- Hirdetés -

Nubia Alpha – hajlítható kijelzős okosóra, Kínából

A Nubia márkanév sokatok számára ismerős lehet, ez ugyebár a ZTE almárkája, az idei MWC-re pedig egy érdekes eszközzel készültek. A Samsung és a Huawei eldurrantotta a nagyágyúkat a hajlítható mobiljaikkal, a Nubia viszont egy okosórát hozott a kiállításra, aminek a kijelzője ráhajlik a csuklódra, amikor felveszed.
Első blikkre is látható, hogy a Nubia Alpha nem egy szokványos okosóra, semmilyen formában nem hasonlítható a klasszikus karórákhoz, de formavilágát tekintve az okosórákhoz sem. Egy 4 hüvelykes, 960 x 192 pixel felbontású hajlítható OLED kijelzővel rendelkezik, felcsatolásnál pedig idomul a kijelző a csuklónkhoz, tehát ellentétben a Gear Fit eszközökkel, ez nem fixen ívelt, ez hajlik is.
Első generációs Huawei Watch balra
Az Alpha teljesítményéről egy Snapdragon 2100-as processzor gondoskodik, van benne 1 GB RAM és 8 GB belső tárhely és a kijelző mellett még egy 5 MP-es kamerát is találunk, tehát minden további nélkül lehet vele fotózni is. A Nubia saját operációs rendszerébe gesztusvezérlési funkciót is építettek, ha a kijelző fölött legyezünk, akkor a kamera ezt látja és így tudunk a menüpontok között váltogatni vagy éppen görgetni.
Alapvetően ez egy okosóra elég furcsa dizájnnal és meglehetősen nagy méretekkel, de természetéből adódóan méri az aktivitásokat, van benne pulzusmérő és az alvásunkat is figyeli, bár elég súlyos, úgyhogy lehet, hogy nem hagynám magamon estére. A Nubia Alphán a régi nyomógomobos mobilokhoz hasonlóan lehet üzenetet írni vagy hívást kezdeményezni, az 500 mAh-s akkumulátor pedig 1-2 napos üzemidőt biztosít.
Az eszköz maga nem olyan rossz, jó a hajlítható kijelzős elképzelés, de továbbra is tartom azt, hogy nagy és nehéz, nem a legkényelmesebb óra a világon. A Nubia Alpha valamikor a második negyedévben lesz elérhető Európában, egyelőre még csak Kínában tervezik az értékesítést, viszont van is ára, a Bluetooth-os variáns 449 euróba kerül, van e-sim verzió is 549 euróért és egy arany színű 649 eurós áron, az alapmodell kb. 142.000 Ft-ot kóstál mindenféle hazai járulékok nélkül.
Maga a koncepció érdekes, de kell még pár generáció, hogy kiforrott és kényelmes legyen.
- Hirdetés -