Korábban már teszteltünk Parrot termékeket, a Parrot Hydrofoil és Cargo drónokat. Most lehetőségünk volt kipróbálni a Parrot Airborne Night Maclane-t is.

Dizájn

A drón külseje viszonylag egyszerű, van a test/váz és a védőkeret. A keret természetesen levehető, anélkül is repülhetünk vele. A drónon négy motor található, valamint két LED, aminek a fényereje állítható. Magába a dróntestbe tudjuk behelyezni az akkumulátort, valamint alatta találunk egy microUSB portot, ezen keresztül tudjuk tölteni. A dróntesten találhatjuk a ki-/bekapcsoló gombot is, valamint az alján egy VGA kamerát is, amivel fotózni is tudunk (nem túl jó minőségben).

Működés

A drón működése gördülékeny, benti és kinti légtérben is teszteltem. Sajnos a szelet nem nagyon bírja, már az enyhe széllel is ‘küzd’, a videóban is látszik, hogy nagyon inog repülés közben. Ez megnehezíti az irányítást is, mert próbál egy helyben maradni a szél ellenére.
Benti légtérben kiválóan repül, meg tudjuk neki azt is adni, hogy magától leszálljon, viszont csak sík terepre tud. A drónt bluetooth-on keresztül tudjuk irányítani, maximum 20 méteres távolságig engedhetjük el, mielőtt elkezd gyengülni a jel. A kütyü bármilyen ütközést érzékelve azonnal leáll, ez a keret nélküli repüléskor is érvényes, mert ha valamelyik rotor akadályba ütközik, akkor is azonnal leáll. A rotorok erősek, egy pár ütközés még nem tesz kárt bennük, bár ez erősen függ attól is, hogy mivel ütközik.

Akkumulátor

A drónhoz két akkumulátort kapunk. A repülési ideje több mindentől is függ, ha max sebességen és közel maximális magasságban reptetjük, akkor olyan 4-5 percet képes repülni, ha lassabban, illetve alacsonyabban reptetjük, akkor akár 8 percet is kibír az akkumulátor. Persze ha közben trükközünk, fotózunk, világítunk vele, akkor is csökken az időtartama. Az akkumulátort mindössze 25 perc alatt fel tudjuk tölteni a gyorstöltésnek köszönhetően.

Az üzemidő önmagában kevés, viszont ez a drón kifejezetten szórakozásra lett kitalálva, hogy kipróbáljuk, milyen vezetni egy ilyen eszközt, gyerekeknek ajándéknak kiváló, de a drónfotósok/videósok nem ilyen géppel repülnek 🙂

Applikáció

A FreeFlight Mini applikáció segítségével tudjuk irányítani a drónt bluetooth kapcsolódással. Az appban tudjuk beállítani milyen gyorsan és milyen magasra repüljön, 2 métertől egészen 10 méterig. A dőlési szög is állítható 10-től 20%-ig, amivel meghatározzuk a drón repülési sebességét. Állítható a forgási sebessége is, amellyel az egy helyben fordulást szabályozzuk. Az applikációban tudjuk még a LED-eket ki-be kapcsolni, állítani a fényerősségét, valamint találhatunk egy hullámfunkciót, aminek bekapcsolásával a fény hullám módban animál. Be tudjuk állítani azt is, hogy melyik gomb mit csináljon, így teljesen személyre szabhatjuk az alkalmazást ujjainknak. A drónnal különböző trükköket hajthatunk végre, ezt szintén az alkalmazásból tehetjük meg, összesen négy trükkfajta közül választhatunk (jobbra/balra, illetve előre/hátra fordulás)
A Freeflight Mini applikáció letölthető az alábbi platformokra: iOSAndroid

Specifikációk

Mérete kerettel180 x 185 x 40 mm
Mérete keret nélkül150 x 150 x 40 mm
Súlya kerettel63 g
Súlya keret nélkül54 g
CsatlakozásBluetooth, Freeflight Mini applikáció
KameraVGA kamera (480 x 640)
Memória1 GB flash tároló
SebességAkár 18 km/h
Magasságmin. magasság: 2 méter, max. magasság: 10 méter

Ár/érték arány

A Parrot hivatalos oldalán jelenleg akciósan, 129 euró helyett 99 euróért tudjuk megvásárolni az Airborne Night MacLane-t. Magyarországon is elérhető az Extreme Digital oldalán most akciósan 28.990 Ft-ért.
Ezen az akciós áron nem kérdés, hogy megéri az árát, viszont szerintem 41.990 Ft-ot már nem ér meg ez a drón. A VGA kamera révén túl jó minőségű felvételeket nem tudunk készíteni, így csak repülgetni tudunk vele, emiatt nekem nem éri meg az eredeti árát. Azoknak ajánlatos, akik inkább repülni és trükközni szeretnének a drónnal, mint felvételeket készíteni, jól el lehet vele szórakozni.

Hirdetés
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon: