A Panasonic GH4 után most egy kompaktabb méretű, point and shoot kamerát kaptunk tesztelésre, ami nem más, mint a címben is említett Lumix DMC-TZ80. Ezt a kamerát még a 2016-os CES kiállításon mutatták be és alapvetően igen jó tulajdonságokkal rendelkezik.

Nagyvonalakban a Lumix DMC-TZ80 18,9 megapixeles szenzorral bír, 4K felbontású videókat is képes rögzíteni, valamint 30-szoros optikai zoomra képes, hála a LEICA DC VARIO-ELMAR objektívnek.

A GH4-hez képest ezen a modellen sokkal kevesebb kezelőszerv található, de minden fontos funkciót elérhetünk itt is. Mivel az objektív nem cserélhető, ezért ez magától visszahúzódik, ha nincs használatban a kamera. A LUMIX felirat alatt látható a beépített villanó, alatta pedig a fogást megegyszerűsítő markolat.

Az objektív körül látható egy gyűrű, ami automata módban a zoomolásra szolgál, de ennek funkcionalitását testre lehet szabni a beállításokon belül. Ha nekünk kényelmesebb, akkor ennek segítségével állíthatjuk az ISO-t, a fehéregyensúlyt, az AF módot, a fókuszmódot, a fotóstílust, a képarányt és még sorolhatnám.

Ugyanitt felül látható a módválasztó tárcsa, ahol opcióként többek között van a panoráma, illetve külön manuális fotó és manuális videó mód. Az SCN-re kapcsolva előre beállított jelenetek között válogathatunk, összesen 24 mód található itt, melyek közül néhány: selymes bőr, háttérfényben tiszta, relaxáló tónus, édes gyermekarc, kiemelt jelenet, romantikus naplemente, tiszta éjszakai táj, virágról készült lágy kép, ellenállhatatlan desszert és pl. monokróm. Ha tudjuk, hogy mit szeretnénk fotózni, akkor ezek igen hasznosak lehetnek.

Az exponáló gomb körül van egy zoomot állító kapcsoló, valamint egy bekapcsoló gomb és egy dedikált videórögzítést indító gomb. Ugyanitt felül kapott helyett a két mikrofon is, így sztereó hangzást tud rögzíteni a kis kamera.

A kijelző felőli oldalon találjuk a többi kezelőszervet. Maga a megjelenítő egy 3 hüvelykes TFT LCD érintőpanel, ezen keresztül is tudunk navigálni vagy rábökni arra a pontra, amire fókuszálni szeretnénk. Van egy külön kereső is a bal sarokban, aminek fókuszát tudjuk a mellette lévő görgővel állítani, illetve az itt elhelyezett közelségérzékelő figyel, amikor oda emeljük a kamerát a szemünkhöz.

A navigálásra szolgáló gombokon felül van négy dedikált funkció (Fn) gombunk, egy DISP. gomb és a felvételek megtekintésére szolgáló gomb. Az Fn1 gomb a 4K sorozatkép funkciót hívja elő. Ennek segítségével például egy mozgó tárgyról – azt követve – tudunk sorozatfotókat készíteni és ezek közül kiválaszthatjuk a legjobbakat, melyeket menthetünk a galériába. Az Fn2 az utólagos fókusz ki/bekapcsolására szolgál. Ennél a módnál a fénykép több ideig készül, viszont ennek elkészülte után ki tudjuk választani, hogy hol legyen a fókuszpont. Az Fn3 a galériában a képek törlésére szolgál, egyébként pedig afféle gyorsmenü gomb, állíthatjuk a szenzor értékeit, illetve a kép beállításait. Végül az Fn4, mellyel az élő kereső és az LCD viszonyát tudjuk állítgatni. Három mód közül választhatunk, lehet automata váltás (közelségérzékelővel), lehet csak az élő kereső és csak az LCD bekapcsolva (a menürendszerről és a funkciókról fenti videónkból tájékozódhatsz).

