Hirdetés

A ROG Zephyrus családja mindig is egyfajta csúcskategóriát jelentett, már ami az esztétikát és technikai megoldásokat illeti, hiszen főként ezek oltárán a Scar széria szinte mindig komolyabb nyers erőt képvisel. Persze a komponensek fejlődésével ezek a modern és a saját világukban igencsak elegánsnak mondható Zehpyrus laptopok egyre jobb csomagot kínálnak a teljesítmény terén is. Nemrég a 2023-as ROG Zephyrus M16 járt nálunk egy hétre és mivel nem titkoltan az egyik kedvenc szériánkról volt szó, ezért jó kedvel álltunk neki megnézni, hogy idén mivel kápráztatnának el minket.

Dizájn

A ROG Zephyrus M16 az erőteljes teljesítményt valóssággá ültette egy vékony és könnyű, 16 hüvelykes gamer laptopban, mely külsőre az irodákban is megállja a helyét. A 2023-as modell ugyan nem hoz óriási megújulást, de két nagyon fontos terület mellett egy kis extrát is kapunk, ez a hármas pedig összességében felér egy óriási frissítéssel. A külső kapcsán elsőre akár nehéz is lenne megkülönböztetni az idei és a tavalyi modellt, hiszen nagyjából megegyező súllyal, stílussal és formavilággal van dolgunk.

 

A viszonylag vékony és teljesen letisztult fekete házat a megújult fedlap teszi különlegessé. Az eddigi években ugye egyfajta „fényjátékot” kaptunk a Zephyrus M16 fedlapjára, melyet különleges megoldással értek el a ROG mérnökei, viszont a hátránya egyértelműen az volt, hogy a felhasználó ezt nem tudta se személyre szabni, se teljesen kiiktatni. A 2023-as modell fedlapján több mint 18 000 apró perforáció található, amelyek a Zephyrus G14-ből már megismert AniMe Matrix funkciónak adnak teret. Ez azt jelenti, hogy a ROG Armoury Crate szoftverben személyre lehet szabni a fedlapon megjelenő dolgokat. Illeszthetünk oda be mozgó szöveget, GIF fájlt, statikus képet vagy egyéb információkat és ha úgy vagyunk vele, akkor ki is kapcsolhatjuk.

A csatlakozók tekintetében nem igazán lehet okunk a panaszra, hiszen a 2db Thunderbolt 4-es USB-C csatlakozó mellett 2db USB 3.2 Gen 2 Type-A és egy HDMI 2.1, valamint egy 3,5 mm-es kombinált audio jack is került a gépre a továbbra is érthetetlen microSD kártyaolvasót ki nem felejtve.

Kijelző és egyebek

Az extrát tehát a különleges fedlap adja, a nagy újítás egyikét azonban a fedlap túloldalán találjuk. A Zephyrus M16 mindig is az egyik legjobb képminőséggel rendelkező ROG laptop volt a piacon, 2023-ban pedig talán a legjobb. A 16:10-es képaránynak, az ultra vékony kereteknek és az extra alacsonyan elhelyezett zsanéroknak köszönhetően a 92%-os képernyő-készülékház elképesztő szintre növeli a vizuális élményeket, amire idén rátett egy lapáttal a 2560 x 1600-as felbontással rendelkező Mini LED ROG Nebula HDR panel, mely a kiváló képminőség és színhűség mellett természetesen a játékosokról sem feledkezett meg, hiszen 240Hz-es képfrissítéssel bír.

A magyar nyelvű, háttérvilágítással is rendelkező billentyűzet tágas és kényelmes, az alatta elhelyezkedő trackpad pedig kellően nagyobb lett az évek során és prémium gép lévén az egyik legjobb a Windows-t futtató gépek mezőnyében. A hangszórók terén a ROG gépekkel felemás élményeink vannak, de a 2023-as ROG Zephyrus M16 a hat hangszóróval operáló Dolby Atmos rendszerével meglepően kiegyensúlyozott hangélményt kínál. Átlagos használatra tökéletes, játékra úgyis egy jobb headsetet használunk majd és alapvetően a mezőny felső részébe sorolható.

Hardver

Méretéhez és a specifikáció lapon található hardverekhez képest igencsak könnyű és vékony laptopról van szó, így egyértelmű, hogy a mérnököknek továbbra is kompromisszumokat kellett hozni. Ennek ellenére idén egy 14 magos, 13. generációs Intel Core i9-13900H mobil processzorral és egy NVIDIA GeForce RTX 4090-es laptop GPU-val van dolgunk. Ez papíron 2023-ban az egyik legerősebb konfiguráció a piacon, de ahogy az elmúlt években már megtapasztaltuk, két azonos processzor és grafikus kártya között is lehet jelentős különbség, hiszen minden a megfelelő hűtésen és a kompromisszumokon múlik.

Ultra beállítások mellett kicsit a képernyő felbontásával játszottunk, hiszen teljes (2560 x 1600) mellett a Full HD-ban (1920 x 1080) is megnéztünk pár címet. A Cyberpunk 2077 előbbin átlagban hozta a 60fps-t, Full HD-ban pedig már 75 felett mérhettük az átlagot. Az RTX-et bekapcsolva mindkét esetben lenyűgöző vizuális élményben volt részünk a stabil játékmenet mellett, ez az abszolút AAA gaming. A Dirt 5 mindkét esetben bőven 100fps felett átlagolt, a Far Cry 6 pedig már a 120-130-at átlagolta magas beállítások mellett. A lenyűgöző kijelzőn a Forza Horizon 5-öt minden autókedvelőnek kötelező lesz kipróbálnia, ultra beállítások mellett 105-120 közötti átlagot mértünk a két felbontát illetően. Az eSport kedvelőinek ez a gép igazából nem is jelent kompromisszumot, hiszen a CS:GO bőven 300fps felett átlagol, pár profi beállítását pedig 600 feletti fps-számmal tudhatjuk le.

Összegzés

A 2023-as ROG Zephyrus M16 továbbra is megerősített minket abban, hogy a gamer laptopok között ez a széria az egyik favoritunk. A még erősebb hardverekkel és még szebb kijelzővel most már tényleg szinte mindenkinek ajánlható a gép, együl a maximalista hardcore játékosok vagy az erőt más tevékenységre használó felhasználóknak ajánlható másik ROG modell. Persze ez a csomag az abszolút prémiumot jelenti, így bőven másfél millió forint feletti összegről beszélhetünk. Ennyiért már tényleg szinte bármit kapunk a gamer laptopok piacán, de ilyen jó csomagot aligha.

Hirdetés
Horváth Izabella
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.