A londoni Samsung Galaxy S8 bemutató során lehetőségünk volt kipróbálni a készülékhez opcionálisan megvásárolható DeX névre keresztelt dokkolót, azonban most egy hétig nálunk volt, így részletesebben is be tudjuk nektek mutatni, hogy mire és hogyan használható, illetve mit kellene még javítani rajta.

Videós tesztünkben láthatjátok majd magát a felületet működés közben, illetve ott részletesen kitérünk mindenre. Szövegesen a főbb tudnivalókra és személyes tapasztalataimra térnék csak ki.

A Samsung DeX mindössze egy dokkoló, mely lehetővé teszi, hogy külső megjelenítőhöz és perifériákhoz csatlakoztatva Galaxy S8 készülékünk hardveres erőforrásaival asztali környezetet varázsolhassunk magunknak. Minden, amit látsz, a sebesség, a felület, az minden a Galaxy S8 műve, a DeX csupán lehetőséget ad a kiterjesztésre.

A DeX fedelét felhajtva mindössze egy USB-C csatlakozót láthatunk, ide kell behelyezni az okostelefont (csak S8 és S8+!), majd ha minden egyebet is csatlakoztattunk hozzá, át is vált asztali felületre.

Mivel a telefon dolgozik effektíven, így jobban igénybe is veszi. Ezért a DeX hátulján hűtőrácsokat találunk, ugyanis a telefon túlmelegedésének elkerülése érdekében aktív hűtéssel látták el a dokkolót, valamint tölti is a mobilunkat. Van rajta a két USB 2.0, a HDMI és a csak töltésre szolgáló USB-C mellett Ethernet port is, ha esetleg vezetékes internetet szeretnénk használni, de ha van WiFi, akkor erre nincs szükség.

A DeX két üzemmódban működik. Asztali felülettel (fenti kép) és képernyőtükrözésben (lenti kép). Asztali felülettel kényelmesen kezelhetőek értesítéseink, illetve produktívabban el tudjuk intézni mindennapi teendőinket, legyen az akár emailezés, táblázatszerkesztés, prezentáció készítés, de akár tartalomfogyasztásnál is kényelmesen használható. A gyári applikációk kihelyezhetők teljes képernyőre, azonban a Play Áruházból letöltött alkalmazások csak kis méretben használhatók, egyáltalán nem is méretezhetők. Vannak olyan programok, melyek egyáltalán nem támogatják a DeX-et, ilyen például az Asphalt 8, az ilyenek el sem indulnak. Amely játékok működnek, azok viszont nem mindig támogatják a csatlakoztatott perifériákat, így van, hogy kénytelenek vagyunk egérrel vezetni az autókat pl. Asphalt Xtreme-ben. Természetesen azok a programok, melyek szövegbevitelesek, Messenger, Facebook, Üzenetek, stb…, azok használhatók billentyűzettel is, hisz ez lenne a DeX lényege.

Képernyőtükrözésnél ugyanazt látjuk a monitoron/tv-n, mint az okostelefonon. Ilyenkor a mobil vezérelhető perifériákkal, de ujjunkkal is. Itt annyi a különbség játékélményt illetően, hogy ha elindítjuk valamelyiket, azt egyből teljes képernyőre dobja, nem kell átméretezni, de a perifériákkal ugyanaz a helyzet. A Minecraft Pocket Edition például teljesen jól működik, ugyanúgy játszható, mint PC-n.

A DeX alapvetően egy nagyon jó első lépés a Samsung számára, hogy a mobilos használatot kibővítsék, de van még hova fejlődnie. Elsődlegesen az applikációknak kell támogatnia a DeX-et, hogy teljes képernyőn, perifériákkal tudjunk mindent használni, de vannak magában az S8 szoftverében is hibák, például nem engedett semmilyen más háttérképet beállítani a tesztidőszak alatt, amit nyilván javítani fognak egy szoftverfrissítéssel.

Összegzés

A Samsung DeX nem tökéletes (még), de jól használható. Támogat akár 4K-s megjelenítőt, noha felbontást nem lehet rajta állítani, 21:9-es monitorokhoz is jól skálázza a felületet, nem torzít. Produktivitás szempontjából előnyös, hiszen így billentyűzet segítségével intézhetjük emailjeinket, írhatjuk a szakdogát vagy bármi. Akár telefonhívást is fel tudunk venni a használata közben, ilyenkor a telefont kihangosítja, valamint érkező SMS-einkre is egyszerűen válaszolhatunk.

Jó kezdet, csak fejlesszék! A Samsung DeX 35.990 Ft-ba kerül és már több hazai webáruház kínálatában is elérhető.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ez akkor lenne ász, ha az Android Studio is menne rajta és saját magán lehetne debuggolni az Android appokat.

Comments are closed.