Az önvezető és a félig autonóm módon működő gépjárművek egyre nagyobb ütemben fejlődnek, az NVIDIA is beszállt már a játékba. A tavalyi CES-en bejelentették a termék érkezését, az idei CES-en pedig bemutatták a Xavier SoC lapkát, ami egy másodperc alatt 30 billió műveletet képes elvégezni, ezáltal a jövőbeni önvezető autók agya lehet.

A Xavierben több mint 9 milliárd tranzisztor található egyedi 8 magos CPU-val és 512 magos Volta GPU-val. Tartalmaz továbbá egy 8K HDR videó processzort, egy deep-learning gyorsítót és computer-vision gyorsítókat.

Az NVIDIA állítása szerint tehát a Xavier 30 billió műveletet képes elvégezni másodpercenként és ehhez mindössze 30 watt energiára van szüksége. Ez 15x hatékonyabb, mint az előző architektúra. Ezek a számok mind azt jelentik, hogy a Xavier SoC sokkal több szenzort és adatot tud kezelni, aminek az autógyártók csak örülhetnek.

Az NVIDIA nemrég mutatta be, a Pegasus AI névre hallgató platformját, ami 5-ös szintű autonómiát ígér, ez pedig 2 Xavier és két NVIDIA GPU befogadására képes, ami egy új szintre emelné az önvezető autók fejlesztését.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.