Rengeteg mostanában kapható mobilban találhatunk 48 MP-es szenzorokat, melyek többsége képes ekkora felbontásban is képeket rögzíteni, de sokkal részletesebb fotók készülnek el, ha 12 MP-esre állítjuk mobilunkban a felbontást, ez pedig a Quad Bayer szűrőnek köszönhető.

Bayer szűrő

Ha színes képeket szeretnénk készíteni, bizony mindannyian használunk ilyen szűrőt, hiszen a mobilokban található szenzorok nem képesek a színek érzékelésére, csupán a feléjük érkező fényt képesek felfogni. A Bayer szűrő feladata, hogy a fény, ami ütközik a pixelekkel a három alapvető piros, zöld vagy kék színként érkezzen meg, mely által színessé válnak a képeink.

A 12 MP-es szenzorokon 6 MP-nyi zöld és 3-3 millió pixel kék és piros pixelt helyeznek el készítéskor. Zöldből azért többet, mert az emberi szem a zöld színre a legérzékenyebb. Egy algoritmus, melyet demozaikolásnak is nevezhetünk segít, hogy ezek egy 1 2MP-es képpé álljanak össze.

A Quad Bayer elrendezés előnye

Maga a Quad Bayer megnevezés kicsit megtévesztő, hiszen a szűrő maga nem változik. Ezek az új szenzorok minden színes pixel mögé négy másik pixelt helyeznek, ezért ezek a 48 MP-es Quad Bayeres szenzorok nem adnak nagyobb részletességet teljes felbontásban.

A Sony IMX586 az egyik legelterjedtebb ilyen mobilos szenzor körülbelül 8 mm-es átmérőjével.

A pixelek méretei is sokat számítanak, hiszen minél nagyobbak, annál több fényt képesek felfogni. A 48 MP-es szenzorokban a pixelek 0,8µm méretűek, a hagyományos szenzorokban pedig 1,4µm méretűek. Mégis sok helyen olvashatjuk, hogy ezek az új szenzorok 1,6µm pixelekkel dolgoznak, ez pedig a pixelek összevonása miatt lehet igaz.

Az új szenzorok a Quad Bayer elrendezés miatt képesek kvázi kettéválni, az egyik rövid expozícióval rögzít, a másik hosszúval. Így képesek valós időben HDR képek készítésére.

A zajmentesítés és HDR persze a nem Quaf Bayer szűrős mobilokkal is megoldható. Több kép készítése különböző expókkal és azok összefűzése utólag hasonló eredményt adhat, lásd a Pixel mobilok algoritmusát. És a Pixel példáján látszik legjobban, hogy nem csak a hardver a fontos, hanem az algoritmus is.

Ezek a valós idejű folyamatok csak akkor érhetőek el, ha 12 MP-en készítjük a képeket, hiszen 48 MP-en ezek letiltásra is kerülnek. Sok esetben látható, hogy a 1 MP-es képek zajmentesebbek, több részlettel rendelkeznek az árnyékosabb részeken is, valamint kisebb méretűek, így mindenki jobban jár.

Az idén megjelent mobilok és hírek alapján ebbe az irányba indul el a mobilfotózás. Egyre nagyobb pixelszámú szenzorok jönnek, amik a fent írt folyamatok eredményeképp készítenek részletgazdagabb, de kisebb felbontású képeket.

Hirdetés
FORRÁSGSMARENA
Évek óta kiemelt figyelemmel követem a mobilgyártók fejlődését, de nyitott szemmel járok és majdnem minden ami tech érdekel. Remélem évről-évre egyre érdekesebb hírekkel számolhatok be nektek!