Szerkesztőségünknél járt egy újabb üdvöske, ezúttal a Prestigio egyik mobiltelefonja, a PAP5000 DUO. Köszönjük a VIP-Phone-nak a tesztelési lehetőséget!

Szavazz partnerünkre, a VIP-Phone-ra az ország boltja versenyen:

vote-banner-220x50

IMG_0892

A doboz tartalma

A doboz tartalmát semmi sem demonstrálja jobban, mint egy Unboxing videó. Íme:

Aki nem szeretné megnézni a videót, annak dióhéjban leírom a doboz tartalmát. Amint felnyitod a dobozt, máris a készülék tárul a szemünk elé egy becsúsztatható tokban, alatta található egy fedél, melyet felnyitva találjuk a papirokat és az általános tartozékokat:
– 1db hálózati töltő
– 1db MicroUSB adatkábel
– 1db headset

Dizájn

A készülék maga – hogy legyen elképzelésetek a méreteiről – 148,5 x 79 x 10,2 milliméter, illetve 5″-os kijelzővel rendelkezik, így mondhatni a nagyobb „tepsikhez” tartozik. A készülék 199 grammot nyom, így biztos, hogy érzed, ha húzza a zsebedet 🙂

A készülék előlapján a szokásos paraméterek… a szenzorok, az előlapi kamera, a kijelző alatt pedig három érintőgomb. Az opciók, a főoldal és a vissza gomb.

IMG_0883

Bal oldalon található a felső negyedben a hangerőszabályzó páros…

IMG_0886

A jobb oldal felső negyedében a power gomb található

IMG_0890

A készülék tetején található a 3,5-ös Jack és a MicroUSB aljzat, viszont a mobil alja nem kapott semmilyen csatlakozót.

IMG_0889

A készülék hátlapja még nekem is tetszett, a Prestigio logo felett található a LED villanó és az 5mpx-es kamera, valamint az alján a hangszóró.

IMG_0884

A készülék dizájnja mindent összevetne nem mondható rossznak, a hátlap különösen tetszik, illetve az oldalakon a fém csík is, viszont úgy gondolom, hogy az előlapon túl sok hely maradt a kijelző alatt, illetve 10,2 milliméteres vastagságával nem mondható túl vékonynak a készülék, azt azonban ne feledjük el, hogy nem csúcskategóriás készülékről van szó, az áráról és a teljesítményéről lentebb olvashattok majd.

Hardver

Háát…vegyes érzések keringenek bennem a teljesítmény tekintetében. Maga a készülék működése gyors és gördülékeny, azonban a komolyabb 3D-s grafikai alkalmazások, játékok már nagyon akadoznak rajta. Példának okáért, mint minden tesztkészülékünkre (persze amit én szoktam tesztelni) feltelepítem a Real Racing 3-t, ez a játék egyfajta támpontnak minősül, ha akadozás nélkül fut, akkor teljesítményből már nagyon ott van a toppon a készülék, ha az a játék gördülékenyen fut, akkor a készülék előtt nincs akadály.

Azonban a Prestigio-n nagyon csúnyán futott a játék, nagyon akadozott, élvezhetetlen volt a játékmenet. De persze ez ne tántorítson el senkit a vásárlásról, hisz említettem, hogy nem csúcskategóriás mobilról beszélünk. A kisebb grafikai igénnyel rendelkező játékok simán futnak rajta, így mint az Angry Birds, Minion Rush és társai. Ezekkel nincs gond.

Az 5″-os kijelzőn élvezhetőek a játékok és programok, a kijelző 16 millió színárnyalatot kezel, azonban a felbontása „csak” 480 x 800 pixel (186 ppi). Azért mondom a csak-t, mert 5″-os kijelzőknél ez szinte kevésnek számít, viszont az árkategóriához képest viszont nagyon is reális felbontás, sőt igen jónak számít!

Még egy támpont a Brenchmark, melyet mi is segítségül hívtunk:

Benchmark Prestigio MultiPhone 5000 DUO Alcatel OT-992D Evolve FX520 HTC Desire V
AnTuTu Benchmark 3.x 6174 pont 6693 pont 6449 pont N/A

De hogy mondjak is valami pontosabbat, a készülékben egy kétmagos processzor található, egészen pontosan egy magonként 1GHz-en működő Cortex-A9-es processzor, hozzá pedig egy PowerVR SGX531 Ultra típusú grafikus chip társul. Ahogy említettem, kisebb játékokra, általános alkalmazásokra, Facebook, Instagram, telefonálás, és a többi alap alkalmazás gond nélkül, gyorsan fut.

A készülékben 512MB RAM memória található, mely egy ilyen középkategóriás készüléknél elegendő.

A készüléken a szabadon felhasználható memória 785 MB (programok) + 1,97 GB (multimédia), de MicroSD kártyával akár 32GB-ig bővíthető!