A bal oldalon láthatjuk a hangszórót, a jobb oldalon pedig lefedve a microHDMI és a microUSB portot. Alul van egy szabványos 3/8″-os állványbemenet, illetve szintén fedve az SD-kártya foglalata és az 1025 mAh kapacitású akkumulátor helye, mely természetesen cserélhető.

A technika

A Panasonic Lumix DMC-TZ80 képalkotásáért egy 18,9 MP felbontású 1/2.3 méretű MOS érzékelő és egy Venus Engine képfeldolgozó egység felel. Ugyanez a feldolgozó található meg a csúcskategóriás, cserélhető objektíves Lumix modellekben is, így például a GH4 vagy GH5 kamerákban is.

A LEICA DC objektívvel 30x optikai zoom érhető el, így az igazán távoli tárgyakat is nagyszerűen el lehet kapni és ebben az sem hátrány, hogy maga a fókuszálási idő is nagyon rövid, hamar megtalálja a megfelelő pontot és szintén nagyon gyorsan el is készül a felvétel. Az objektív rekeszértéke zoomtól függően f/3.3 és f/6.4 között alakul, az optikai zoomon felül maximum 4x-es digitális zoomot érhetünk el.

A 4K fotón és az utólagos fókuszon kívül – amit már fentebb említettem – a TZ80 érdekessége, hogy 5 tengelyes HYBRID képstabilizálással látták el, ennek köszönhetően pedig remegés és elmosódás nélkül tudunk videót rögzíteni. A kamera képes 4K@30fps-ben is rögzíteni, azonban ennél a felbontásnál a stabilizálás nem érhető el, csak 1080p-s rögzítésnél.

A kamerában van beépített WiFi, így a Panasonic Image App segítségével könnyedén, számítógép használata nélkül vihetjük át okostelefonunkra a kamerával készített fényképeket pillanatok alatt. Ez az app arra is alkalmas, hogy élő képet adjon és teljeskörűen tudjuk vezérelni a kamerát, legyen akár szó beállításról, fókuszpont választásról vagy exponálásról.

Akkumulátora 1025 mAh kapacitású, amivel körülbelül 300 fényképet tudunk készíteni. Nagyon fontos, hogy mivel a kamera 4K-ban is rögzít, ezért a memóriakártyánál ne spóroljunk, válasszunk legalább egy 32 GB-os 90 MB/s sebességre képes modellt. Ha lassú a kártya, akkor nem tudja a kamera ráírni a felvett videókat.

Képek

Kompakt méretéhez képest jó képeket lehet lőni a TZ80-nal, az optikai zoommal egész távoli dolgokat is le tudunk fényképezni, manuális beállítások mellett pedig igen jó éjszakai felvételeket is lehet lőni, lásd a képet a holdról.

A lenti képek tömörítettek, teljes méretben Google Drive mappánkban találod meg őket JPG és RW2 nyers formátumban.

Összegzés

A Panasonic GH4 abszolút profi tükör nélküli kamera, ez után ez a kompakt változat alapvetően visszalépés volt nekem, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen erőteljes zoomra képes és hogy ugyanúgy 4K-ban rögzít ez is, egyáltalán nincs okom panaszra.

Ezt a kamerát kifejezetten azoknak javaslom, akik sokat utaznak és egy kompakt megoldást keresnek, azonban videósok számára nem előnyös választás, hisz a kijelző fix, nem forgatható ki, így ha szelfit készítünk vagy vlogot például, akkor nem látjuk, hogy mit veszünk, ami szerintem kb. a legnagyobb hátránya ennek a kamerának. Persze ez megoldható az Image Appon keresztül, ott ugyanis látjuk élőben a kamera képét. Természetesen aki nem erre a célra keres megoldást, annak továbbra is ajánlom, hisz a képek minősége jó, nagyon gyorsan fókuszál és utólagosan is tudunk fókuszt állítani.

A Panasonic kompakt point and shoot kamerája nagyjából 120-125.000 Ft környékén már kapható a legtöbb hazai webáruház kínálatában. További specifikációkért látogass el a Panasonic weboldalára.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.