Szerkesztőségünkbe jutott a dél-koreai Samsung új 3D-NAND és TurboWrite technológiát használó külső SSD-je, amely a T1 névvel lett ellátva. Köszönjük a tesztelési lehetőséget a Samsungnak!

MU-PS1T0B-EU-326961-0

Doboz tartalma

A doboz meglehetősen kis méretű. Sok információt nem kapunk meg az SSD felől, azon kívül hogy mekkora tárhellyel rendelkezik. Mi a 250GB-os verziót kaptuk meg, de létezik 500GB-os, valamint 1TB-os is. A csomagolásban magán az SSD-n kívül egy használati útmuatót, garanciajegyet (minden T1 mellé 3 év limitált jótállás jár) és adatkábelt.

A kicsomagolás megfelelő szemléltetéséhez, javasoljuk, nézd meg videónkat:

Esztétika

Ahogy a címben is említettük, ez a külső merevlemez névjegykártya méretű, ez a Samsung legnagyobb újítása benne. A gyártó nem is szerénykedik büszkélkedni evvel. Az SSD tényleg nagyon kicsi, nagyon könnyű, és nem lőttek nagyon mellé azzal, h névjegykártya méretű: (az enyémhez viszonyítva)

IMG_3074 IMG_3075

Fizikai méreteit tekintve 71 x 9 x 53mm nagyságú, súlya mindösszesen 26 gramm. Az egész készülék meglehetősen kellemes hatású. Anyaghasználat szempontjából sem beszélhetünk olcsó plasztikról, a Samsung minden szempontból törekedett a minőségre, a prémium hatás keltésére. Az egész T1-en egy csíkos textúra uralkodik.

IMG_3071

Technológia, adatátvitel

Mint fentebb említettem, az SSD a 3D-NAND és TurboWrite technológián alapszik. Mit jelentenek ezek?

A 3D-NANDot a gyártó az EVO 850-es SSDjébe is beletette már, szóval maga a technológia az használatra készen volt, csupán kis méretű házba kellett beletömörítenie a cégnek. Maga a technológia annyit tesz ki, hogy 32 cella réteget halmoz egymás tetejére, a cellák hosszának és szélességének csökkentése helyett annak érdekében, hogy illeszkedjen a mai egyre zsugorodó kivitelhez. Az eredmény nagyobb sűrűség és teljesítmény, kevesebb helyhasználat és valódi áttörés a hagyományos síkbeli NAND memóriák sűrűség-határértékének leküzdésében. Ezáltal egy sima 5400rpm-es HDD merevlemeznél akár háromszor-négyszer gyorsabb adatátvitelt produkálhatunk.

IMG_3072 IMG_3073

A TurboWrite pedig  a NAND lapkák egyre fogyatkozó száma miatt csökkenő írási tempót próbálja kompenzálni, ezáltal gyorsabb írási sebességet produkálva.

Adatátvitel tekintetében a Samsung a weboldalán azt írja, hogy maximálisan 450MB/s a sebesség, ami nagyjából egyezik is. Egy OS X-es Benchmark programmal leteszteltük az SSD-t, írási sebességre 400MB/s-ot mutatott, olvasásira 430MB/s körül, szóval a gyorsaságra sem lehet panaszunk.

A cég egyébként USB 3.0-val ajánlja, de természetesen 2.0-val is kompatibilis.

Funkciók

Az SSD a hagyományos vonásoktól eltérően néhány extrával is el lett látva, ilyenek például a biztonsági megoldások: AES 256-bites titkosítási algoritmus használatával, mely gondoskodik adatunk biztonságáról. Könnyedén használható, egyetlen jelszóval hozzáférhető, védhetőek adataink. A stabil T1, melynek nincsenek mozgó alkatrészei, 4-szer erősebb külső behatást, és 40-szer erősebb rezgést képes kiállni, mint egy külső merevlemez.

Specifikáció

Drive típus mSATA-alapú hordozható drive
Kapacitás 250GB/500GB/1TB
Interfész USB 3.0 (2.0-val is kompatibilis)
Méretek 71 x 9 x 53mm
Súly 26 gramm
Titkosítási támogatás AES 256-bit
Biztonság Jelszó beállítás lehetősége (opcionális)
Garancia 3 év limitált

További információk a készülékről a Samsung weboldalán.

Összegzés

Véleményem szerint egy remek készülékről van szó. Tényleg nagyon kényelmes használni a méretei miatt, egy kis zsebben is elfér, olykor-olykor könnyebb mint egy hagyományos pendrive. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, akik megengedhetik maguknak, ugyanis az árazása nem éppen kellemes. A 250GB-os 55 ezer forint körül, az 500GB-os 80 ezer forint körül, az 1TB-os 150 ezer forint körül van.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Megjelenés/Dizájn
10
Funkciók/Technológia
10
Sebesség
9.5
Ár/érték arány
7.5
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.