A Commodore 64 (C64, CBM 64) a 80-as évek kultikus személyi számítógép-típusa. A Jack Tramiel által alapított Commodore Business Machines 1982 januárjában jelentette be a gépet, majd szeptemberben került forgalomba 595 dolláros áron, ami ezért a pénzért addig elérhetetlen grafikai és hangképességeket nyújtott. A gyártása 1993-ban fejeződött be, 17-25 millió példányt adtak el belőle, minden idők legtöbbet eladott számítógépmodellje lett.

A Commodore 64 visszatért, méghozzá mini retrokonzol formájában, így akik nosztalgiázni akarnak, most itt a lehetőség. A specifikációkat tekintve a gépen két USB-port található, valamint HDMI kábellel összeköthetjük akár monitorral vagy tévével és ami igazán fontos, hogy 720p felbontásban kapjuk a képet.

A gépen 64 előre telepített játékot találhatunk, rajta van többek között a Winter Games, a California Games, a Boulder Dash, az Impossible Mission II, a Speedball II: Brutal Deluxe, a Summer Games II és a Street Sports Baseball.

A Commodore 64 használható rendes számítógépként is C64 Basic operációs rendszerrel, így akár programozásra is alkalmas. Természetesen a klasszikus joystick is jár a gép mellé, amelyet USB-vel csatlakoztathatunk hozzá. Itthon már június óta kapható 32.000 forintos fogyasztói áron, többek között az 576 KByte oldalán, október 9-től pedig az Egyesült Államokban is elérhető lesz.

Hirdetés
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon: