Itt vagyunk Barcelonában az MWC kiállításon, ahol a Sony is bemutatta újdonságait. Bemutatott két terméket, néhány kiegészítőt és pár szolgáltatást/alkalmazást. És nem, a Sony nem mutatta be  az Xperia Z4-et.

Z4 Tablet

Rengeteg pletyka volt arról, hogy a japán cég itt fogja lefrissíteni a Z Tabletet, ez így is volt. Ma délelőtt 9-kor volt a hivatalos bemutatója, ahol elárulták hogy a Z4 Tablet a világ legvékonyabb és legkönnyebb 10″ átmérőjű kijelzővel felszerelt tabletje, habár az iPad Air 2 is hasonló méretekkel rendelkezik. A gyártó szerint az iPad Air 2 nem a 10″-os, hanem a 9.7″-os kategóriába esik. Mindenesetre az új táblagép valóban nagyon vékony, 6.1mm. Tömege 389/393 gramm (függ attól, hogy Wifi vagy Wifi+LTE változat -e), 25.4 centiméter magas, 16.7 centiméter széles.

z4tablet1

A Sony a közelmúltban eladta a VAIO üzletágát a JIP-nekm valószínűleg ez is közrejátszott a tablet és a kiegészítők kialakításában, ezzel a készülékkel akarják pótolni a VAIO termékek hiányát. Éppen emiatt a Sony készített egy Bluetooth-szal csatlakozó vezetéknélküli billentyűzetet a táblagéphez, valamint a Microsoft Office csomagot adja hozzá. Ez a billentyűzet úgy lett beharangozva, mint a “prémium laptop élményt hordozó kiegészítő”. Nem volt még időnk alaposabban kipróbálni, de első ránézésre teljesen rendben volt. Mindenképpen visszafordulunk még a Sony standjához, ami a 3-as csarnokban található meg egyébként.

z4tablet3

A Z4 Tablet elődje, a Z2 Tablet is az MWC-n lett bemutatva, 1 évvel ezelőtt. Hasonlóan, a Z4 Tablet is vízálló, az üzemideje magas és az Android legújabb verzióját futtatja, a Lollipopot. Az új táblagépet a gyártó egy 6000 mAh-os akkumulátorral szerelte fel, ami elvileg 17 óra folyamatos videólejátszást biztosít. Érdekes, hogy a mAh szám nem változott az elődjéhez és mégis tudta tartani az üzemidőt annak ellenére, hogy a gyártó a kijelző felbontását 2K-ra növelte (2560x1600px) és a processzort pedig egy nyolc magos Snapdragon 810-re váltotta Adreno A340 grafikus gyorsítóval. A kijelző körüli szél is jelentősen keskenyebb lett.

A Z4 Tablet várhatóan júniusban fog érkezni a boltok polcaira 32GB belső tárhellyel (bővíthető MicroSD-vel) LTE és csak  Wifi verzióban. Az árazásról egyelőre nem esett szó.

M4 Aqua

A tableten kívül, a Sony bemutatta zászlóskészülékének (Z3) olcsóbb, vízálló, műanyag változatát, az Xperia M4 Aqua-t. A gyártó célja az volt a készülékkel, hogy bemutasson egy középkategóriás telefont, ami ugyanakkor a felsőkategóriára hajaz. Az M4 Aqua sokkal könnyebb, mint a Z3, mindösszesen 136 grammot nyom és 7.3mm vékony.

m4aqua

Természetesen belül is különbözik a két készülék, az új okostelefon egy Snapdragon 615 típusú processzort, 2GB RAM-ot, 8GB belső tárhelyet (microSD-vel bővíthető), LTE támogatást, valamint 2 nap üzemidejű akkumulátort (2400mAh) kapott. A kijelző pedig IPS panellel illetve edzett üveggel lett ellátva. Kategóriájának ellenére egy 13MP-es Exmor RS hátlapi, valamint egy 5MP-es előlapi kamerával szerelték fel.

m4aqua2 m4aqua3

Vízállóság. Az M4 Aqua megkapta az IP65 és IP68 tanúsítványt is, amely azt jelenti hogy 1.5 méterrel a víz felszínétől képes fél órán át funkcionálni. A legfontosabb kérdés, az ára. Elméletileg 300-330 euró között fog mozogni (ami átszámítva körülbelül 97 ezer forint).

Kiegészítők

A Sony a mai napon bemutatott néhány gyakorlatilag jelentéktelen fülhallgatót. Én az összeset kipróbáltam, de egyik sem ejtett ámulatba.

PS4 Remote play

A PS4 Remote play lehetővé teszi, hogy Xperia tabletünkkel vagy okostelefonunkkal Wifin keresztül rácsatlakozzunk PS4 konzolunkra, így mától nem szükséges monitor/tv a játszáshoz, helyettesíti azt telefonunk, táblagépünk. Megkönnyíti dolgunkat a szintén ma bemutatott Bluetooth joystick-ok. Nincs más dolgunk mint készülékünkön megnyitni a PlayStation nevezetű alkalmazást, Wifin keresztül megkeresni a PS4 konzolunkat, csatlakozni, és játszani. Ilyen egyszerű. Videó hamarosan!

ps4remoteplay

Media Longue

A Sony lefrissítette média centerét is, ahol egyre több tartalmat érhet el a havi 14 millió felhasználó. A Media Longue már régóta elérhető, a mai újdonság hogy mostantól Androidra és iOS-re is elérhető, illetve néhány extrával bővítették a szolgáltatást. Többek között, különböző (3) előfizetés/jogosultság vált vásárolhatóvá. Az új Sony Xperia készülékekre mostantól mindegyirke előre lesz telepítve a Media Longue.

Transfer Mobile

Bemutatott egy adatátvivő szolgáltatást, alkalmazást is. Ennek segítségével régi készülékünkről az új Xperia készülékünkre gyorsan átvihetjük az összes adatunkat, beleértve névjegyeket, naptár bejegyzéseket, fotókat, alkalmazásokat, zenéket, videókat, stb.. Az alkalmazás a 3 fő platformról képes adatot importálni (Android, iOS, Windows Phone), azonban kizárólag Xperia készülékek irányába. Tehát az nem működik, hogy például régi iPadünkről egy Samsung tabletre visszük át vele adatainkat. Az alkalmazást demonstrálták számunkra, valóban nagyon egyszerű és gyors. Videó hamarosan!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.