A legtöbb felső- és csúcskategóriás okostelefont már legalább Gorilla Glass 4, de az újabbakat már Gorilla Glass 5 üveg védi, de emellett megtartják kecsességüket. Vannak az úgynevezett rugged, strapabíró mobilok, melyek engednek a szépségből, de jól bírja az extrém viszonyokat. Van viszont egy köztes megoldás, aminek egyik képviselője tesztünk alanya, a kínai Nomu S20.

Dizájn

A Nomu S20 kifejezetten olyan felhasználóknak készült, akik nem szeretnének sokat költeni egy okostelefonra, de kihasználhassák funkcióit, és mellette legyen strapabíró, de mégse olyan robusztus.

A legtöbb kínai mobillal ellentétben a Nomu S20 mindössze egy 5 inches HD felbontású kijelzőt kapott, ami IPS LCD panelen alapszik. Kellemesen csalódtam, csapnivaló minőséget vártam, de a betekintési szögek kiválóak, a fényerő nem a legjobb, de napfényben is látható. Mivel strapatelefonként hirdetik, nem árt ha ennek megfelelő üveg van az előlapján. A Nomu S20 kijelzőjét Gorilla Glass 4 üveg védi a külső behatásoktól, a legtöbb olcsóbb kínai mobilban maximum 3. generációs GG üveg található.

A kijelző fölött a szokásos elemek mellett (beszédhangszóró, proximity- és fényszenzor) találunk egy 2 MP-es előlapi kamerát, alatta pedig teljesen kihasználatlan a felület, az androidos gombok szoftveresek.

A hátlap nem fém vagy üveg, hanem textúrált gumi, így nem is csúszkál kezünkben a telefon, illetve mivel rugalmas az anyag, tompítja az erőhatást. Lent a márkajelzés alatt látható a hangszóró rácsa, illetve a 8 MP-es hátlapi kamera mellett láthatunk egy másodlagos mikrofont is.

A jobb és bal oldalon titánium keretet láthatunk, ami egy igen strapabíró anyag, ha oldalára esik, vélhetően nem lesz baj vele. A jobb oldalon találjuk a bekapcsolót, illetve a hangerőszabályzókat, a bal oldalon pedig a SIM-ek és a microSD kártya tálcáját, amit erős gumi fed, így oda sem juthat be folyadék.

Fent van a szintén fedett jack csatlakozó, alul pedig a microUSB, valamint a normál mikrofont. A hangszórók és a mikrofonok is vízállóak, tesztünkből kiderült, 40 percnyi vízben tartás után kiemelve is kiválóan működik, leszámítva egy kis recsegést, ami a benne lévő víz miatt van, de idővel kiszivárog.

Méreteit tekintve az S20 145,4 x 75 x 10,3 milliméter, valamint 169 grammot nyom, nem a legkönnyebbek közé tartozik, de ez a felépítéséből is adódik. IP68-nak megfelelően másfél méterig és 30 percig vízálló, mínusz 20 és plusz 55 fok között működőképes. 40 percig tartottam víz alatt videót lejátszva a Nomu S20-at, az érintőkijelző nem működik tökéletesen az őt érő víz miatt, illetve víz alatt egyáltalán nem érzékel, de letörölve a folyadékot hibátlanul működik.

Szoftver

A Nomu S20 Android 6.0.1 Marshmallow rendszerrel érkezik, melyen cikkünk írásakor a 2016 szeptemberi biztonsági csomag volt, mint legfrissebb kiadott frissítés. Maga a felület minimálisan különbözik csak a gyári android felülettől, viszont a gyártó ránk bízza, hogy milyen alkalmazásokat szeretnénk telepíteni. Olyannyira, hogy még Gmail app sincs a mobilon, se YouTube, se Google Drive, amennyiben használni szeretnénk ezeket, úgy nekünk kell letölteni.

Ezzel egyébként nincs is gond, hiszen így azt rakunk rá, amit mi szeretnénk, nem foglalják az appok feleslegesen a helyet, nem kell törölgetni.

Sok extra funkció sincs a szoftverben, viszont egy-két említésre méltó dolog mégis van. Az intelligens beállításokon belül testeszabhatjuk az alsó navigációs sáv gombjainak sorrendjét, ami annyit takar, hogy felcserélhetjük a multitasking és a vissza gombot, valamint a bal sarokba tehetünk egy sávelrejtő ikont.

A másik érdekesség, hogy zárolt képernyőre különböző betűket rajzolva ahhoz társított funkciókat indíthatunk el, például „c”-hez társíthatjuk a kamerát, „o”-hoz a galériát vagy éppen ami tetszik.

Utolsóként pedig az érintés nélküli vezérlést említeném meg, aminek segítségével nem kell hozzáérni a kijelzőhöz ahhoz, hogy bizonyos műveleteket elvégezzünk, így a főképernyőn az oldalak között a kijelző fölött legyintve tudunk váltogatni, vagy a galériában a képek között lapozni, ami kesztyűben is jól működik.

