Monitor vásárlásnál nem nehéz dilemmába esni, hogy vajon melyik lenne nekem a legjobb? Legyen UHD-s vagy elég a FullHD, de akkor 120 vagy 144 Hz-es legyen? Kipróbáltuk az igen méretesnek mondható, 32 hüvelykes, UHD-s Philips Brilliance 328P6VJEB-t, amit leginkább irodai, grafikai és tartalomfogyasztási célokra érdemes megvásárolni.

Minimalista dizájn

Az egész eszközt a fekete szín uralja, ezt egyedül az elején lévő szürke sáv töri meg. Anyaghasználat szempontjából nem nyűgözött le túlságosan, hiába egyébként nagyon jól mutat az asztalon, esztétikus és stabil, mégsem mehetünk el amellett, hogy az egész monitor műanyag. Ez természetesen az ár szempontjából pozitív lesz.
A Philips 328P-nek rengeteg előnye van. Kezdjük azzal, hogy nagy mérete ellenére elég jól mozgatható. 25 fokban dönthető, oldalirányban 170-170 fokkal forgatható, a magassága 18 cm-re állítható, sőt pivot módban is használhatjuk, ami különösen előnyös streamereknek vagy programozóknak. A monitor nyaka és talpa masszív, tehát ilyen szempontból elégedettek lehetünk.
Jöjjenek a portok. Alul találunk rajta egy 3,5 mm-es kimeneti és bemeneti portot, egy VGA portot, egy Display portot, egy MHL támogatással is bíró HDMI-t és egy DVI csatlakozót. Alul találjuk még az áramforrás csatlakozóját, illetve van egy dedikált ki-/bekapcsoló is.

USB-k. USB-k mindenhol!

Még nem értünk a portok végére, ugyanis az oldalán van 1 USB-B és 4 db USB-A interfészünk, előbbin keresztül tudjuk számítógéphez csatlakoztatni a monitort, így használható lesz a monitoron lévő 4 port. Manapság már minden újabb monitoron kapunk USB-t is, hisz ide egyszerűbb bedugni a pendrive-ot, mint a számítógép hátuljába.
A menürendszert a monitor alján tudjuk érintéssel előhívni, ugyanis gombok helyett érintőfelületet kapunk. Modern megoldás, azonban abból a szempontból kényelmetlen, hogy a kezemmel nem érzem mit tapogatok miközben a monitort figyelem, így a navigáció kicsit lassabb.

Az OSD-n belül (lásd videó) 8 menüpontunk van, ha volt már Philips monitorod vagy már láttál róla videót, akkor ismerős lehet. Az elsőnél forrást tudunk választani, a képen belül állítható a kontraszt, a fényerő, az élesség és többek között a képformátum is, van PIP és PBP módunk is, ha a monitort esetleg több géphez csatlakoztatnánk, a színeken belül állítható a hőmérséklet 5000 és 11500K között, ezenfelül vannak hanggal és nyelvvel kapcsolatos beállítások is, valamint némileg testreszabhatjuk a menürendszert is.
Ha menün kívül érintjük meg az első ikon alatt a monitort, azzal az előre definiált módokat hozhatjuk elő, a másodikkal a több képernyős beállításokat, a harmadikkal pedig forrást válthatunk.Említettem, hogy van hanggal kapcsolatos menüpont, ehhez hozzáfűzném, hogy van a monitorban két db 3 W-os hangszóró, ami tökéletes arra, ha nem szeretnénk felkapni a fejhallgatót, de ne számítsunk túl minőségi hangzásra.
Jöjjön a legfontosabb, a panel. A felülete matt, tehát az ujjlenyomatok nem látszanak meg annyira rajta, illetve kevésbé tükröződik. Egy 32 hüvelykes VA panelről beszélhetünk 3840 x 2160 pixeles felbontással, 60 Hz-es képfrissítéssel és 4 ms-os válaszidővel.
Az meg kell hagyni, hogy a képminőség nagyon jó. A panel kellőképp kontrasztos, a színek teltek, nem maradt bennem negatív érzés ilyen téren. Szerintem a betekintési szögekkel sincsen különösebb probléma, már csak az a kérdés, hogy a Philips kinek szánta ezt a monitort.
Azt tudni kell, hogy én most egy 1440p-s, 144 Hz-es monitort használok, ez pedig ugyebár 2160p-s és 60 Hz-es. Az tény, hogy részletgazdagabb a Philips, de játékok során, főleg kompetitív játékoknál egyáltalán nem optimális a 60 Hz. Ha az ember játékra venne monitort, akkor én minimum egy 120 Hz-es modellt ajánlanék, de ebben az esetben lentebb kell adni a felbontásból.

Kinek ajánlott?

A Philips 328P leginkább tartalomfogyasztásra, filmezésre, grafikai munkákra lett kitalálva. Olyan helyzetekre, ahol fontosabb a részletgazdagság. Ilyen szemmel nézve optimális választás lehet, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek negatív tulajdonságai.
Ami negatívum lehet, hogy a fényerő állítására nincs gyorsgomb, , nincs rajta Thunderbolt port, viszont a megjelenítés abszolút meggyőző és a felbontáshoz, valamint a mérethez képest nem is drága. A Philips 328P hazánkban kb. 155.000 Ft-ba kerül, több hazai viszonteladó kínálatában is megtalálható.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.