A Lumia 625 a Nokia Magyarország felajánlásával jutott el hozzánk tesztelésre. Köszönjük!

Esztétika

A doboz tartalma kicsit eltér a mostanában megszokottól, ugyanis a készülék és a headset mellett egy töltő, melyben nincs usb csatlakozó és egy külön usb kábel található a megszokott usb kábel és töltőfej helyett. Ez egy kicsit azt az érzetet kelti, hogy egy olcsó készülékről van szó, bár alapvetően nem hinném, hogy ez a megoldás olcsóbb lenne, de valahogy a töltőfej usb páros mégis elegánsabb megoldásnak tűnik.

2013-11-18 13.38.37

A Lumia 625 fekete, fehér, zöld, piros (szerintem inkább narancssárga) és citromsárga színekben érhető el. Az első tesztkészülékünk fehér színű volt, de sajnos a teszt során meghibásodott. Az ez után hozzánk érkezett telefon narancssárga volt, aminek amíg nem láttam nem örültem túlságosan, mert biztos lányos, vagy nem szép, de amint megláttam, teljesen megváltozott a véleményem, ugyanis nagyon jól áll neki ez a narancssárga szín, valószínűleg hasonlóan jól néz ki a zöld is, a fekete pedig azoknak lehet jó választás, akik az elegánsabb kinézetet kedvelik.

2013-11-18 13.43.35

Az előlapon a 4,7 colos kijelző látható a Windows Phone-ból megszokott érintőgombok felett, és a másodlagos kamera, a Nokia felirat és a beszéd hangszóró alatt. Amit érdemes megjegyezni, hogy az érintő gombok nem kaptak háttérvilágítást, így sötétben elég könnyű mellébökni, ráadásul a szokásosnál kicsit közelebb is kerültek a kijelzőhöz, ezért a magabiztos kezeléshez meg kell szokni a használatát.

2013-11-18 13.43.19

Jobb oldalra került az összes nyomógomb, ezek fentről lefelé haladva a hangerő, a feloldó/lezáró és a kamera kezeléséért felelősek.

Alulra került a micro usb csatlakozó, a fölső részre pedig a 3,5-ös jack csatlakozó, így a telefon bal oldala teljesen üres maradt.

2013-11-18 13.41.54

A hátlap a legtöbb Lumia készülékkel ellentétben leszedhető, de az akkumulátorhoz nem férhetünk hozzá így sem. A leszedhető hátlap csupán a micro sim és a micro sd behelyezését szolgálja, ami egyébként nekem kimondottan tetszik, ugyanis a tűs SIM kiszedés elég macerás tud lenni.

A műanyag hátlap egyébként kissé matt hatású, elég jó minőségű, az ujjlenyomatok nem nagyon látszanak meg rajta és nem is csúszós, inkább kissé gumis tapintású. A kamera mellett LED villanó taláható, alatta pedig a Nokia felirat és a hangszóró nyílása foglal helyet.

2013-11-18 13.42.07

Az összeszerelés teljesen rendben van, de a hátlap bizonyos részeit nyomkodva előfordulnak recsegések, ami leszedett hátlapnál nem tapasztalható. A hátlap egyébként kissé olyan, mint ha egy tok lenne, így ez nem zavaró, amúgy sem nyomkodja senki használat közben.

Hardver

A Windows Phone-os eszközök közül akadást szinte egyiken sem lehet tapasztalni, így a gördülékeny működést nem igazán befolyásolja a hardver. Ami viszont szembetűnő különbséget tud mutatni az például a kijelző, melyből a Lumia 625 egy 4,7 colos 800 x 480 pixel felbontású IPS panellelt tud felmutatni. Ez a felbontás manapság már elég kevésnek számít, főleg ekkora kijelzőn  (a pixelsűrűség 201 ppi), de szerencsére a betekintési szög és a színek rendben vannak a technológiának köszönhetően. A számításokért egy Kétmagos, 1,2 GHz-es  Qualcomm Snapdragon™ S4 processzor felel 512 MB RAM mellett. A beépített memória mérete 8 GB, de ez Micro SD-vel dinamikusan bővíthető, valamint kapunk ingyenesen 7 GB SkyDrive-ot is.

2013-11-18 13.40.57

Szoftver

A Lumia 625-re még nem érkezett meg az Amber frissítés, de így sincs miért szégyenkeznie szoftverek tekintetében, ugyanis a mindennapi átlagos használathoz szükséges alkalmazások mind megvannak, de akinek ez nem elég, az további appokat szerezhet be az Áruházból.

