Imádom az autóversenyzős játékokat. Ez az én stílusom. Na jó, még a FIFA is le tud kötni, de amikor csal a gép, a billentyűzet bánja és inkább letörlöm. Nagyon sokszor telepítettem már fel és száműztem fel az EA játékát. Na de a mostani Onrush egy teljesen más kategória, mivel a klasszikus árkád játékok egyszerűen eltűntek, kevés van belőlük, ami jó, inkább a szimuláció a menő.

Az Onrush viszont másképpen gondolkodik, visszahozza a régi szép időket, szembemegy a trendekkel, igazi élményt garantálva a játékosoknak. Persze nem kisebb név fejlesztette a játékot, mint a Codemasters, nyilván náluk azért van recept a jó produktumok készítéséhez. Tesztalanyunkban több fontos cél is akad: egyrészt eljutni a finisbe úgy, hogy közben nem halunk meg, másrész kilökni másokat, plusz boostolni, ameddig csak tudunk.

Eléggé mókásan és gyerekesen hangzik elsőre ez, de pont ezért működik az Onrush olyan jól. Nem a fizika a lényeg, nem a lenyűgöző irányítás, itt a látvány kap szerepet, no meg az, hogy mekkora pörgések vannak a levegőben, milyen ütközések tarkítják a futamokat, plusz hogyan lehet mások kilökésével leggyorsabban bevenni a kanyarokat. Sőt, még különleges képességekkel is fel lehet vértezni versenyzőnket, ráadásul el lehet lopni a többiek turbóját, így bolondítva meg a meccseket.

Nyilván ügyesen kell bánni az erőforrásokkal, nem elég egy futamot nagy előnnyel nyerni, fontos a kiegyensúlyozottság. Sokan szeretnek kimaradni a csetepatékból, de itt pont az a lényeg, hogy minél többen benne legyünk. Nem a precizitásról szól, hanem arról, hogy minél nagyobb barmok legyünk, minél gonoszabbak és minél több ellenfelet üssünk el a győzelem lehetőségétől. Szó szerint.

A 12 rendelkezésre álló pálya mindegyiket rejt izgalmat, különböző ötleteket, teljesen más környezetet. Ha valaki olyan versenyzős játékra vágyik, ami nem akar versenyzős játék lenni, mégis az, akkor az Onrush kiváló választás lesz. Az irányítás kielégítő, alapvetően a fékezés mindennemű ötletét és kivánatát mellőzi, tényleg addig kell nyomni a gázt, ameddig lehetőségünk nyílik rá.

Természetesen a gép elleni küzdelmek egy idő után megunhatók, inkább online megy a nagy adok-kapok, ehhez viszont mindenképpen szükség van arra, hogy sokan legyenek egy futamban, különben némileg, de csak nagyon kicsit unalomba fulladhat a menet. Pont ezért a szerverek lutrik, van, ahol sok hús-vér játékos feszül egymásnak, de akad olyan, ahol bőven versenyeznek botok is.

Pont ezért saját magunk is létrehozhatunk versenyeket az Onrushon belül, akár feloldható cuccokkal együtt. Személyre lehet szabni a versenyzőnket, a járművünket, de persze ettől még nem leszünk erősebbek a futamok során, maximum jobban magunknak érezzük majd két- vagy négykerekűnket. Persze ha látunk egy hupilila gépet elszaladni mellettünk, akkor tudhatjuk, hogy valaki költötte a pénz játékon belül rendesen.

Az Onrush összességében tehát üde színfoltja a mai felhozatalnak, hiszen ha valaki árkád játékokról beszél, akkor jellemzően a Forza vagy a Gran Turismo sorozat jut először eszébe. Az Onrushnak viszont bőven marad hely a piacon, simán szerezhet hódolókat magának és a jövőben még számos fejlesztés érkezhet hozzá, ami még tökéletesebbé teheti. Megéri az árát? Abszolút, mondjuk az időtállósága egyelőre még kérdésesnek mondható.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt