69,85 x 6,8 (mm)

 • Súly

  Max 40 g

 • Storage Memory

  Samsung 32 layer 3D V-NAND

 • Controller

  Samsung MGX Controller

 • Cache Memory

  Samsung 512 MB Low Power DDR3 SDRAM

Speciális jellemzők

 • TRIM Support

  TRIM támogatás

 • S.M.A.R.T Support

  S.M.A.R.T Supported

 • GC (Garbage Collection)

  Auto Garbage Collection Algorithm

 • Encryption Support

  AES 256 bit Encryption (Class 0) , TCG / Opal, IEEE1667 (Encrypted drive)

 • WWN Support

  World Wide Name támogatás

 • Device Sleep Mode Support

  Igen

  Forrás: Samsung

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Megjelenés/Dizájn
10
Funkciók/Technológia
10
Sebesség
9,5
Ár/Érték arány
9
FORRÁSSamsung Magyarország
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.