Hirdetés

Olcsón keresel jól kinéző okosórát, amivel nyomon tudod követni a pulzusodat, az alvásod minőségét és értesítéséket olvasnál rajta? A Realme Watch 2 Pro ezeket mind biztosítja számodra, de a nevével ellentétben határozottan nem professzionális módon.

Előnyök:

  • barátságos ár
  • hosszú üzemidő
  • kényelmes viselet és vonzó megjelenés (szubjektív)

Hátrányok:

  • csak a legalapabb funkciók találhatóak meg
  • kezdetleges telefonos kísérő alkalmazás
  • beépített GPS pontatlan
  • az óra és az app szoftvere sem magyar nyelvű

A Realme viszonylag fiatal márka itt Európában, de gyorsan ismertté vált a jó ár-érték arányú okoseszközeivel. Akkor érkezett meg a megfizethető eszközök szegmensébe és robbant be a Realme, amikor a Xiaomi elindult a prémium szegmens irányába, a cég pedig remekül töltötte be ezt a “megüresedett helyet”. A Realme GT2 okostelefon szériáról videó is van fent a csatornán, csekkoljátok le!

Alapvető tudnivalók és első benyomás

A Realme Watch 2 Pro egyik legvonzóbb tulajdonsága az ára, a Realme magyarországi weboldalán 25.990 Ft-os áron kapható fekete és szürke színű cserélhető szilikon óraszíjakkal. Ezért a barátságos árért egy 40 grammos, IP68 védelemmel ellátott órát kapunk és viszonylag nagy 4,4 cm-es (1,75 hüvelyk) átmérőjű TFT kijelzőt. A 390 mAh akkumulátor kapacitás papíron 14 napos üzemidőt ígér 24 órás pulzusmérés mellett.

90 sportmód közül lehet választani, és a beépített GPS segítségével pedig telefonos összeköttetés nélkül is tudjuk rögzíteni például a futásunk útvonalát. NFC funkció viszont nincs. Több, mint 100 óraszámlap közül lehet választani a Realme Link kísérő alkalmazáson belül, a legtöbben biztosan találnak majd a hangulatukhoz illőt. Ugyanezen a Realme Link appon keresztül kell elvégezni az első beüzemelést és beállításokat is.

Ezek a legfőbb tulajdonságai a Realme Watch 2 Pro okosórának a hivatalos termékoldal szerint.

Első benyomásra tényleg jól néz ki az óra. A viszonylag nagy kijelzőt fényes keret fogja közre és a szilikon óraszíj is minőséget sugároz. Két kollégám is az a bizonyos almás cég okosórájának hitte, amikor meglátták a karomon, ami szerintem jól alátámasztja, hogy mutatósra sikerült a Realme Watch 2 Pro.

Realme Watch 2 Pro
Ezt találod a dobozában

A kicsi citromsárga dobozban a mágneses töltőbölcső foglal még helyet, amit nem a legegyszerűbb pontosan úgy az órához illeszteni, hogy az azonnal el is kezdjen töltődni. Szerencsére valóban sokáig bírja az akksi, így ritkán kell ezzel foglalkozni. A 14 napos beharangozott üzemidőt nem érte el az óra nálam, már egyszer töltenem kellett a két hét alatt, ami még mindig szemtelenül jó arány a naponta vagy kétnaponta töltést igénylő okosórákkal szemben.

A menő csomagolás egy jól kinéző okosórát rejtett.

A beüzemelés könnyen megy, az órát és a telefont a Realme Link appon keresztül lehet összekötni. Magyar nyelvre sajnos itt ne számítsunk, így az idegen nyelveken nem beszélőknek a könnyű üzembe helyezés gyorsan nehézzé válhat. Az óra menüjében való navigálás egyszerű, de kisebb akadásokat azért lehet többször is tapasztalni. Erős és éles fényben érezhetően kevésbé látni a kijelzőt, főleg ha nem teljesen szemből tekintünk rá a kijelzőre. Itt egyértelműen lemarad használhatóságban a Realme Watch 2 Pro TFT panele a többi okosóra vagy aktivitásmérő OLED paneleitől.

Erős fényben és nem teljesen szemből nézve valóban érezhetően csökken a kijelző láthatósága.

Okos funkciók

Az előbb említett Realme Link alkalmazás nem csak az óra kezelésére szolgál, a többi Realme eszközünkhöz is itt tudunk kapcsolódni, legyen az vezetéknélküli fülhallgató vagy okosmérleg. Itt tudunk mindent beállítani az órával kapcsolatban is. Egyszerre 5 számlapot tud kezelni az óra, és az appon belül tudjuk kiválasztani melyik legyen az az öt a több, mint száz közül, amiket magán az órán is tudunk váltogatni. Természetesen bármikor lehet kivenni és hozzárakni ehhez az ötös listához.

A hívás értesítéseket és a különböző alkalmazások értesítéseinek megjelenését is az appban lehet beállítani. A működésük már más kérdés. Az órára küldött app értesítéseket csak megtekinteni és törölni lehet, az üzenetekre válaszolni az órán egyáltalán nincs lehetőség. Még a megtekintés is problémás néha, hiszen csak a leggyakoribb alkalmazások értesítései jelennek meg olvashatóan, a többi esetben egy “other app, new message” felirat érkezik az órára, ami lássuk be nem annyira hasznos. Öröm az ürömben, hogy a magyar nyelvű szoftver hiánya ellenére a megjelenő értesítésekben a magyar ékezetes magánhangzóink jól jelennek meg.