További érdekesség, hogy – mint a készülék nevében is olvasható (DUO) – Dual Simes készülékről beszélünk, mely már igen elterjedt az olcsóbb készülékek között. A Prestigioba normál SIM kártya helyezhető el, és egyszerre képes kezelni mindkettőt. Aki üzleti célokra használná, annak is remek választás, hisz nem kell külön készüléket vásárolnia, ha külön kártyáról kezelné magán és céges hívásait.

Aki mindennapi használatra vásárolna készüléket, annak mindenképp ajánlom a Prestigio-t, de aki komolyabb játékokkal szeretne rajta játszani, annak sajnos nem tudom ajánlani.

Szoftver

A szoftverre különösen nem térnék ki, annyi elmondható, hogy 4.1.1-es Android verzió fut a készüléken, teljesen akadozás- és gubancmentesen, az oldalak közötti váltás gyors, mindent kiválóan kezel a telefon.

Egyetlen negatívumként éltem meg első fogásra a készüléknél azt, hogy amikor a kijelzőt feloldom, akkor a Google-be kötöttem ki. Fontos, hogy érintés után jobbra húzzuk el a képernyőn a kezünket, mert ha bal oldalra mozdulunk, az a Kamera alkalmazást nyitja meg, ha pedig felfelé, akkor a Google asszisztenst. A képernyő feloldása jobbra húzással történik.

A készüléken rengeteg extra szoftver található, mely a Prestigio minden mobilkészülékére előre telepít, ezek a következők:

250+ Passziánsz, Angry Birds, Blue, Chess Free, Currency Converter, eReader Prestigio, Facebook, Fájlkezelő, Flashlight, FreeNote, Gameloft Live!, GO!Enterprise, Google+, OfficeSuite Pro, Prestigio telepítő, Stock Alert, SugarSync, Twitter

Adatkommunikáció/Akkumulátor

Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 7,2 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP)
WiFi 802.11b/g/n
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / telepíthető
GPS vevő van
NFC nincs

Ezek a hivatalos adatok a készülék adatkommunikációját illetően. Tényleg tipikus középkategóriás dolgok vannak a készülékben, ahogy ezt már említettem a teszt folyamán párszor. LTE természetesen nincs, NFC sincs, viszont a szükséges dolgok mind megtalálhatóak benne.

Akkumulátor…hát…manapság szinte ez az egyik legfontosabb tényező az okostelefonok terén, azonban hiába a 2200 mAh-os lítium-ion akkumulátor, a Prestigio mégsem bírja addig, ahogy a dobozon  szerepel (ultra long battery life) , vagy ahogy a felhasználó elvárná.

A készülék szűk 1 napot bír ki, ha az ember többet használja, nyomogatja, játszik rajta, akkor bizony nem árt magával vinnie a töltőt, mielőtt lemerülne a készülék. Természetesen turpisságokkal növelhető az élettartam, mint a fényerő csökkentése, WiFi kikapcsolása, ha éppen nem használjuk és a többi, de ezek a trükkök az okostelefon felhasználók legtöbbje számára ismertek.

Készenléti állapotban viszont akár 4-5 napot is elvan a készülék, ez értékelendő!

IMG_0891

Kamera

A Prestigio Multiphone 5000 egy 5mpx-es autófókuszos és led villanóval ellátott kamerával rendelkezik. Az árához képest ez nagyon jó, nagyon szép képeket készít. A közeli képeket dicsérném a leginkább, ugyanis közelre kiválóan fókuszál. Képek között találtok majd egy olyat, melyen ugyanazt az objektumot fotóztam le saját iPhone 4S készülékemmel és a Prestigio-val, természetesen közelről.

Jöjjenek a képek:

(iPhone 4S vs Prestigio)

IMG_20130911_212534

IMG_20130911_212436 IMG_20130911_212607 IMG_20130911_211847 IMG_20130911_211840 IMG_20130911_211741

Ár/Érték arány

Utoljára megemlítem, hogy középkategóriás a mobil 🙂 ellentétben eddigi tesztjeink nagy részével.

A Prestigio a VIP-Phone kínálatában kártyafüggetlenül 49.860Ft-ba kóstál, ami tényleg nem mondható drágának, ugyanis ezért a pénzért egy két magos készüléket kapunk 5″-os kijelzővel!

Mindenképp megfontolandó!

 

Ha vásárolni szeretnél, akkor a VIP-Phone-nál megtalálod a készüléket!

 

Specifikáció

A Prestigio honlapján ( www.prestigio.com ) nem sok hivatalos specifikációt találtunk, de amit tudtam, azt idebiggyesztettem.

    
    

 

Ezúton is még egyszer köszönjük a VIP-Phone-nak a tesztelési lehetőséget! Nézz körül webshopjukban, hátha épp ezt a telefont akarod megvenni 🙂

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.