Mai tesztkészülékünk a Nokia Magyarország felajánlásával érkezett hozzánk. Köszönjük!

Esztétika

A dobozt kinyitva elsőre szomorúan veszi észre a vásárló, hogy sajnos USB kábel nem jár a modell mellé, viszont kárpótlásként kapunk egy viszonylag jó minőségű, kényelmes és dizájnos headsetet, valamint a készülékbe előre behelyezve egy 4 GB-os microSD-t is.

20140106_124903

Idén nyáron lett bemutatva az Asha 501, melynek pozitív fogadtatására októberben a Nokia World nevű rendezvényen a gyártó még 3 Asha modellt mutatott be, melyek az Asha 500, Asha 502 és Asha 503 nevet viselik. Az Asha termékcsalád csúcsát jelenlegi tesztpéldányunk, az Asha 503 jelenti. Mindegyik felsorolt készülék sárga, fekete, piros, kék, zöld és fehér színben kerül forgalomazásba. A készülékek nagyon hasonlítanak egymásra, így aki nem jár utána a különbségeknek, könnyen összekeverheti őket. Külsőleg az a legszembetűnőbb, hogy míg az Asha 501 borítása matt polikarbonát, addig a többi modell külleme szintén hasonló, de ezt egy másik átlátszó műanyag réteg is fedi. Véleményem szerint a matt megoldás szebb a másik megoldással szemben az újlenyomatok sem látszanak meg rajta.

A 102,6 x 60,6 x 12,7 milliméteres és 110,2 grammos készülék előlapján elhelyezkedő 3 colos Gorilla Glass-al védett kijelzőn kívül csupán egy érintős vissza gomb, valamint a márkajelzés fölött egy hangszóró figyelhető meg.

20140106_124056_Virágos sétány

Jobb oldalon található a feloldó/lezáró és a hangerőszabályzó billentyű, míg alulra csak a mikrofon, balra pedig semmi sem került. Felül a microUSB bemenet és a Jack csatlakozó foglal helyet.

nokiaNokia220140106_124250_Virágos sétány

A hátlap alsó részén van egy műanyag gomb szerűség, ez a hátlap leszedését segíti. Érdekessége, hogy a minden féle színben létező Asha telefonoknak ez a része mindig az eredeti színüket jelzi, ami más színű hátlapra cseréléskor különösen észrevehető, de valahogy bármilyen színe is van annak a kis résznek, szerintem jól néz ki. A kamera és a segédfény alatt találkozhatunk a Nokia és az 5 Mp feliratokkal.

Nokia320140106_124704_Virágos sétány

Az összeszerelésre semmi panaszunk nem lehet, mindenhol nagyon egyben van a mobil, de a megjelenésével sincsenek problémák, feketében, vagy fehérben elegáns, sárgában, pirosban, kékben,  és zöldben inkább fiatalos. Mérete jóval kisebb a mai átlagtól, ezáltal zsebben szinte meg sem érzi az ember.

Hardver

Az Asha 503-ról elmondható, hogy az Ashák közül ő csúcs, de ez sem elég többre a belépőszintnél. A hardverről nem is ad információt a gyártó. A kijelzőről viszont tudhatjuk, hogy  felbontása  QVGA (320 x 240), ami 134 ppi, technológiát tekintve LCD, valamint kapacitív módon érzékeli maximum 2 ponton az érintéseket. A belső tárhely méretéről nincs információ, viszont MicroSD-vel 32 GB-ig bővíthető.

Szoftver

Az Asha 503-mon teszteléskor a Nokia Asha 12.0.23-as verziójú szoftver volt a legfrissebb. Maga a rendszer nagyon egyszerű, használata könnyen megszokható. Alapvetően 2 kezdőképernyő van, az egyiken az alkalmazásokat látjuk, a másikon napok szerint láthatjuk időrendi sorrendben a használt alkalmazásokat. A kettő képernyő között vagy lapozással, vagy a vissza gombbot nyomkodva tudunk váltani.

20140106_124143_Virágos sétány20140106_124155_Virágos sétány

Az androidhoz hasonlóan felülről lehúzható egy sáv, igaz itt csak a képernyő közepéig, ahol ki-be kapcsolhatjuk, a Wi-Fi-t, Bluetooth-t, mobilnetet, némítást, a Wi-Fi-hez és a Bluetooth-hoz tartozó beállításokat is itt érhetjük el, de az esetleges értesítéseket e-mailekről, elmulasztott hívásokról, smsekről, stb. is itt értesülhetünk.