Ezekkel az információkkal nem megy olyan sokra az ember.

A bejövő hívásokat kijelzi az óra, viszont mindössze elutasítani lehet azokat hangszóró és mikrofon hiányában. Van lehetőség a telefon zenelejátszóját és kameráját is irányítani az órával, amennyiben össze van kapcsolva a két készülék a Realme Link appon keresztül. Ezen kívül találunk még ébresztő, időjárás, stopper, időzítő funkciókat is az órában.

Sport és egészség funkciók

A Realme Link app külön fülön szedi össze egy helyre számunkra az óra által mért sportoláshoz és az egészségünkhöz kapcsolódó alap adatokat. A pulzusadatainkat napi, heti és havi bontásban is megtekinthetjük diagramos formában néhány alapvető adat kíséretében, mint a legnagyobb/legalacsonyabb és átlagpulzus. Ugyanígy az alvásunk minőségét is megnézhetjük vizuális formában.

Az óra egészen jól belövi az elalvás és az ébredés idejét, az alvásidő fázisait pedig a rendelkezésre álló adatok alapján határozza meg. Ezeknek a fázisoknak a pontosságát nem tudtam ellenőrizni, de azért fenntartásokkal kezelem, hogy melyik nap hány órát töltöttem mély alvásban. Hasznos funkció, hogy “igyál vizet” és “kelj fel mozogni egy kicsit” típusú értesítéseket is lehet beállítani különböző gyakorisággal, amiket aztán rendszeresen rezgéssel és egy animációval jelez az óra.

Csak a legalapvetőbb adatokat méri az okosóra, azok megjelenítése viszont egészen rendezett.

A beépített kétsávos GPS segítségével magával az órával is tudjuk rögzíteni például a futásunk útvonalát, így nincs szükség magunkkal vinni a nagy és nehéz okostelefonunkat (természetesen az edzés után össze kell kapcsolni az órát a telefonnal, hogy szinkronizálni tudja az adatokat az appba). Talán ez az egyetlen “pro” funkció az eszközben, de ahogy az okosóra többi részében, itt is vannak hiányosságok és fejlesztésre szoruló területek.

Rendszeresen rögzítettem, ahogy bringával ingáztam a munkába az elmúlt időszakban és az adatokat a dedikált kerékpáros komputeremmel hasonlítottam össze. Összességében elmondható, hogy a megtett távolságot egész jól belövi az óra, legtöbbször csak 100-200 méter eltérést tapasztaltam a mindennapos, körülbelül 2×6 km-es ingázásomon. Az edzés időtartamát is pontosan rögzíti szerencsére. A problémák az útvonal rögzítésénél jelentkeznek. A megrajzolt útvonal nem mindig követi az utakat a térképen, és szinte minden alkalommal látszódik eltérés azokhoz képest.

A képek nem azt mutatják, de én tényleg az úton mentem!

A fenti képeken is jól kivehető, hogy a rögzített útvonal nem igazán követi a valódi utakat, pedig én tényleg nem ugrattam át egyik lakóépület felett sem bringázás közben becsület szavamra mondom. A nagyobbik gond az, hogy a “GPS connected”, azaz GPS kapcsolódva jelzés után indított méréseimnél több alkalommal egyáltalán nem rögzítette az útvonalat, és ez csak az appal való szinkronizálásnál derült ki később. Elvárható lenne, hogy minden alkalommal rögzítse az útvonalat az óra, ha már benne van a funkció. A megtett út gpx formátumban való exportálására sincs lehetőség, így a beépített Google Fit integráción kívül más appban nem használhatjuk fel ezeket az adatokat (például az általam is használt Strava alkalmazásban).

Összegzés

Ahogy a cikk legelején írtam, ha egy olcsó és jól kinéző okosórát keresel, akkor a Realme Watch 2 Pro megérdemli a figyelmed. A hosszú üzemidő biztosan tetszeni fog, és ha készen állsz az eszköz szinte minden területén kisebb kompromisszumokat kötni, akkor akár neked is tetszhet az óra.

A telefonról érkező értesítéseket a teszt után én teljesen ki fogom kapcsolni már csak azért is, mert nem működnek annyira jól, másrészt minél kevesebb a digitális figyelemelterelés körülöttem, annál hatékonyabban tudok összpontosítani a dolgaimra. A sporttevékenységek és az egészségadatok rögzítése alapvető szinten ragadt, de azokat viszonylag jól méri, az útvonalrögzítési problémákat leszámítva.

Kezeld te is csak tájékoztató jelleggel ezeket az információkat anélkül, hogy messzemenő következtetéseket vonnál le belőlük az egészségedre vonatkozóan. Ha pedig részletesebb és megbízhatóbb adatokra van szükséged az egészségeddel és a sportolásoddal kapcsolatban, akkor készülj fel sokkal több pénzt kiadni egy nem csak a nevében pro aktivitásmérőre vagy okosórára.

Hirdetés
Kimondottan érdekel minden olyan okoseszköz, amivel hatékonyabbá tehető a munka, szórakoztatóbbá a mindennap és egyszerűbbé a kapcsolattartás.