Hirdetés
Rengeteg kérdést kapunk a Facebook oldalunkon azzal kapcsolatban, hogy most a szokottnál jobban melegszik az okostelefon és hogy ez miért van, mit lehetne tenni. Mivel úgy láttam, hogy elég sok embert érint, ezért erről készült is egy videó, illetve lentebb le is írom, hogy ez miért van. Egy szóval: nyár.

Miért melegednek egyáltalán a telefonok és a különböző informatikai eszközök?

Ha függetlenítünk a környezettől, akkor a fő ok az SoC vagyis a rendszerchip. Minél nagyobb hardverigényű játékokkal játszunk, annál nagyobb teljesítményt kell leadnia a processzornak és a grafikus chipnek, ami hőképződéssel jár, ez egy teljesen normális folyamat, a gyártók ezt a melegedést próbálják visszaszorítani hőelvezető rézzel, folyadékhűtéssel vagy már beépített ventilátorral is. Ezenkívül persze ott a rendkívül fontos környezeti tényező is: télen ritkábban melegszik fel a telefon, hisz a kinti hőmérséklet is alacsonyabb.
A mobiltelefonok is úgy reagálnak a külső hőmérsékletre, ahogy az emberek, ugyanúgy nem tesz jót pl. az akkunak az extrém hideg se, de a meleget is megszenvedik és ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy hajlamosabbak a felmelegedésre.
Ha például gyorstöltőt használunk, ami alapvetően nagyobb hőfejlődéssel jár, akkor igen fontos lehet a külső hőmérséklet, ugyanis ha nagyon meleg van, akkor a telefon is hamarabb felmelegszik, ha viszont hűvösebb időjárás uralkodik, akkor persze nem lesz olyan meleg a telefon. Tehát az, hogy a nyári időszakban jobban melegszik a készüléked, jobban mint szokott, ez teljesen normális folyamatnak mondható, hisz kint is alapból sokkal melegebb van.

Néhány tipp, ha el szeretnéd kerülni a telefonod túlmelegedését

  • Ne tedd ki közvetlen napsütésnek a mobilt, volt is már rá példa a történelemben, hogy ennek következtében elfüstölt a telefon.
  • Ne hagyd az autóban a telefont! Felhúzott ablak esetén a levegő befülled az autóban, úgy ahogy klíma vagy hűtés nélkül nem szabad kisállatot vagy gyermeket sem hagyni az autóban nyáron, úgy ez a telefonra is igaz.
  • Ne töltsd párna alatt a telefont! A párna alatt ugyebár nem mozog a levegő, a töltés pedig hőfejlődéssel jár, a telefon nagyon hamar képes túlmelegedni.
  • Ha megoldható, akkor vedd ki a zsebedből, főleg ha különösen meleg van és rakd árnyékos helyre, a szűk zseb ugyanis hasonlóan tud működni, mint a párna, nem mozog a levegő, a testünk hője pedig nem segíti a hűtési folyamatot.
  • Töltés esetén vedd ki a tokból a telefont. Ez olyan mint egy kabát a nyári napsütésben, megsülsz benne, ugyanez igaz a telefonra, tehát ha töltöd, érdemes kivenni a tokjából, bár ez alapjáraton is elmondható, ha tudsz vigyázni rá.
  • Kapcsolj ki rajta minden nem használt dolgot, például WiFit, Bluetooth-t vagy mobilnetet, amennyiben tényleg nincs rájuk szükség.
  • Ha túlmelegedett, akkor NE tedd be a fagyóba vagy a hűtőbe a telefont, ugyanis a hirtelen hőmérsékletváltozás nem tesz jót a mobilnak. Ha már nagyon meleg a telefon, inkább tedd le, ne használd, vidd egy hűvösebb helyre és opcionálisan kapcsold ki vagy tedd repülő üzemmódba, de ne tedd be a hűtőbe.
A nagyobb mértékű melegedést én is tapasztalom a nálam lévő készülékeknél, hiába van bennük ilyen-olyan hűtés, a nyári meleget ezek is megérzik. Az előbb elhangzottakat természetesen nem kötelező betartani, ezek csupán tippek, de érdemes őket figyelembe venni, ha nem akarod, hogy túlmelegedjen a telefon, illetve ha már nagyon meleg, akkor most már tudod, hogy mi az, amit nem szabad tenni.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.