A zárolt kijelző folyamatosan kiírja az időt, valamint megjelenít egy kis jelet különböző értesítések esetén. A feloldó/lezáró gombot megnyomva, vagy a kijelzőn kettőt koppintva érhetjük el a még szintén zárolt képernyőt, de itt már több információt kapunk: az idő mellett már a dátum is megjelenik, valamint alul az értesítésről kaphatunk bővebb információt. Az alap alkalmazások viszonylag gyorsan és megbízhatóan működnek, de amik internethez kötöttek, azok olyan szinten lassúak, hogy szinte használhatatlanok. Az áruházban nincs túl nagy kínálat, de beszerezhető néhány alkalmazás, vagy játék unaloműzés céljából. Hiányosság, hogy sajnos névjegyeket nem lehet e-mail fiókból szinkronizálni, ezek importálására csak a sim kártyán, vagy microSD-n keresztül van lehetőség. A beállítások közül minden egy helyen van, de kategóriák szerint csoportosítva van, így minden könnyedén megtalálható.

Negatívumok:
A rendszerrel alapvetően nincs semmi gond, minden átlátható és egyszerű, de alkalmazásoknál sajnos pont az ellenkezője tapasztalható. Mindenhol apró bosszantó dolgokkal találkozik az ember, amiket akár jól is megcsinálhattak volna, de sajnos nem sikerült. Hogy mondjak példát is, a kamerát elindítva minden egyszerűnek tűnik, oldalt megjelennek a beállítások, középen a kép, a kijelzőt megérintve készíthetünk képeket, majd próbálkoztam a beállítások módosításával, de az ikonokat megérintve csak újabb képek készültek. Kiderült, hogy a kijelzőn akárhol hosszan nyomva tudom elérni a beállításokat, amivel nincs is gond, de ez sehol nincs leírva, nem kapunk figyelmeztetést sem és a felhasználó erre nehezen jön rá. Aztán jött a következő gondolat, hogy hogyan tudok videót rögzíteni? Ezzel is megszenvedtem. Próbáltam minden féle módszert, aztán kitapasztaltam, hogy a kijelzőnek a jobb oldaláról, de nem a széléről elhúzva balra lehet váltani, majd váltás után balról jobbra visszaváltani, amire egyébként nem is lenne nehéz rájönni, a gond csak az, hogy ha a kijelző széléről kezdjük, vagy fordítva mozgatjuk az ujjunkat, akkor kilépünk az alkalmazásból.
Másik példám a zenelejátszóból lenne, a minőséggel nincs is gond, viszonylag jól és hangosan szól a zene fülhallgatóval és kihangosítva is, a probléma leginkább az, hogy nincs átgondolva hogy hogyan fogják használni. Vannak zeneszámok, előadók, albumok és lejátszási listák, eddig nem is lenne gond, de ha kiválasztok egy előadót, azon belül egy albumot, azon belül pedig egy zeneszámot és azt elkezdem lejátszani, akkor visszalépve nem kapok arról információt az albumon belül, hogy éppen melyik zeneszám az amit hallgatok, de az albumból, vagy az előadótól visszalépve szintén ugyanez a helyzet. Ha kilépek teljesen és szeretném megnézni hogy milyen számok vannak még abban az albumban, amit éppen hallgatok, akkor erre csak úgy van lehetőség, ha emlékszem rá, hogy mi volt az album címe és kikeresgélem a többi közül. Nem jelennek meg az albumborítók sem, de ez még nem is lenne olyan nagy gond, ha átlátható és jól használható alkalmazásról lenne szó.

A rádió viszont kifejezetten jó, van RDS, beállíthatunk kedvenceket, a csatornákat automatikusan keresi és könnyen ki is kapcsolhatjuk, vagy le is némíthatjuk.

Összességében a rendszerrel nincs gond, könnyen kezelhető és átlátható, de az alkalmazásoknál előfordulnak átgondolatlan dolgok, netezésre pedig csak abban az esetben érdemes használni, ha van türelmünk várakozni.