A tökéletes képek, illetve videók készítéséhez a gyári kamera alkalmazáson kívül, a Nokia Smart Cam alkalmazás is segítségünkre lesz mely olyan extrákat nyújt, mint a legjobb fénykép, mozgássor, mozdulathangsúly, tökéletes csoportkép, mozgó objektumok törlése és retusáló opciók.

Fontos szempont még, hogy ezen a készüléken is megtalálható a Nokia erőssége, az offline is működő navigáció,valamint a wp előnye, az Office 365 csomag és a Flash támogatást ugyan nem kínáló, de villámgyors Internet Explorer 10 böngésző.

A rendszer a Windows Phone-tól megszokott módon teljesen akadásmentesen fut, minden gyors és úgy működik, ahogy azt elvárjuk.

2013-11-18 13.44.22

Adatkommunikáció / Akkumulátor

Érdekesség, hogy a Lumia 625 4G-s képességekkel rendelkezik, így a letöltési sebesség maximálisan 100 Mbps, a feltöltési sebesség pedig 50 Mbps mobilnet esetén, de természetesen használhatjuk a wifi-t is. Helymeghatározásban az A-GPS és az A-GLONASS nyújt segítséget, fájlok továbbításában pedig a 4-0-ás Bluetooth, de kapunk még  DLNA támogatást is.

Az akkumulátor 2000 mAh-s, a maximális készenléti ideje 23 nap. Átlagos használat mellett 1,5 – 2 napot bír a készülék töltés nélkül.

lumia 625

Kamera

A hátlapon egy 5 Megapixeles Autofókuszos kamera található, ami szoftveresen is erősen támogatott. Lehetőségünk van sorozatképek készítésére, melyekből a szoftver kiválasztja a legjobban sikerültet, de később is válogathatunk köztük és különböző hatásokat vizsgálhatunk meg rajtuk, valamint menthetjük el külön képként. Kihangsúlyozhatjuk a mozást úgy, hogy a hátteret kissé elmossuk, de ha a mozgó tárgyak a háttérben vannak (például egy forgalmas utcán az emberek), akkor azokat akár el is távolíthatjuk a fényképről, de akár dráma szerű sorozatot is készíthetünk. Csoportképeknél nem lesz gond azzal, hogy valaki pislog, vagy nem megfelelő az arckifejezése, mert szoftveresen arról is gondoskodtak, hogy mindenkiről a legjobb arckifejezés legyen megörökítve (lilyen esetekben is sorozatfelvétel készül). A Cinemagraph egy fénykép és egy videó keveréke, vagyis egy fényképen ki lehet választani részeket amelyek animálva lesznek.

2013-11-18 13.42.34

Az elkészült képek minősége alapvetően nem rossz. Az 5 Megapixelhez képest kimondottan jó, persze azért a Nokia jelenlegi csúcsmodelljeihez képest azért jelentősen elmarad. Ki kell emelni, hogy az exponálás nagyon gyorsan végbemegy, még gyorsabban, mint a Lumia 925-nél.

Az elsősorban videóhívások lebonyolítására szánt előlapi kamera felbontása 640 x 480 pixel.

WP_20131117_002WP_20131117_006

Ár/érték arány

Kártyafüggetlenül kicsivel 60 ezer Ft fölött juthatunk hozzá egy Lumia 625-höz, ami reálisnak tűnik. A nagy kijelzővel és a 4G-vel kiemelkedik társai közül, viszont negatívum a kicsi felbontás és az 512 MB RAM.

Specifikáció

Tömeg 159 g
Méret 72,2 mm x 9,2 mm x 133,2 mm
Operációs rendszer Windows Phone 8
Processzor Qualcomm Snapdragon™ S4, Kétmagos, 1,2 GHz-es
Kijelző 4,7 col WVGA (800 x 480) IPS LCD 201ppi TrueColor (24-bit/16M)
Corning® Gorilla® Glass 2 Rendkívül érintésérzékeny, Javított olvashatóság napfényben
Adatkapcsolat NFC, Bluetooth 3.0, LTE, DLNA, Wi-Fi, GPS, HSDPA, HSUPA
Kamera 5 MP Autofókusz kétfokozatú exponálógombbal, 4 x digitális zoom,  LED vaku,  érzékelő mérete: 1/4″
Kamera F-száma/rekeszértéke: f/2,4, Másodlagos kamera felbontása: 640 x 480 pixel
GPS és Navigáció HERE Maps, HERE Drive+, HERE Transit, HERE City Lens
(A-GPS, A-GLONASS)
Akkumulátor 2000 mAh, 18 nap készenléti idő, Vezeték nélküli töltés tokkal
Memória 8 GB + MicroSD + 7 GB SkyDrive
RAM mérete 512 MB

Végezetül még egyszer köszönjük a készüléket a Nokia Magyarországnak!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

Comments are closed.