A Windows 10-re egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Microsoft, hisz alapvetően ez lesz az utolsó nagy verzió. Nem lesz Windows 11, hanem ezt a rendszert fogják folyamatosan naprakészen tartani és fejleszteni.

A Microsoft ma viszont bemutatta a Windows 10 úgymond butított változatát, a Windows 10 S-t, mely kifejezetten az olcsóbb PC-kre és az oktatási területekre fókuszál. A vállalat szeretné megadni a lehetőséget a Windows 10 gördülékeny futtatására azoknak is, akik nem rendelkeznek gyors számítógéppel.

Alapvetően kivették a feleslegesnek vélt funkciókat, ezáltal nem is foglal annyi helyet és gyorsabban is működik a gyengébb gépeken. A bekapcsoló gomb megnyomásától 15 másodperc alatt lehet eljutni a használatra kész rendszerig, ami ugyanilyen vas mellett gyorsabb, mint a Windows 10 Pro.

A legnagyobb különbség a Windows 10 Pro és a Windows 10 S között, hogy utóbbi csak a Windows Storeból letöltött appokat képes futtatni, így a fejlesztőknek fel kell azokat tölteni az áruházba, ha telepíteni szeretnék. Az oktatásban nagy szerepet szeretne a Microsoft a Windows 10 S-nek, az ilyen célra készült és az új rendszert futtató gépek idén nyáron akár 189 dolláros kezdőárról indulnak, melyhez ingyen jár a Minecraft: Education Edition és az Office 365 előfizetés. A Windows 10 Pro-val rendelkező oktatási intézmények ingyen megkapják a Windows 10 S-t.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSMicrosoft
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.