Adatkommunikáció / Akkumulátor

WiFi 802.11b/g/n, 3.0 Bluetooth, GSM 850/900/1800/1900 MHz, valamint 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességre képes 3G modul 900/2100 MHz jellemzi az Asha 503-mat adatkommunikációs téren.

Az akkumulátor 1200 mAh-s, ez gyári adatok szerint 35 nap készenléti időt nyújt, nekünk a tesztidőszak alatt átlagos használat mellett kb. 3 napot bírt. A mai okostelefonokkal szemben ez nagy előnynek számít, kicsit odafigyelve, kijelző fényerejét lejjebb véve, mobilnetet kikapcsolva szerintem egy hét is kihozható belőle úgy, hogy azért használva is van.

Kamera

Az 5 Megapixeles hátlapi kamerára nem nagyon lehet panasz. Ebben a kategóriában kimondottan jónak számít, a képek minőségével sincs semmi gond, ráadásul a rossz fényviszonyok között a LED-es villanó is segítségünkre lesz. Sajnos a szoftver használata kissé nehézkes, helyenként nem elég átgondolt és nem is állíthatunk sok mindent, de a képek minőségét ez nem befolyásolja.

20140105-000220140105-000320140105-0009

Ár/érték arány

Az Asha 503 kártyafüggetlenül 27 000 Ft környékén vásárolható meg. Ennyiért nem lehet sokat várni. Maga a rendszer jól kezelhető és könnyű használni, szép a telefon kinézete is, nekem nagyon tetszik hogy állandóan kijelzi az időt és hogy sokáig bírja az akkumulátor. Az Asha 503-mat  azoknak ajánlom, akik elsősorban telefonálásra, sms-ezésre használják telefonjukat, esetleg időnként fotóznak és hallgatnak rajta zenét, vagy megnézik az e-mailjüket. Ezekre a feladatokra ez egy kiváló telefon, melynek az ára a tudását tükrözi.

Specifikáció

Méretek

 • Hosszúság: 102,6 mm
 • Szélesség: 60,6 mm
 • Vastagság: 12,7 mm
 • Tömeg: 110,2 g

Képernyő és felhasználói felület

 • Kijelző mérete: 3 ”
 • A kijelző felbontása: QVGA (320 x 240)
 • Kijelző jellemzői: Fényerőkezelés, Corning® Gorilla® üveg, Nokia Glance képernyő, Kijelző, két érintéses
 • Kijelzőszínek: HighColor (18-bit/262k)
 • Képarány: 4:3
 • Pixelsűrűség: 134 ppi
 • Kijelzőtechnológia: LCD
 • Érintőképernyő-technológia: Kapacitív kétérintéses
 • Érzékelők: Gyorsulásmérő, Közelségérzékelő szenzor

Gombok és beviteli módok

 • Felhasználó által bevitt tartalom: Érintőképernyő
 • Dedikált hardveres gomb: Hangerőgombok, Be- és kikapcsológomb/lezáró gomb, Vissza gomb

Formatípus

 • Formatípus: Klasszikus érintés

Kapcsolat

 • SIM kártya típusa: Micro SIM
 • Kettős SIM kártya: Nem
 • Töltőcsatlakozók: Micro-USB
 • AV-csatlakozók: 3,5 mm átmérőjű audiocsatlakozó
 • Rendszercsatlakozók: Micro-USB-B
 • USB: USB 2.0, USB-háttértár
 • Bluetooth: Bluetooth 3.0
 • Bluetooth-profilok: Advanced Audio Distribution profil (A2DP) 1.2, Betárcsázós kapcsolati profil (DUN), FTP (Fájlátviteli protokoll), Audio/Video Control Transport Protocol (AVCTP) 1.3
 • Wifi: WLAN IEEE 802.11 b/g/n
 • WLAN biztonság: WPA, WEP, WPA2-Personal, EAP-SIM, EAP-AKA
 • Egyéb vezeték nélküli kapcsolatok: WAPI

Adathálózat

 • WCDMA hálózat: 900 MHz, 2 100 MHz
 • WCDMA max. adatsebesség – letöltés: HSDPA – 7,2 Mbps
 • WCDMA max. adatsebesség – feltöltés: HSUPA – 5,76 Mbps
 • GSM hálózat: 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
 • GSM max. adatsebesség – letöltés: EGPRS 236,8 kbps
 • GSM max. adatsebesség – feltöltés: GPRS 85,6 kbps

