A Samsung Magyarország jóvoltából eljutott hozzánk a vállalat legújabb SSD generációja. Kipróbálhattuk a 860 EVO és 860 PRO változatot is, így össze is tudtuk mérni, hogy mi a különbség a két típus között.

A Samsung mindig is jó volt az SSD-k gyártásában. Itt is a legújabb V-NAND technológiát használják, amit egy algoritmus alapú MJX vezérlővel spékeltek meg. Ezekhez pedig természetesen gyors SSD tárolót társítottak, végeredményként pedig egy kiváló teljesítményre képes, megbízható meghajtót kapunk a számítógépünk számára.

A hivatalos információk alapján a Samsung 860 EVO 520 MB/s (szekvenciális) írási és 550 MB/s (szekvenciális) olvasási sebességre képes, a 250 GB-os alapmodellnek 150 TB írási élettartamot ígérnek, illetve mindegyik 860-as SSD-re 5 év jótállás vonatkozik.

Mi mindkét típusból 2,5 hüvelykes modellt kaptunk, az EVO-ból viszont van M.2-es és mSATA változat is.

Mi a különbség a 860 EVO és PRO között?

Az EVO SSD-t leginkább normál otthoni használatra tervezték, adattárolásra, másolásra, játékra, rendszernek, a PRO SSD-t pedig inkább munkaállomásokhoz, vállalati környezetre, NAS-okba, ahol sokkal nagyobb az igénybevétel.

A 860 PRO modellek esetében MLC V-NAND, a 860 EVO SSD-knél pedig TLC V-NAND Flash lapkákat találunk.

A 860 PRO SSD szekvenciális írási sebessége 530 MB/s, az olvasási pedig 560 MB/s. A 256 GB-os alapmodellnek a gyártó 300 TB írási élettartamot ígér, az 5 év jótállás természetesen ennél is érvényes.

Ez az SSD csak 2,5 hüvelykes kivitelben kapható.

A benchmark tesztek futtatásánál a sebesség mellett a hőmérsékletet is figyeltem. Mindkét esetben az alap működési hőmérséklet 37 °C volt, teszt közben pedig maximum 49 °C-ig ment fel. A teszt lefutása után 1 percen belül lehűltek 42 fokra, utána pedig lassabban, de újra elérték a 36-37 °C-os állapotot.

CrystalDiskMark

Ahogy az a fenti ábrákon látszik, a szekvenciális írási és olvasási sebesség közel megegyező, itt nem látszik a PRO fölénye, bár az elméleti sebességben is minimális az eltérés. Ezen a benchmarkon az EVO bizonyult jobbnak.

AS SSD Benchmark

Az AS SSD Benchmarkon már kicsit gyengébb az eredmény mindkét SSD-nél, szekvenciális teljesítményben itt is az EVO a picivel gyorsabb, azonban 4K tartalmak írásánál és olvasásánál a PRO jött ki győztesen.

Valós másolási teljesítmény

Egy 7,56 GB méretű képfájlt másoltam egyik meghajtóról a másikra. A Samsungon kívül egy 3 TB-os Seagate HDD-t használtam, ami ugyebár erősen befolyásolja az itt látható eredményeket, hisz a merevlemeznek jóval kisebb az írási/olvasási sebessége, mint az SSD-ké. Ezért a következőkben az EVO-ról másoltam a PRO-ra és fordítva:

Itt már látható a különbség, ami egyébként egyértelmű is volt, hisz az elméleti maximum akkor érhető el, ha a forrás is legalább olyan gyors, mint a célmeghajtó.

Összegzés

A Samsung 860 EVO és PRO SSD-k még mindig kiváló teljesítményre képesek, nem is számítottam kevesebbre. Hatékonyak, gyorsak és megbízhatóak, azonban ennek meg is kérik az árát.

A 860 EVO kapható 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB és 4 TB kiszerelésben, 26.000 Ft-tól egészen 464.000 Ft-ig, a 860 PRO-ból viszont nincs 4 TB-os változat, itt az ár modelltől függően 43.000 Ft-tól 290.000 Ft-ig mozog.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.