A hardver alapvetően nem túl combos androidhoz mérten, de közösségi médiához, böngészéshez vagy tartalomfogyasztásra teljesen alkalmas, a szoftvert jól kezeli a telefon, nem gondolkodik sokat.

Hardver

A hardver az, amiben a Nomu S20 hátrányban van. Ezt a mobilt igazából nem teljesítményigényes 3D-s játékokra tervezték, hanem stabil működésre, ipari környezetre, fizikai munkát végzők számára, hogy ha leesne vagy hozzáütődne valamihez, ne kelljen egyből kukába dobni.

A rendszerchip egy 4 magos, magonként 1,4 GHz-en működő MediaTek MT6737T lapka, amit egy Mali-T720 MP2 grafikus gyorsító segít meg. Ebből is látszik, hogy mire lett ez a mobil kitalálva. E mellé kapott 3 GB RAM-ot, hogy azért a rendszerrel ne legyen probléma, illetve 32 GB  (32 GB-ig) bővíthető tárhelyet, ami pedig bőven elegendő lehet adataink tárolására.

A teljesség kedvéért természetesen most is lefuttattunk néhány benchmark tesztet:

AnTuTu Benchmark v6.2.7 39.987 pont
Geekbench 4 643 / 1802 pont

Ez a vas azért nem elég egy Modern Combat 5 gondtalan futtatásához, de kisebb játékok is teljesen jól működnek, mint például a King of Thieves vagy éppen egy Honfoglaló.

Kamera

A kínaiak szeretnek a kameránál spórolni és (mondjuk ki) csalni. Az előlapi kamerát a benchmark tesztek 5 megapixelesnek mutatják, de ez egy 2 MP-es szenzor, amit szoftveresen 5 MP-re interpoláltak. Ez éppen hogy videóhívások lebonyolítására alkalmas, de tökéletes szelfit nem lehet ilyen gyenge kamerával készíteni.

A hátlapi kameránál sincs másképp, 8 MP-es IMX219 szenzort, viszont 13 MP-re interpolált képeket kapunk. A kamera fázisdetektáló autófókusszal bír, HDR is van benne és 1080p@30fps felbontású videók rögzítésére alkalmas. Ez a kamera sem nyer fotós gálát, erről a képek is tanúskodnak majd.

A szoftver a kínai telefonoknál megszokott felület, ami nem mondható optimálisnak sem képfeldolgozási, sem felületkezelhetőség szempontjából.

Szelfi

Adatkomm./Akkumulátor

Adatkommunikációt tekintve néhány típusnál döntő tényező, hogy támogatja-e a Magyarországon elterjedt B20-as, 800 MHz-es frekvenciát. A jó hír, hogy a Nomu S20 képes rá, így hazánkban gond nélkül ki tudja használni a 4G lefedettséget 150/50 Mbps sebességgel.

DualSIM-es a mobil, viszont csak két kártyának van hely, így választani kell, hogy bővíteni szeretnénk vagy két kártyával használni. Használható WiFi Hotspotként, látja az 5 GHz-es hálózatokat is, Bluetooth 4.0 található meg benne, a helymeghatározásban pedig a GLONASS műholdak is segítségére vannak. A microUSB portja OTG képes, tehát adathordozót vagy perifériát lehet hozzá csatlakoztatni.

Van benne FM-Rádió is, viszont nincs benne infra port, NFC és vezeték nélküli töltési lehetőség.

Az akkumulátor 3000 mAh kapacitású, ami az 5 inches HD kijelzőhöz mondhatni elegendő, de nem bajnok. A készenléti idő 350 óra, a gyakorlatban pedig nagyjából másfél napig bírja egyetlen feltöltéssel, a kijelzőidő pedig 3 óra környékére tehető. Támogatja a MediaTek Pump Express 3.0 gyorstöltési technológiáját, ezáltal kb. 2 óra alatt tölthető fel teljesen a készülék akkumulátora.

Ár/érték arány

A készülék közvetlenül a gyártótól érkezett hozzánk, ezért lehetett dobálni, megvásárolni külföldi webáruházakban lehet, nagyjából 135 dollárért. Kínából érkezik a termék, így lehet számítani vámra is, ha ezt is hozzáadjuk, a végösszeg nagyjából 50.000 Ft.

A legnagyobb előnye a Nomu 20-nak a strapabíróságban rejlik, emellett a kijelző is egész jó, valamint az akkumulátoridő is kellemes. Hiányolom a kijelző tetejéről az értesítő LED-et, illetve a kamerák azok, ahol sokat spóroltak, de alapvetően túrákhoz, ipari munkához kiváló akár elsődleges telefonnak is, de ha nem a kisebb vagyont érő okostelefonunkat szeretnénk kockáztatni, akkor másodlagos mobilnak sem nagy kiadás, egy esetleges esést talán jobban ki is bír. Minden további infó a termékről megtalálható a Nomu weboldalán.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
7
Hardver
7
Kamera
6
Akkumulátor
8
Ár/érték arány
9
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
nomu-s20-tesztEgy nagyon jól összerakott kínai strapabíró telefon, ami külsőre sem otromba, jól használható okosmobilként is.

1 hozzászólás

Comments are closed.