Akkumulátor-üzemidők2

 • Akkumulátor: BL-4U
 • Akkumulátorkapacitás: 1200 mAh
 • Akkumulátorfeszültség: 3,7 V
 • Eltávolítható akkumulátor: Igen
 • Maximális készenléti idő: 35 nap
 • Maximális 2G beszélgetési idő: 12 óra
 • Maximális 3G beszélgetési idő: 4,5 óra
 • Maximális zenelejátszási idő: 35,8 h
 • Maximális videolejátszási idő: 11,7 óra
 • A mobilhálózat maximális tallózási ideje: 8 h
 • A wifihálózat maximális tallózási ideje: 4 h

Memória

 • Felhasználói adattárhely: A készülékben, Memóriakártya
 • Bővíthető memóriakártya-típus: MicroSD
 • Memóriakártya maximális mérete: 32 GB

Hatékonysági tulajdonságok

 • Funkciók (Személyes információk kezelése): Digitális óra, Rögzítő, Számológép, Óra, Naptár, Telefonkönyv, Híváskorlátozás, Jegyzetek, Ébresztőóra, Analóg óra, Közösségi hálózatok a Telefonkönyvben

Egyéb alkalmazások

 • A játék tulajdonságai: Java játékok
 • Grafikus formátumok: JPEG, BMP, SVG, PNG
 • Szoftverfrissítések: Firmware frissítése mobilhálózaton keresztül (FOTA)

Szoftverplatform és felhasználói felület

 • SW-platform: Nokia Asha
 • Software megjelenés: Nokia Asha software platform 1.1

E-mail- és üzenetkezelés3

 • E-mailes megoldások: Yahoo! Mail, Gmail, Mail for Exchange, Nokia Mail, Windows Live/Hotmail/Outlook.com
 • E-mail protokoll: SMTP, IMAP4, IMAPS, POP3
 • E-mail funkciók: Mindig naprakész, Egyidejűleg több e-mail fiók, E-mail mellékletek, E-mailek társalgási nézete
 • Csevegés: Nokia Csevegés, eBuddy-csevegés
 • Üzenetkezelési funkciók: Csevegés, Összetett SMS üzenetek a hosszú üzenetekhez, Hangüzenetek, Szöveges üzenetküldés, Egységes MMS/SMS szerkesztő, A képek automatikus átméretezése az MMS üzenetekhez, Multimédiás üzenetküldés, Értesítés csevegéshez, Csevegésre hasonlító, csevegésalapú SMS, Egységes postaláda az SMS-eknek és MMS-eknek

Híváskezelés

 • Funkciók (Híváskezelés): Automatikus hívásfogadás, Hívásvárakoztatás, Hangposta, Híváskorlátozás, Beépített kihangosítók, Híváskorlátozás, Hívásátirányítás, Hívásnaplók: tárcsázott, fogadott és nem fogadott hívások, HD hang, Híváselőzmények, VoIP-hívás, Hangtárcsázás, Konferenciahívás
 • Névjegyzékek: 1
 • Névjegyzék: 4000
 • Csengőhangok: 32 szólamú csengőhangok, Letölthető csengőhangok, MP3 csengőhangok
 • Zajszűrés: Igen
 • Beszédkodekek: AMR-WB, GSM FR, AMR-NB, GSM HR, GSM EFR
 • VoiP kodekek: G.711, G.729, iLBC, G.726, AMR-NB, GSM EFR, AMR-WB, GSM FR

Biztonság

 • Általános biztonsági funkciók: Firmware frissítése, Készülékzár, Készülékjelszó, PIN-kód

Böngészés és internet

 • Böngésző: Nokia Xpress Böngésző
 • Közösségi alkalmazások: Facebook, Twitter, Sina Weibo, VONAL, WeChat
 • Fényképmegosztás: Megosztás Bluetooth-on keresztül, Facebook, Küldés e-mail mellékletként, Fényképmegosztás Slammel
 • Videomegosztás: Videomegosztás Slammel

GPS és navigáció4

 • Navigációs funkciók és szolgáltatások: Nokia Közelben
 • GPS funkciók: Mobil- és Wi-Fi hálózati helymeghatározás

Fő kamera

 • Elsődleges kamera érzékelőmérete: 5 MP
 • Kamera fókuszának típusa: Rögzített fókusz
 • Kamera digitális zoomja: 3 x
 • Az érzékelő mérete: 1/4″
 • Kamera F-száma/rekeszértéke: f/2,4
 • Kamera fókusztávolsága: 32 mm
 • A kamera minimális fókusztartománya: 50 cm
 • Kamera képformátumai: JPEG
 • Kamera vakujának típusa: LED vaku
 • Vaku hatótávolsága: 1.0 m
 • Vakumódok: Ki, Automatikus, Be

Képkészítés

 • Felvételi módok: Önkioldó, Videó, Állókép
 • Témamódok: Fekvő, Álló
 • Színtónusok: Szépia, Szürkeárnyalatos, Normál, Negatív, Fekete-fehér
 • Fehéregyensúlymódok: Fénycső, Napfény, Automatikus
 • Fényképek megtekintője: Album

Zene

 • DRM-támogatás: OMA DRM 1
 • Hangfunkciók: Az album képanyagának megjelenítése a zenelejátszóban, Audio streaming (folyamatos letöltés), Zenelejátszó

Zenei formátum

 • Kodekek: MP3, AMR-WB, AMR-NB, MIDI
 • Hangformátumok: MP4, AAC, AMR, MP3, 3GP, MIDI

Rádió

 • Rádiófunkciók: Sztereó FM-rádió

Beszéd- és hangfelvétel

 • Felvétel: Hangrögzítés
 • Hangfelvétel fájlformátumai: AMR
 • Hangfelvételkodekek: AMR-NB
 • Hangfelvétel-funkciók: Monó

Fő videokamera

 • Kamera videofelbontása: QVGA (320 x 240)
 • Kamera videoképkocka-sebessége: 15 képkocka/másodperc
 • Kamera videozoomja: 1,5 x
 • Videolejátszási képkockasebesség: 26 képkocka/másodperc
 • Videolejátszó kodekjei: H.264/AVC, H.263, MPEG-4
 • Lejátszható videofájl-formátumok: MP4, 3GP
 • Videofelvétel-formátumok: 3GP/H.263
 • Videofelvétel színmódjai: Negatív, Normál, Fekete-fehér, Szépia
 • Video-témamódok: Automatikus
 • Video-fehéregyensúlymódok: Fénycső, Automatikus, Napfény, Izzólámpa

Fő videokamera funkciói

 • Videók folyamatos letöltése: YouTube böngészés és folyamatos videoletöltés, Progresszív videoletöltés, Folyamatos letöltés videoszolgáltatóktól és az internetről, Töltsd le, és játssz
 • Videofelvétel-funkciók: Videozoom

Környezetvédelmi funkciók

 • Anyagok: PVC-mentes, A termék a felületén nikkelmentes, BFR-től, rFR-től mentes a Nokia vegyianyag-listájának megfelelően
 • Energiahatékonyság: Emlékeztető a töltő kihúzására, Energiatakarékos töltő
 • Környezetbarát tartalom és szolgáltatások: A Nokia Áruházban elérhető
 • A termék újrahasznosítható (max.): Alapanyagként és energiaként 100%-ban újrahasznosítható
 • Felhasználói útmutató: Egyszínű nyomtatás
 • Csomagolás: Újrahasznosítható anyagokból készült, Minimalizált méretű csomag, A csomagolás 100%-ban újrahasznosítható, Akár 75%-ban újrahasznosított anyagokat tartalmaz, Akár 55%-ban tanúsított farostanyag

Kezelhetőségi tulajdonságok

 • Hang: Rezgő értesítések
 • Látvány: Rezgő értesítések
 • Fizikai tulajdonságok: Kihangosító, Automatikus hívásfogadás

Doboz tartalma

 • Értékesítési csomag: Nokia Asha 503, Energiatakarékos töltő AC-20, Nokia akkumulátor BL-4U, 1200 mAh, Nokia sztereó fülhallgató WH-108, Nokia 4 GB microSD kártya, Felhasználói útmutató

Végezetül mégegyszer köszönjük a készüléket a Nokia Magyarországnak!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.